vrijdag, mei 16, 2014

Oh Blomme, je stinkt gedomme !

Als ik planten en bloemen zie, dan moet ik ze van dicht bekijken, dan moet ik kijken of er geen soorten tussen zitten die ik niet ken, dan moet ik genieten van al dat moois... En heel vaak (Te vaak volgens mijn wettige wederhelft) kan ik me niet houden, en breng ik weer eens een bloempot of een plantje voor de tuin mee naar huis...

Als ik planten zie die staan te verkommeren, dan doet me dat lijfelijk pijn. 't Is alsof ik mezelf voel verkommeren. Ik heb niet alleen empathie voor mensen, ik heb het ook voor plant en dier. Ik hou van het leven, in zijn breedste zin. En ik voel het telkens weer aan als een wonder, en een wonder dat ik dat mag ervaren, mag voelen.

Wellicht zal men er ooit wel in slagen om echt leven te maken, misschien gaat men dat zelfs echt gaan beheersen, ooit, in een verre toekomst, maar voor mij zijn het stuk voor stuk wonderen. En telkens ik nieuwe soorten of variëteiten zie, sta ik weer vol bewondering en verwondering. Ik heb kippen gezien waarvan de hanen zowat een meter hoog lijken, en andere die amper zo groot zijn als een blikje cola. Ik heb honden gezien van uit mijn auto, waar ik omhoog moest kijken om de kop te zien, en ik zag hondjes die perfect passen in mijn vestzak.

En dan spreken we maar van het menselijke vermogen om al die diverse vormen en soorten te kweken. Kijk maar hoeveel soorten, kleuren vormen en smaken van appels er al bestaan. En ook dat komt allemaal uit dat kleine wilde appeltje... De mens kan dus al heel, heel veel op dit gebied, en toch, toch vind ik ik het leven op zich nog steeds wonderbaar.

Heb je al eens gekeken naar een spin die zijn web weeft? Heb je al eens gekeken naar het winterkoninkje dat zijn bolvormig nest bouwt? Heb je al eens gekeken naar dat wonderlijke bloempje van de paardenbloem? Heb je gezien hoe, ver voor de mens, de parachute al lang uitgevonden was door dit nederige plantje?

Heb je al gezien tot welke Herculesachtige inspanningen dat kleine miertje in staat is ? ...
En ik heb schrik dat wij tot de laatste generaties behoren die dit kunnen bewonderen !
Want de wereld is in ijltempo aan het kapotgaan...
Door onze schuld.
Ach ik weet het wel, uw en mijn bijdrage aan die vernietiging is miniem, maar allemaal samen zijn we letaal. Uit mijn schoorsteen komt echt niet zoveel gif de wereld in, maar uit al onze schoorstenen samen...
En dat is een van de dingen die we nu beter doen dan pakweg 100 jaar geleden... Toen kenden we de smog in onze grote steden, door de massa steenkoolkachels in de huizen en de zware industrie die ook op steenkool werkte... Nu krijgen we de dodelijke smog hoofdzakelijk door onze wagens... Maar ja, we hebben nu ook zoveel wagens... Toen ik kind was, waren er in onze straat twee auto's en om de hoek twee vrachtwagens, een van de bierhandelaar en een van de fruitboer. Nu staan er meestal twee of meer aan ieder huis.

En ze zijn niet meer weg te denken, zonder de maatschappij helemaal op zijn kop te zetten ! Men maakt dat die auto's er bijna verplicht zijn ! Je moet nu maar eens proberen werk te vinden als je niet in het bezit bent van een auto! Je moet eens kijken waar de winkels zich nu vestigen, wie niet toevallig in de onmiddellijke nabijheid woont, moet zijn inkomen bijna noodgedwongen organiseren en één keer in de week - met de wagen- naar de winkelcentra gaan, winkelcentra die nu buiten de steden gevestigd zijn, want het zijn allemaal winkels à la grootwarenhuizen, en die zijn niet hendig in te bouwen in een bestaande stad. Dus gaat men naar de rand, waar nog plaats is, en -positief- tegenwoordig bouwen ze veelal centra waar heel wat van die grootwarenhuizen onder één dak zitten.
Maar zonder wagen is het bijna onmogelijk de boodschappen te gaan doen... Als het geen kwestie is van organisatie, dan is het een kwestie van het transport van de aangekochte goederen. Alles is verpakt en het volume daarvan overschrijdt vele malen het werkelijk aangekochte ! Het gewicht van die verpakkingen valt gewoonlijk nogal mee, maar de natuurlijke afbraak of de recup van dit verpakkingsmateriaal is een groot probleem.

Nee, we zijn bijna veroordeeld tot het hebben van een auto...
En dus van te vervuilen.
Ik mag nog dromen dat mijn volgende auto een elektrische zal zijn... Vooraleer dat kan moet de infrastructuur daarvoor ter beschikking gesteld worden. Ik weet hier in de buurt maar één of twee oplaadpunten zijn.

Vroeger was dat anders... De winkels waren op wandelafstand. En al ging ons moeder daar maar heen als ze een hele lijst goederen te halen had, en al kwam ze dan met twee grote zware handtassen beladen terug, het was doenbaar... Openbaar vervoer ? Ik heb daar grote vragen bij ! Je moet dan de hele expeditie zorgvuldig plannen naar de uren van dat openbaar vervoer, en liefst ook rekening houden met de uren van de scholen, want op een bus vol jongeren raak je, als oudje niet meer op, zeker niet met twee grote handtassen zwaarbeladen... Dat "Zonder zorgen met het openbaar vervoer" is misschien min of meer waar voor de stedeling die in de stad zijn verplaatsingen doet, maar voor wie op de buiten woont????

Nee, we hebben bijna geen kans meer om ons zonder al die auto's te redden... en met al die auto's gaan we ook kapot...

djudedju

tot de volgende ? (Bij leven en welzijn...)


2 opmerkingen:

Woelmuizenier zei

Als we dan allemaal electrische autos hebben en electrische fiesen en uitsluitend electrische treinen, electrische tractoren, electrische bromfietsen, electrische bussen, electrische verwarming, kortom alles zuiver, blijft wel het probleem waar we al die stroom vandaan halen.

Henk zei

Ik deel je liefde voor bloemen Toon. Ik ruik ook altijd aan bloemen. Iedere soort heeft zijn eigen geur. Eergisteren heb ik nog wat duizendschonen gezaaid en een stukje volkstuin beplant met chrysantenstekken en zelfgezaaide zinnia's. Ja, bloemen houden van mensen en ik van hen (en van jou :-) ), Toon.

Gr. voor jou en Anny.