woensdag, mei 21, 2014

If I were a Rich Man...

Iedereen kent het liedje uit The Fiddler on the Roof...
Als ik eens heel rijk was ... Maar denk eens aan het andere uiterste: Wat als je eens heel arm waart...

En je moest leven in een land dat met armen, zieken, werklozen liefst geen rekening houdt, omdat die de welvaartscijfers negatief beïnvloeden...

Och, arm zijn begint heel simpel... Enkele tegenslagen kort na elkaar.
Een vrouw die nog tijdens het zwangerschapsverlof verlaten wordt door manlief, en daar blijft zitten met een zuigeling. De vrouw is geen hooggeschoolde, maar een gewone arbeidster, en heeft dus geen echt groot inkomen. Zodra ze uit het zwangerschapsverlof komt moet ze gaan werken. Ondertussen moet ze nu alleen een huishuur betalen, haar kindje naar de opvang doen, en instaan voor alle kosten zoals verwarming, verlichting, water...
Het wordt een vechtscheiding. Dus daar bovenop komen ook nog kosten voor advocaat en rechtbank.
De vrouw kan de druk niet meer aan, en valt enkele keren ziek.
Allemaal heel logisch, heel begrijpelijk.
De werkgever dankt haar af, want met een werknemer waar hij niet kan op rekenen...
De vrouw belandt in de werkloosheid. Ander werk vinden is niet evident, ze heeft geen wagen, en kan zich dat ook niet permitteren. Iedere werkgever die ziet dat ze alleenstaande moeder is met een heel klein kind, weet wat dit wil zeggen: nu en dan afwezig door een plotse ziekte van het kind en een moeder die onder de druk ook vlugger afwezig is...
De vrouw in kwestie wordt dus een langdurig werkloze...
Ze is ingeschreven bij OCMW en krijgt voedselhulp en dergelijke zaken, maar die zijn allemaal niet van aard om uit de vicieuze cirkel te kruipen.

Moet die dame gestraft worden voor haar werkloosheid ?
Het is iets die ook met u kan gebeuren, of met een van uw kinderen.
(Maar dan help je toch dat kind ? - Oh ja, maar je hebt meer dan een kind, en je wil de een niet bevoordelen ten opzichte van de andere- Maar die is niet in nood. Nee, vandaag niet, maar durf jij stellen dat die dat morgen of overmorgen niet is?)

Ik ben enkele keren naar zo'n bedeling van voedselhulp geweest, met een noodlijdende. Ik voelde het vooral als vernederend aan. En ik heb een enorme bewondering voor de vrijwilligers die er een heel pak van hun vrije tijd in stoppen. En ik zag armen die weerbarstig waren, en armen die zich in hun situatie hadden gesetteld. Ik zag er vreemdelingen maar ook veel van onze eigen mensen. Maar ik zag er vooral veel miserie. Ik zag er moeders met een hele resem kinderen (Hun geloof laat geen beperking toe), en ik zag mensen in de winterkou staan met een mantel waar je doorheen kon kijken.

Moeten we die mensen straffen?

Het kan een beetje bizar klinken, maar het is niet makkelijk om uit de armoede weg te geraken. En het is niet makkelijk om iemand uit de armoede te halen.
Je zou denken, geef ze een goed vast werk, waar ze een goed loon verdienen, en de zaak is opgelost, maar dat is niet zo ! Dat zou helpen, als je dat helemaal in het begin zou kunnen doen, nog voor ze echt in de armoede verzeilden, maar na een tijd is dit niet meer genoeg. Je stelt vast dat die mensen het contact hebben verloren met het gewone leven van de gewone mens. Ze hebben geen benul meer van het beheren van hun geld, ze weten niet meer te bepalen van prioritair is en wat niet, ze trappen in de val van gemakkelijk lenen om alles en nog wat te kopen...
Kortom, ze moeten een soort her-opleiding krijgen naar het gewone leven toe.

Ik zag zo -heel toevallig- in de Eldi een man die ik kende uit die voedselbedelingen, een dure TV kopen op krediet... Mochten wij, vanuit een normale situatie een Tv willen, dan zouden we eerst sparen om het geld te hebben, en wellicht zouden we ook niet het dure toestel kiezen, maar een goedkopere. Maar hun normen zijn niet meer de normen van het normale bestaan.

Het duurt verschrikkelijk lang om mensen uit de armoede terug te brengen tot het normale leven.
Willen wij echt een maatschappij waar wij armoede creëren ?

Als je zondag gaat stemmen, wik en weeg dan je stem... Het is belangrijk !

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

Woelmuizenier zei

Omdat armoede een onrecht is is het niet aanvaardbaar dat een rechtsstaat zich niet inzet om armoede volledig te liquideren en geëngageerde vrijwilligers zich moeten inzetten om de taak van de overheid over te nemen. OCMW zou helemaal niet moeten bestaan. Politici moeten zich daar voor inzetten dat armoede niet eens een kans krijgt.