donderdag, mei 15, 2014

Columbus

Gelezen: Het schip van Christoffel Columbus zou zijn gevonden...
Je weet we, de man die Amerika heeft "ontdekt"... Ontdekt tussen aanhalingstekens, omdat Amerika blijkbaar al ettelijke keren voordien is ontdekt.
Columbus is dus de man die uiteindelijk het startschot heeft gegeven voor de grootste volkerenmoord ooit. Veel groter dan die volkerenmoord door de Nazi's verricht...
Maar een volkerenmoord waar niemand van wakker ligt.

Columbus was zich uiteraard niet bewust van het feit dat zijn ontdekking het startsein was van die volkerenmoord, maar het begon al bijna meteen.

De beide Amerika's waren al bevolkt toen Columbus er arriveerde, maar al dat land moest zo nodig veroverd worden, met de zegen van de kerk, want het moest even nodig gekerstend worden, desnoods manu militari.  En dat gebeurde dan ook. Het kerstenen met het zwaard.

Ach, Europa, met Groot Brittannië aan de top, moest zo nodig heel de wereld kolonialiseren, lees veroveren en uitmelken. Ook ons landje kon er iets van, denk maar aan Kongo... Ik heb hier nog een voorouderbeeldje, waarvan de handen afgehakt werden, in een stil protest tegen de "beschaving" onder wijlen Leopold II... Je weet wel, de man die net zo'n baard had als ik nu heb. Mijn baard is dus helemaal geen ode aan die koning ! Dat beeldje is wellicht ooit loos weg geklauwd onder het mom van de kerstening, en meegebracht door nonkel pater voor zijn neefje in het verre thuisland...

Wij, Europa, hebben wat uitgestoken in de rest van de wereld ! En het is warempel nog niet gedaan, ook al gebeurt het nu niet meer op dezelfde manier. Ik las onlangs dat heel die resem van opstanden in Egypte, Syrië en al die andere landen, in feit zou zijn georkestreerd door Amerika. Ik kan dat goed geloven, want het verleden bewijst dat er al heel wat van die zaken gebeurd zijn onder impuls van dat Amerika, dat er alles op zet om uiteindelijk "The Boss" te zijn.

Dat wij, blanken Europees of Amerikaans, geen goede naam hebben, is een eufemisme. Wij hebben ronduit een slechte naam, en we hebben hem verdiend. Nu ja, ik niet, en jij wellicht ook niet, maar onze politici en onze bedrijfsleiders. (Eigenlijk is politiek en economie veelal bijna synoniem !!!) (Nee, niet de baas van dat kleine bedrijfje, de echt grote bedrijven)

Ik heb al meermaals de bedenking gemaakt... Hoe zou de wereld er hebben uitgezien, hadden wij Amerika nooit ontdekt... De Maya-beschaving zonder het gebruik van het wiel... Hoe zou de technologie daar geëvolueerd zijn? Een beschaving in Noord Amerika, waar de natuur God was ... Hoe zou Amerika er nu uitzien?

Maar ja, dat zijn zinloze bedenksels... Het is niet zo, en het ziet er niet naar uit dat we ooit een stap terug zouden zetten, naar de beschaving van hen toen... In tegendeel, we kappen nog dagelijks hele stukken land vrij... Vernietigen enorme stukken oerbos, en verhaasten het proces van vernietiging van onze eigen wereld.

Wij kunnen ons geen terug indenken...
Een wereld waarin de natuur eerst komt, en wij maar een deel uitmaken van het grote geheel, dat is een wereld waarin er maar een fractie van het huidige aantal mensen kan leven. We kunnen niet kiezen voor de mens EN de natuur... Niet op de manier zoals het nu is en gaat. Nee, ik pleit niet voor de uitroeiing van de mens. Maar laten wij in hemelsnaam alles op alles zetten om naar een evenwicht te streven. Nee, niet een natuurlijk evenwicht, want dan mogen er wellicht maar een paar mensen zijn per vierkante kilometer, en dan nog... Nee, we moeten - er is geen andere kans- streven naar een zinvolle oplossing waarbij de natuurlijke bronnen benut worden zonder ze uit te putten, en waarbij we alle elementen van die natuur pogen een plaats te geven. Als je mij nu vraagt: "Is er een plaats voor de wolf in onze maatschappij?", dan zeg ik vlakaf neen ! Maar we moeten streven naar een wereld waarin die plaats er weer wel is.  Het probleem is dat we veelal de zaken forceren. We moeten de natuur een handje helpen om te herstellen wat kan hersteld worden, maar we kunnen en mogen het niet forceren. De natuur moet zoveel mogelijk zichzelf helen. Wij, wij moeten de basis leggen voor die zelf-heling.

Dat betekent onder meer dat wij naar een totaal nieuw concept moeten inzake economie ! Wij moeten af van het idee dat economie alleen kan functioneren bij groei. Het kan zinvol zijn te krimpen en te evolueren naar een economie van noodzaak in plaats van een "zo-veel-mogelijk-verbruiken-economie"... Ach, ik weet het wel, dit idee lijkt utopisch, maar als je goed nadenkt, dan weet je, diep in je zelf, dat dit de enige mogelijkheid is... We moeten anders gaan leven.

En nee, dat hoeft geen slechtere wereld te zijn... Wel een wereld waarin we dingen maken om lang mee te gaan, en niet dingen om zoveel mogelijk en zo vlug mogelijk stuk te gaan zodat we er weer nieuwe kunnen en moeten maken.... Wel een wereld waarin arbeid anders geëvalueerd wordt en waarin normen anders liggen. Een wereld waarin we weer ruim kunnen ademhalen...

tot de volgende ?


1 opmerking:

Woelmuizenier zei

Het concept bestaat al geruime tijd maar het is moeilijk om het onder de mensen te brengen: 'integraal denken'. De moderne mens ziet niet in dat zijn drang naar eindeloze groei precies dat is wat kanker doet: eindeloos groeien en tenslotte zichzelf opvreten. De moderne mens ziet het natuurlijke systeem niet: groeifase - onderhoudsfase - afbraakfase en daarna een nieuwe cyclus. Wij denken veel te rechtlijnig in plaats van holistisch. Het analytische denken dat ontstond gedurende de Verlichting is niet verkeerd. We moeten alleen nog begrijpen dat we aan dit denken niet eeuwig mogen vast houden. Dit analytische denken moet leiden tot een holistisch en integraal denken. Er zijn niet teveel mensen op deze aardbol. We weten gewoon niet hoe we ermee moeten omgaan.