dinsdag, februari 02, 2010

Vroeger wisten ze het al wel !

Wasmachine volgooienImage by Joris Leermakers via Flickr

Een kind kan de was doen...


Op www.lowtechmagazine.be kun je een artikel lezen over de windmolenparken...
Men is tot de vaststelling gekomen dat er iets vergeten is bij het oprichten van de windmolenparken.... Men heeft "plots" vastgesteld dat de wind achter een windmolen veel, veel minder is, en dat dus de ene molen de wind afpakt van de anderen...
In de tijd van de gewone windmolens wist men dat al, en bestond er een wetgeving om te verhinderen dat er een andere molen jouw wind zou afpakken... Maar dat waren de roede heren van de alternatieve energie eventjes vergeten.
Ik kan u alleen maar aanraden om eens op deze website rond te neuzen. Daar kun je gedegen artikels vinden over het pro en contra van alle maatregelen omtrent alternatieve energie en nog duizenden andere dingen die nuttig kunnen zijn om zuiniger om te gaan met de energiebronnen. Maar dus ook met vermelding van de contra's, en die zijn soms véél groter dan men ons voorspiegelt.
Als je plannen hebt voor een eigen windmolen, of zonnencellen of dergelijke, dan kan ik u zeker aanraden daar eens te neuzen.
Let wel, men is er voorstander van zuiniger en zuiverder energie, maar men bekijkt het geheel eens helemaal. Zo ziet een elektrische auto er best aardig en interessant uit, maar de vervaardiging van de benodigde batterijen, en de vervaardiging van de benutte elektriciteit is bijlange na niet zo zuiver... af te wegen dus !

Het probleem is dat men meestal alleen de winstpuntjes vermeldt, en al de negatieve kanten liefst vergeet te vermelden. Logisch voor een verkoper, maar helemaal niet zo logisch voor iemand die wil op een betere, groenere manier leven.

En dat is net wat mij doet vrezen dat de oplossing niet nakend is... Het onmiddellijke winstbejag weegt nog steeds veel zwaarder dan de ecologische motieven. En dat de zeespiegel stijgt, dat kunnen wij met de winst netjes oplossen, laat de anderen maar zwemmen.

Als ik buiten kijk, dan zie ik een gekke wereld! Bijna alle sneeuw is verdwenen, maar het veld voor mijn deur ligt er nog maagdelijk wit bij. Het doet mij denken aan ons moeder, vroeger, lang geleden... Toen de vrouwen na het wassen het witgoed nog "op den bleek" legden. Dan zag je ook op het groene veld van die witte lappen blinken.
En dat doet mij denken aan het wassen vroeger... Wij hadden in een stalling achter het huis (ons "kotje") een wasmachine staan. Onderaan moest je dat stoken met hout (Er werd wat hout fijngehakt bij ons!) tot het sop kookte, en ondertussen zwaaide in het machine, elektrisch!!!, twee grote driehoekige schoepen heen en weer, heen en weer... Als de was proper werd geacht, haalde ons moeder met een stok de was uit het hete sop. Het wasgoed werd dan door twee rollen geperst, om het meeste sop kwijt te raken. Die rollen waren met een kruk te bedienen, daar kwam de electriciteit nog niet bij te pas. Nadien werd de was nog enkele keren gespoeld (en telkens weer uitgewrongen tussen de rollen), en nadien werd het witgoed dus te bleken gelegd en aan de wasdraad te drogen gehangen. Liefst buiten, dan rook de was fris. Nadien zag ik ons moeder de was weer vochtig maken, door er wat water met de hand op te pletsen, de vochtige was werd stevig opgerold, om het vocht door te laten dringen tot de totale oppervlakte. (Voor de hemden en zo werd er eerst nog gesteven, dan sneed de col lekker je oren af)
Dan volgde het strijken. Ons moeder zette dan twee "plakkers" op het vuur. Plakkers, dat waren ijzeren strijkbouten die gewarmd werden op de kachel of op het gasfornuis. Ons moeder spikkelde eens daarop om de temperatuur te controleren... en dan het harde labeur van het strijken. Telkens de ijzers wisselen om voldoende warmte te hebben. Er werd gestreken op de keukentafel, waarop een oude deken (een soldatendeken) lag en daarop een oud laken...
Heel wat anders dan wat de moderne huisvrouw nu hoeft te doen ! De stoffen zijn nu meestal veel makkelijker te strijken, en vele moeten zelfs niet meer gestreken te worden. Ook de karwei van het wassen en drogen is geautomatiseerd...Alhoewel, weet je, als de was kan buiten drogen in de wind, dan ruikt hij nog steeds veel frisser, en voelt het ook lekkerder aan...

Het is niet alleen de karwei van het wassen die verlicht is, heel wat van de huishoudelijke taken zijn veel lichter geworden dan vroeger, vooral door het gebruik van modernere grondstoffen. Gelukkig maar, want het leven van de vrouw is heel anders geworden dan toen... Nu is het niet meer denkbaar dat vrouwen niet gaan werken, en het huishouden moet dus gebeuren na de normale dagtaak. Hoe veel men ook praat over de moderne man, toch is en blijft het huishouden voornamelijk de taak van moeder de vrouw...Na de dagtaak !

De eeuwen hebben hun sporen nagelaten, de man ging jagen en het veld bewerken, de vrouw deed het huishouden en de tuin... Dat laatste is wat verschoven naar de man, omdat hij het veld niet meer moet bewerken en een alternatief vindt in de tuin, maar tegenwoordig hebben de meeste mensen geen tuin meer...Na de dagtaak en wat huishoudelijk werk geldt rust, rust rust...voor de TV uitgezakt zitten stompzinnig kijken naar flauwe humor.

Want het werk is veel meer dan vroeger een lastige karwei geworden. Schrik je van die opmerking? Je hebt gelijk en toch ook ongelijk! Je hebt gelijk als je denkt aan de lichamelijke zwaarte van de taak, vroeger moest er veel meer lijfelijk zwaar werk worden verricht, maar nu, nu het werk lichamelijk lichter is, ligt het tempo zo hoog en is de druk en de stress zo groot, dat het uitgezakt voor de TV hangen een bijna normale reactie is...

Vraag eens aan oudere mensen hoe lang ze vroeger werkten aan de bouw van een woonhuis...En daar was in die tijd geen garage(s) bij, geen ingerichte keuken, veelal geen centrale verwarming en ga zo maar een tijdje door... Niet verschieten als men zegt zes maanden... Nu staat je huis er in enkele weken, veel groter en met veel meer voorzieningen en véél véél véééél duurder... Maar het werk kan niet snel genoeg gaan... en de druk is alsmaar groter en groter.
De oude metser was fier op zijn werk, reed de zondag met de fiets met zijn gezin langs een nieuwbouw om hen te tonen welk mooi steenverband daar gelegd was... Nu legt de metser 's avonds zijn truweel weg, en kijkt zelfs niet meer om...

Niet alles is beter dan vroeger... Er zijn echt dingen waar je met weemoed naar terug kijkt, maar die was van moeder...Nee, dan is het nu véél beter !

tot de volgende ?

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: