maandag, mei 05, 2014

Oei Kraïne ...

Heb jij ook zo'n verward gevoel over de situatie in Oekraïne ?
Het lijkt wel of steeds meer mensen de zijde van Rusland kiezen.
Dat kunnen naar mijn gevoel niet alleen meer de - eertijds door Stalin geïmporteerde - Russen zijn ! Er lijkt meer aan de hand.
En ik kan me niet ontdoen van de indruk dat wij hier maar één klok horen, en die klok is duidelijk georkestreerd door "Het Westen"... Lees maar Amerika en zijn invloedssfeer.

Ach, ik begrijp het wel dat de machtsblokken proberen zoveel mogelijk aanhang te verzamelen, maar moet dat echt op die manier ? Moet dat echt zo, dat er talrijke mensen gewond raken, ja zelfs sneuvelen? Ik zie hetezelfde in Syrië, ook daar lijkt het wel een oefenterrein voor dezelfde machtsblokken. Ook daar kiezen Rusland en Amerika duidelijk voor de tegengestelde partijen, en daar vallen nog meer doden, gewonden, hongerenden...

Ik heb het hier al tot vervelens toe herhaald, en wellicht zal ik het nog heel wat keren herhalen... Politiek is vuil, is smerig en gaat alleen over macht en geld. Mensen zijn van geen enkel belang bij dat spel. De grote blokken spelen monopoly met landen en wapens in de plaats van bouwgronden in die of deze straat. Dat daar doden bij vallen, dat hoort bij het spel.

Misschien denk je dat er wel een verschil is tussen de politiek in een landje als het onze, en het machtsspel tussen Oost en West, maar dat is alleen een kwestie van gradatie. Of denk je dat er een politieke partij in ons land wakker lag van het feit dat er doden vielen bij de eerste stakingen, de eerste opstanden tegen de honger en het onrecht in ons land?

Het was in tegendeel maar heel node dat ze de vakbonden erkenden als bijkomende machthebbers in het grote spel met mensen als inzet. En als ik kijk naar de strijd die men vandaag aan het zetten is op het grote spelbord België, dan doen ze nog steeds pogingen om de vakbonden en zijn leden van rond te tafel te trappen.

Misschien moeten we eens op een andere manier in opstand komen... In opstand tegen het economische wanbeheer. In opstand tegen de maatschappij die alleen leeft om de consumptie aan te wakkeren en steeds maar te doen stijgen. Ik kijk nog steeds verbluft naar de jongere generaties... Zij zijn deze maatschappij, zij zijn het die deze vorm van economie helpen opbouwen en helpen om de wereld naar de verdoemenis te helpen door de consumptie. De nieuwe God van de huidige maatschappij: Consumptie !

De bedrijven zijn zelfs niet eens meer beschaamd te bekennen dat ze nu producten maken die gemaakt zijn om maar een paar jaar mee te gaan. Het verval, het stukgaan is ingebouwd.
Je kocht vroeger een radio voor heel je leven, nu nog voor twee jaar.
En zo gaat het met zowat alle producten.

Moeten we niet daartegen gaan reageren? Moeten we niet weer kiezen voor de producten die geen ingebouwd verval hebben? Moeten we niet weer gaan kiezen voor producten die niet voorverpakt zijn, moeten we niet opteren voor producten die verkocht worden zonder die verpakkingen ? Moeten we niet terug naar de winkel waar je 200 gr suiker kunt kopen, in een papieren zakje afgewogen?
Minder luxe ?
Misschien wel, maar ook veel minder verspilling, een gezondere manier van leven en een wereld die niet gewurgd wordt door over-consumptie.
Maar wie weet, dan gaan ze misschien weer meer wapens produceren, en daar de afzetmarkten voor maken...

Ja, ik ben een beetje pessimistisch...
Ik heb schrik van wat ik zie en hoor.
Ik ben een beetje laf, ik hou niet van extremen, probeer steeds het midden te houden.
Ik hou van de vrede, ik hou van de mensen...
Ik snap niet hoe je kunt gaan ageren tegen zieken, omdat ze hoesten, tegen kinderen, omdat ze spelen, tegen hanen omdat ze kraaien, tegen vogels omdat ze fluiten, tegen mensen omdat ze andere kleren dragen, tegen... tegen tegen tegentegentegen
Ik ben voor de mens. In al zijn verscheidenheid, in al zijn kleuren en gebruiken, en ik geloof dat zij ook van ons houden, met onze gebruiken... Ik hou van de mens, ook als hij hoest, ook als zij een hoofddoek draagt, ook als haar kinderen luid roepen tijdens het spelen, ook als de hond van de buren blaft, ook als de haan kraait en hij met een grotere en nieuwere auto rijdt...

En ik heb er een hekel aan te zien hoe er steeds weer zijn, die streven naar macht, naar geld...
En al die sukkels die hen geloven ! Niet te doen !
djudedju


tot de volgende ?

Geen opmerkingen: