dinsdag, mei 06, 2014

Het gisteren van vandaag...

Ik weet het, het klinkt een beetje gek, maar toch lijkt het me helemaal correct !
We zijn immers heel dikwijls bijzonder vaag in het omschrijven van de dingen. Stel, je krijgt een brief waarin de schrijver meldt dat hij gisteren... Dan moet je al gaan zoeken of hij zo vriendelijk was om de datum te vermelden in het briefhoofd, om te weten wanneer dat gisteren was.
Zo gezien is het vandaag ook gisteren, nu nog niet, maar straks... En als jij een lezer bent die maar nu en dan deze blog leest, of er toevallig op belandt, dan kan zelfs het gisteren al heel lang heel fout zijn.

Ik wil maar zeggen, eigenlijk zijn er heel veel dingen, waar het echt niet zo nauw steekt met de tijdsaanduiding.
Geen mens ligt er wakker van.
En wees nu eens eerlijk, als ze op radio of TV melden dat het vandaag precies tien jaar is geleden dat... Dan heb je praktisch altijd het gevoel dat het of langer of minder lang geleden was. Die binding met de tijd is dus helemaal niet zo precies. Dat is ook zo met ons geheugen in het algemeen... We onthouden sommige dingen, en andere zijn we helemaal vergeten. Soms op een manier dat, als een ander er van praat, het je weer te binnen schiet, soms op een manier dat je het echt niet meer weet.
Gek is dat.
Het is ook heel persoonlijk, want die ene wist dat nog wel, en jij helemaal niet meer, ook al waren jullie beiden getuige van dezelfde feiten.
Ik heb het gevoel dat dit te maken heeft met de graad waarin je belang hecht aan de dingen.
En dat belang hechten is dus ook duidelijk verschillend.
Onlangs las ik ergens dat kleuterjuffen wel eens aan hun kleutertjes tijdschriften opvragen, niet met de bedoeling die tijdschriften te hebben, maar eigenlijk als een soort controle op het peil van het gezin waarin die kleuters leven. En daarbij oordelen ze blijkbaar helemaal anders dan ik doe. Ik vind al die tijdschriften je reinste bullshit, kan me niet voorstellen wie er geld uitgeeft aan die dingen, en de kleuterjuffen vinden dit net een bron van beschaving.
Nu en dan vul ik op internet een enquête in, en soms gaan die dan over tijdschriften... Dan vermeld ik dingen zoals Quest, Historia, Eos,en andere semi-wetenschappelijke tijdschriften... Die acht ik dan wel zinnig... Terwijl ze waarschijnlijk dat niet zijn in de ogen van een prof.

We verschillen dus nogal in de dingen waaraan we belang hechten...
... en dat belang verschuift ook met de leeftijd en met het midden waarin je verkeert...
Vroeger las ik zowat alles wat te maken had met "de sociale beweging"... nu bekijk ik dat nog hooguit eens vluchtig. Het zegt me nog wel iets, maar ik moet er niets meer mee doen, het maakt geen deel meer uit van mijn beroepsleven.

Het zal dan wellicht ook helemaal onterecht zijn, dat ik me ongerust maak over de onverschilligheid van de mensen in het algemeen.
Ik kan het niet helpen, maar ik heb het gevoel dat de mens steeds meer en meer leeft in zijn eigen wereldje, en steeds meer en meer de buitenwereld ook buiten houdt !  De verzuring is daar - naar mijn gevoel- een duidelijk symptoom van ! Mensen die niet meer kunnen verdragen dat een kind speelt, dat een hond blaft, dat een zieke hoest...  Wijst dat niet op een zich opsluiten in een eigen cocon ? Wijst dat niet op het angstvallig buiten houden van alle vreemde elementen in het eigen nest ?

Het lijkt wel of we evolueren naar een wereld waar maar één ding echt belangrijk is: IK...
Mijn gemak, mijn welvaart, mijn koffie en mijn auto. Mijn pc en mijn tablet en mijn smartphone, mijn leven waarin men alleen anderen toelaat als ze me plezier doen, doen lachen, doen beminnen, doen genieten... Maar hou ze aub buiten als ze lastig zijn...

We zijn met veel te veel mensen op deze wereld, maar dat maakt het net meer dan ooit nodig, dat we meer en meer leren met elkaar te leven. En als we dat niet kunnen, dan lijkt die aarde steeds meer en meer te klein te worden, want de ruimte, die ruimte heb ik nodig, allemaal, en een ander hoort hier niet, zeker niet als hij lawaai maakt of hoest of ziek is of zichzelf niet kan verzorgen. Weg met die kinderen die niet weten hoe ze hier moeten leven, weg met die gehandicapte, weg met die vreemde die een taal spreekt waar ik niets van begrijp en die wellicht bezig is met over mij te roddelen... weg... weg

Leuke wereld, die wereld.
Nee, geef mij maar mensen die nog willen leven met mensen...

tot de volgende ?



1 opmerking:

Woelmuizenier zei

Tijd is wel een gekke bedoening. Wat op de 0-meridiaan 'nu' is is op de 179ste meridiaan eigenlijk gisteren en op de 181ste eerst 'morgen', althans vanuit onze (0 meridiaan) visie hoewel die mensen daar zeggen dat het 'nu' is. En dat wegens een verschil van > 0 < graden. Dit herinnert mij aan een uitspraak van 'Crocodile Dundee'. Op de vraag wanneer hij geboren is antwoordden de Aboriginals: „In the summertime“.