woensdag, mei 28, 2014

de contente consumente

Her en der rijzen er nieuwe warenhuizen uit de grond... Warenhuizen zonder verpakkingen.
In België is er al een (In Aaantwaarpen tedju), en in Berlijn staat er een in de steigers, en er zouden er nog her en der zijn.

Ik droomde even over de tijd van toen, toen een vriendelijke deerne, met een glimlach en een schepje, je papieren zak vol goot met suikerklontjes... Maar helaas, in de moderne versie van de verpakkingsloze winkel is de deerne niet inbegrepen... De consument moet zelf maar scheppen, of liever aan de hendel trekken waardoor de suikerklontjes in een mildzoete stroom in je (eigen?) verpakking vallen.

Ik heb daar bewust "eigen" tussen haakjes bijgezet, want ik heb de indruk dat deze optie soms wel eens verschillend wordt ingevuld. Er zijn er waar je vooral je verpakking moet laten wegen, en dan bij het buitengaan opnieuw de gevulde bokaal laten wegen, waarbij je het nettogewicht te betalen krijgt en de tarra er bovenop moet dragen in je linnen (afbreekbare) eigen-gemaakte boodschappentas.

Ik hoop dat deze winkels een enorm succes krijgen... Want dat zou onvermijdelijk tot gevolg hebben, dat we als bewuste consument steeds meer de keuze zouden krijgen tussen onverpakt en dat verderfelijke in plastic verpakte ding.

En dat zou een goede zaak zijn. Er is al verbetering, de firma Ecover zou zijn producten nu verpakken in plastic die gerecupereerd is uit de zee... Zo wordt het misschien lucratief om plastic-visser te worden, en worden onze oceanen en haar bewoners weer een stukje properderder...

Hoe meer tijd ik heb (dat pensioen weet je wel), hoe groener mijn gedachtegoed wordt. Ik heb meer tijd om de dingen te bekijken en om de verwoestingen te zien, de verdwijning vast te stellen van vogels, vlinders en dergelijke, en een steeds vuilere wereld te zien, vol met blikjes en plastic-afval. Ik heb hier ooit nachtegalen horen fluiten, ik hoorde hier het vrolijke kwikmedit van de kwartels, ik zag hier ontelbare soorten vlinders, en het wemelde hier van de groenvinken... Nu verheug ik me in de kweek van padden in mijn tuinvijver, in de nesten mezen en merels, maar nachtegalen en groenvinken zijn al lang niet meer te speuren hier vanuit mijn raam.

Langs de wegen zie je veel meer kleuren van verpakkingen dan van veldbloemen.
En dan woon ik hier nog in een landelijk gebied, waar het ergste ons bespaard is gebleven. Ik woon niet aan een beek waar je kunt zien in welke kleur ze de textiel aan het verven zijn, ik ruik geen bedrijf waar scheikundige producten verdoken geloosd worden... (Ooit zag ik op een industriezone, hier niet ver vandaan, een man zijn brandende sigarettenpeuk in de riolering werpen... In heel de straat sloegen grote steekvlammen uit de riooldeksels... Gelukkig geen ontploffing, gelukkig geen brand aan voertuigen)....

Wij moeten hoognodig wat meer bewust worden als consument ! Wij moeten druk uitoefenen, opdat we weer wat natuurlijker zouden kunnen gaan leven. Ik weet dat het niet altijd zo evident is, dat die verpakking soms niet alleen handig is, maar ook nodig... Maar u en ik kennen legio producten, waar die verpakkingen echt alleen maar ballast zijn. En uiteindelijk giftige ballast. Naar het schijnt zit er al plastic in iedere mossel die eet bij je frietjes. Plastic die dus ook in ons zit, in onze organen, en daar ik weet niet wat doet ...

Kortom ik ben een niet-contente consument ! Het kan veel beter, veel meer naar de mens gericht ! Ik koop geen plastic meer bij mijn biefstuk ! Ik wil trouwens die biefstuk op het formaat voor ons kleine gezinnetje, en niet op de maat van het bedrijf dat de voorverpakkingen doet.

Ik heb voor jaren suiker als ik een pak van een kilo koop... Ik kom al heel lang toe met een kwartkilo...
Maar die verpakking bestaat niet en los kan ik het niet kopen.

In plaats van "de contente consumente" schreef ik veel liever "De consequente consumente", want daar moeten we naar toe ! Niet alleen owille van de verpakking, nee, ook omdat ik een hekel heb aan al dat voedsel dat jaarlijks in de vuilnisemmer verdwijnt... Ook al een gevolg van die voorverpakte dingen.

Ik wil weer baas zijn over wat ik koop !

Tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

2 opmerkingen:

Woelmuizenier zei

Milieubewustzijn komt wel niet voor in onze genen. Veel consumenten gooien flessen en andere verpakking weg (in de vuilnisbak en langs de weg) hoewel ze er (statie)geld voor betaald hebben. Wie neemt zijn gebruikte plastiekzak weer mee voor een volgende inkoop? Zelfs in de natuurwinkel kijken ze raar als ik mijn brood onverpakt wil. We leven al lang in een wegwerpmaatschappij. De mensen zijn zo gewend geraakt aan plastieke zakskes. Het is al gebeurd dat ik in een winkel om een plastiek zakje vroeg en die vriendelijke mijnheer verpakte dat zakje in een ander plastiek zakje...
Ook de kleinere supermarkten maken zich geen zorgen: droge voeding is hier niet te verkrijgen in grootverpakkingen en 'los' kunnen ze zich niet eens voorstellen.
Er is nog veel werk 'aan de winkel'.

Henk zei

Toch zijn er al veel verbeteringen doorgevoerd Toon. Want lozen in oppervlaktewater bijvoorbeeld is er in Nederland al lang niet meer bij.

Ik heb in mijn jeugd meegemaakt dat de ENKA-fabriek in Ede in sloten loosde. Op die sloten dreef toen meer schuim, dan er water in zat. Maar dat neemt niet weg, dat er nog veel moet gebeuren!

Gr. voor jou en Anny,

Henk