vrijdag, mei 23, 2014

De niet-vazen

Boven op de kast staan hier (tijdelijk) een hele resem nieuwe beelden uit de academie. Allemaal eigen werk. Daar staan ook twee niet-vazen bij.
Ik weet wel dat je nu met grote vraagtekens in je ogen staat te kijken naar dit gekke neologisme, maar hoe moet ik die dingen anders noemen?
Van een vaas wordt verwacht dat je er water kunt in doen, en bloemen kunt in zetten, maar met deze vazen kan dat niet. Of althans ik zou het je niet aanraden. Dat komt, omdat ik ze aan de binnenzijde niet heb geglazuurd. En daardoor blijft de gebakken klei min of meer poreus.

Toch worden er grote "vazen" gemaakt, (ik zou ze eerder recipiënten noemen), die doelbewust niet geglazuurd worden ! En dat is niet gek !

Heb je je zelf al eens afgevraagd waarom je zweet bij warm weer? Juist ja, omdat het vocht op je huid zorgt voor een zekere en snelle afkoeling ! Welnu, in warme landen doen ze hun watervoorraad in niet-geglazuurde vazen, omdat die aan de buitenkant vochtig worden, zweten als het ware, en op die manier er voor zorgen dat het water aan de binnenkant redelijk fris blijft.
Dat zou bij mijn vazen niet waar zijn, want de buitenkant is wel geglazuurd. De enige kant waar helemaal geen glazuur te vinden is, is de onderkant, en daar zou de vaas dus "zweten", lees lekken...

Waarom ik deze vazen niet heb geglazuurd ? Omdat ik die vazen alleen beschouw, en tijdens het maken heb beschouwd, als een opgelegde oefening, als iets waar ik zelf niet echt achter sta. Iets wat ik echt niet graag deed. Ik moest een opdracht doen, met plooien, en dus maakte ik een vaas die schijnbaar was ingezakt en dus geplooid was. Die vaas was goed, maar dan moest ik het nogmaals doen, maar nu met plooien die naar binnen in een gezakt waren, in plaats van naar buiten... Die vaas was ook goed. Maar niet mijn ding. Noch de een, noch de ander. Dus heb ik daar niet meer glazuur op gezet dan nodig was om de oefening af te werken. Ja, ik weet het. Ik ben gek. Weet ik al lang. (Als je een trouw lezer bent, zul je dat ook al wel bemerkt hebben...)

Het gekste is wel, nu ze geglazuurd en bewerkt zijn, met tekeningen in de galzuur, zijn ze niet meer lelijk? Ze hebben wel iets. Maar het zijn dus mooie niet-vazen.

Het grote probleem momenteel in ons huis, is waar moet ik met al die beelden naar toe?  Er staat hier  een haastig gemaakt vrouwelijk naakt, er staat hier een gek wezen, half mens, half varken, er staan hier drie koméren (In maan straotse zijn 't almoal koméren...) in een eeuwige ruzie verstild te staan... en dan staan er nog een hele resem van vorige academie-jaren...

En dan heb ik het nog niet eens over de steeds stilletjes aangroeiende verzameling Afrikaanse beelden en de evenzeer aangroeiende collectie wandelstokken, en wat ik ook doe, hoe ik ook mezelf probeer te beperken, mezelf op de vingers sla, een steeds aangroeiende hoop boeken... Staat er nergens een kasteel of zo te koop? Iets met veel grote ruimtes, waarin ik kan stapelen? Ik weet het, ik heb het een paar alinea naar boven al gezegd, ik ben gek.

En zondag ga ik een gekke stem uitbrengen. Omdat blanco stemmen geen oplossing is, en eigenlijk neer komt op een versterken van de meerderheid.
Meerderheid ?
Ik weet dat ik al heel mijn leven sukkel met wiskunde, maar toch is er iets wat ik niet snap aan de wiskunde in de politiek... NVA zet zich nu af tegen de rest van de wereld,  of evengoed andersom, heel de wereld zet zich nu af tegen de NVA... (Ik denk eerlijk dat beide versies juist zijn)... Maar NVA en heel de wereld zegt, dat NVA, als zij die 30 procent halen, dat zij dan de winnaars zijn van de verkiezingen...
Ik snap dat niet.
Mij lijken die resterende 70 procent veel groter. Niet dus ????
Een verkiezing win je toch slechts als je meer dan 50 procent hebt?
Volgens mij zijn er zondag alleen verliezers.
En de grootste verliezer, dat is de burger.
En dan gaan diegenen die zich vertegenwoordigers van het volk noemen, bijeen gaan zitten, en kijken hoe zij zoveel mogelijk van de nog vettere postjes kunnen binnenhalen om ons te vertegenwoordigen... in ons eigen portemonnaie... Of waar dacht je?

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: