zaterdag, februari 20, 2010

Sater - dag

Carnaval 2006-32Image by jonvelle via Flickr

Saters, elfen, kabouters, trollen, feeën en tovenaars...
Heerlijke producten van de menselijke geest, in veel gevallen een fantasie om voor zichzelf onverklaarbare dingen verklaarbaar te maken.
Maar het is een bron van "vrije wandelingen" in de menselijke geest.
Je kunt met al die wezens meteen ongestoord alle goeds, maar vooral alle kwaad een "aanvaardbare" plaats geven. Jij waart het niet die dergelijke dingen deed of droomde, nee, je schreef het veilig toe aan onbestaande wezens, die daarmee een soort vrije toegang gaven tot ongebreidelde geestelijke uitspattingen. Dingen die je nooit mocht of kon zeggen, kon wel, als je de daders onbestaande maakte.
Maar alras waren er adepten van deze denkbeeldige wezens, en in Bacchanalen, Saturnaliën en dergelijk gingen de mensen zich te buiten aan allerlei eigenlijk ongepaste zaken.
Eén vorm daarvan is -weliswaar ietsje afgezwakt - blijven bestaan: het carnaval.

Ik hoorde op de Nederlandse TV mensen daarover spreken tijdens het spelletje Lingo, en leerde daaruit dat Carnaval eigenlijk is blijven bestaan in de vooral katholieke stukken wereld?
Ergens zit daar een logica in! Om het volk te bekeren tot het Kristendom, heeft de kerk heel wat heidense zaken omgeturnd tot katholieke feesten. Zo maakten ze van de midwinter een tijdstip om Kerstfeest te vieren, van halloween maakten ze allerheiligen en allerzielen... Helemaal konden ze het veelal niet uitroeien, maar hoe katholieker, hoe Christelijker die feesten werden... Bij de protestanten kon men veel makkelijker de kraan toe draaien, en die al fel afgezwakte overblijfsels gewoon afschaffen en zelfs gebruiken om te "bewijzen" dat de katholieken verkeerd waren.

Hoe ik nu op dat onderwerp kom? Heel simpel, het is de tijd van karnaval, en heel regelmatig krijg ik dan PPS-mailtjes met heel schaars geklede beelden van Braziliaanse schonen die carnaval en seks heel dicht bij elkaar leggen, terwijl de beelden uit het carnaval van Venetië eerder een drang naar rijkdom en vergankelijkheid tonen, en onze carnavalsteden veeleer lijken op restanten van Bacchanale, hoe meer drank, hoe beter...

Toen ik op diezelfde uitzending van Lingo vernam dat die mensjes daar zo'n 1000 euro uitgaven per paar om eens uit de bol te gaan (500 euro de man! = 20.000 oude Belgische frankskens), dan dacht ik aan die fantastische giften aan die sukkelaars in Haïti... Hoe mild zijn we weer geweest voor onze medemens... maar hoe veel milder zijn we voor ons eigen genot...

Och, ik ga carnaval niet veroordelen, voor sommige mensen zal het wel een soort veiligheidsklep zijn, om de rest van het jaar weer strak, stijf en deftig rond te lopen, maar toch... Als je die dan gespendeerde bedragen eens naast de gift aan Haïti legt...

En toch is de geschiedenis van die weelderige en rijke uitspatting met carnaval echt niet zo oud. Neem nu in Aalst de Voil Jeanetten, dat is een restantje van toen de arme sukkel ook eens uit de band wilde springen, en bij gebrek aan "verkleedkleren", de kleren van zijn vrouw aantrok, en een lampekap of een vogelkooi of zoiet op zijn zatte kop zette... Je moet dus echt niet zo veel uit te geven om eens lekker gek te doen. Het kan ook anders, minder spectaculair, maar wellicht veel leuker, en met een veel mindere (financiële) kater.

En wie weet...
misschien rest er dan wat meer voor het echte leed, zoals dat in een Haïti, of bij de daklozen zelfs in ons eigen rijke landje...

tot de volgende ?

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: