zaterdag, mei 10, 2014

Zever

Naast de gewone reclame krijgt ieder mens nu pakken verkiezingspamfletten, van alle partijen die je allemaal de hemel op aarde beloven... tot ze aan de pot zitten, dan is alles plots vergeten.
Je moet "De democratie voorbij" van Luc Huysse maar eens lezen. Misschien geloof je hem, als je mij niet gelooft...
Wat wij nu democratie noemen is het al lang niet meer.
Zelfs het verkiezingssysteem is uitgehold door de formules waarmee men de stemmen omzet naar zetels en door de co-optatie van een heel pak onverkozenen...

Och, ik ga er niet weer over zagen, ik heb het u allemaal al meer dan eens, tot vervelens toe uitgelegd.  Wat me nu echt bekommert, dat is het feit dat heel veel mensen onbewust reageren tegen dit gebrek aan democratie, en een proteststem gaan uitbrengen. Een proteststem voor een partij die alle gevestigde partijen veroordeelt. Vroeger was dit het Vlaams Belang, nu is dat zijn broertje, die in een netter pak zit, en de indruk geeft dat ze een alternatief bieden, terwijl ze in werkelijkheid staan voor regelrechte sociale afbraak.
Daar heb ik wat schrik van... En de partij of partijen die uit zuivere machtswellust straks met hen zouden regeren, moeten weten dat zij dan mede de schuld zijn van die sociale afbraak. En dat zij mede nadien zullen worden afgestraft.
Als dit scenario werkelijkheid wordt, dan voorspel ik een periode met heel veel sociale onrust !

En onrust is nooit goed.

Maar nogmaals, uiteindelijk beslissen jullie... Het is jullie stem die gaat beslissen over een gestage opbouw van een wereld waarin het goed is voor iedereen, of voor een wereld waarin de zwakkeren er uit moeten... Ik las vandaag dat ze niet alleen de werklozen willen de werklozensteun afpakken na een jaar werkloosheid, maar dat deze werkloze ook eerst al zijn bezittingen moet opgebruiken vooraleer hij of zij kan genieten van OCMW... Inbegrepen dat ze dan maar eerst hun eigen huis moeten verkopen ! (letterlijk !!!)...

Kom me nu niet af met werklozen die zich installeren in de werkloosheid ! Ik ga niet ontkennen er er wellicht zo zijn, maar ik ken heel wat mensen die al een heel lange tijd vruchteloos zoeken en zagen om werk te vinden, maar door hun mogelijkheden uit de boot vallen. (Hier zouden Groen en Ecolo zich eens moeten op toe spitsen !!! Je moet eens kijken hoe moeilijk het is om werk te vinden voor wie geen auto/ geen rijbewijs heeft !!!!  Werk in eigen streek en degelijk openbaar vervoer zouden groene strijdpunten MOETEN zijn !!!)

Ach... misschien hoor je bij diegenen die denken dat het allemaal zichzelf wel zal oplossen, en dat de oude gevestigde partijen er deugd zullen van hebben eens wakker geschud te worden... Vergeet dan niet hoeveel kwaad een asociale regering kan doen in 5 jaar regeren !

Ik ben niet links, ik ben niet rechts... ik geloof dat de enige echte oplossing zit in een evenwichtig geheel... En dat evenwicht zou wellicht het best kunnen bekomen worden door evenveel linkse stemmen als er rechtse stemmen komen, maar mijn droom ligt veel meer bij een soort mensen die ECHT sociaal zijn, en die dus iedereen het beste gunnen... Maar ja... die mensensoort is of nog niet geboren, of bijna uitgestorven... dus predik ik nu eerder links, in de hoop op een wankel evenwicht.

... Er zijn nog veel meer dingen waar ik van droom... Ik droom ook van een wetgeving waar het niet om de letter gaat, maar om de geest, de bedoeling van de wet. Dan zouden moordenaars niet meer moeten vrijgelaten worden door een administratief "foutje", dan zouden advocaten niet meer bandieten kunnen vrijpleiten door een woord-interpretatie van de wet, dan zouden zwakken niet meer door de mazen van het net vallen en hun rechten mislopen...
... Ik droom ook van een wereld waarin men de mensen automatisch op hun rechten wijst, en niet alleen op hun plichten! Dan zouden alle rechthebbenden op steun bij ongevallen of ziekten of rampen ook daadwerkelijk krijgen waar ze recht op hebben, terwijl het nu alleen diegenen zijn die de wet kennen, of iemand hebben die hen op die "kans" wijst...

Ik droom...
ik droom gewoon van rechtvaardigheid
ik droom van mensen die goed zijn van hun aard uit...
ik droom

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

2 opmerkingen:

Woelmuizenier zei

Ik droom ook, Antoon. Ik màg duitse vertegenwoordigers kiezen hoewel ik vlaming ben. Ik mòet vlaamse vertegenwoordigers kiezen die ik niet eens ken. En wie vertegenwoordigt en vecht voor mijn belangen: eerlijkheid, sociaal geëngagement, een leefbare groene wereld, etc.
Ik ga kiezen omdat mijn heel zacht stemmetje veel luider is dan geen stem. Voor wie ik ga kiezen dat weet ik nog niet. In elk geval niet voor mijzelf; dat ware een ramp.

Henk zei

De droom zal ooit werkelijkheid worden Toon. Maar tot die tijd zullen we het moeten doen met een onvolmaakte wereld.

Ik hoop dat jij en Anny nog veel mooie dromen mogen dromen.

Henk