donderdag, januari 17, 2008

henri vandevelde label nr 2 !!!

Gisterenavond heb ik (met wat miserie) vol vaderlijke trots een foto van Vlerick (baas van Bart) mini-ster P Ceyssens (of hoe het ook geschreven wordt) en maxi-ster Bart, fier als een gieter met zijn label!, als achtergrond geïnstalleerd bij het opstarten van mijne kwampjoeter !
Twee jaar na elkaar !
Als je henri vandevelde label in geeft in Google, zie je ondermeer een site van knack weekend, waar alle winnaars in staan met een foto van hun winnend product. (Voor wie het interesseert newoar)

Ik heb vanmorgen een trui met een v-hals aangedaan, dat andere spande plots wat...

Het winnende tapijt heet Dunes (duinen) en ook op de foto ziet het er mooi uit.

Vannacht slecht geslapen, gelukkig misschien, want Anny had vergeten haar wekker te zetten...En vermits Veerle nog steeds stage aan het lopen is, moet Anny er iedere morgen de kinderen op de bus zetten... Mocht het zo zijn dat Veerle vast werk heeft, dan zullen we een andere oplossing zoeken, wellicht in de zin van toen vroeger een moeder hier haar kleinen kwam zetten om samen met de onze op de bus te stappen...
We zien wel als het zo ver is.
En als ik veel wakker lig, dan lig ik ook veel te denken... En als brave (?) katholieke (?) jongen, lag ik onder meer te piekeren over onze naasten... Ik kijk in het woordenboek naar naasten:
1) (Van een staat m.betr.t. bezittingen van buitenlandse ondernemingen) gebruik maken van het recht om eigenaar te worden tegen een bep. vergoeding; nationaliseren: deze spoorwegmaatschappij is onlangs door de staat genaast
2)wederrechtelijk in bezit nemen, zich toeëigenen : Nasser heeft het Suezkanaal genaast.
Bij naasting lees ik: het naasten, recht van naaste bloedverwanten van de verkoper om in de plaats van de koper op te treden..

Geef toe, het woord naasten heeft niet alleen een klank van liefdadigheid nietwaar ??? Bijna in tegendeel zou ik zo zeggen. Wie zou er ooit dat woord voor de eerste maal gebruikt hebben in de zin zoals we het in het evangelie vinden ? Zou het een van de vele nieuwe woorden zijn die de synode in Nederland gebruikte om een zo juist mogelijke vertaling te maken van de oorspronkelijke tekst ? (Nu ja, oorspronkelijk...het restantje dat er overbleef na de grote snoeiwerken in het concilie onder leiding van de ongedoopte, niet kristelijke keizer constantijn, en dan rekening houden met het feit dat er geen enkel oorspronkelijk stuk meer is, en dat de vele vertalingen soms nogal sterke afwijkingen vertonen tegenover de andere...)
Het is een feit dat de Synode heel wat invloed heeft gehad op de taal Nederlands ! Ze hebben heel wat nieuwe woorden en nieuwe regels veroorzaakt in de taal !
Maar de vraag blijft uiteraard, wie heeft (en waarom) voor het eerst naaste gebruikt ? Of heeft men gewoon gebruik gemaakt van het bestaande woord naaste (de naaste gebuur = de dichtstbij wonende) om het het idee in te bouwen van iedereen is u nabij als mens ? Ik hou het toch op de Synode !
Mocht jij er meer van weten, ik sta open voor suggesties !

Nu denk je wellicht: Wat ligt dat kalf daar allemaal aan te denken in zijn bedde ? Tja, ik weet ook niet hoe ik daar allemaal bij kom, maar een duistere slaapkamer is ontstellend groot ! Je ziet geen begrenzingen, dus zijn ze er ook niet, zeker niet in mijn geest, en dus zwerf ik rond en rond, en speel met allerlei invallen.
Een heel pak zijn even vlug weer weg als ze gekomen zijn, maar sommige blijven wat hangen, precies zoals een deuntje kan blijven hangen in je hoofd.

Gisteren zag ik in Lingo het woord liveloggen, een nieuw nederlands (!) woord voor een blog over je dagdagelijkse leven... Ik weet niet of mijn blog nu voldoet aan die beschrijving, het lijkt mij meer te gaan over een electronisch dagboek, en wat ik doe is niet echt te vatten onder de noemer dagboek...eerder - als ik een groot woord mag gebruiken - een soort column... Dat was ook de oorspronkelijke bedoeling. Ik had daarbij de kroniekjes van Jos Gheyssen voor ogen, maar mijn stukjes lijken daar ook niet op... Eigenlijk lijken ze nergens naar, maar ze laten me toe eens virtueel mijn gedacht te zeggen, of eens te mijmeren of eens te gedenken of...kortom, het is veel eer te vatten onder de noemer "uitlaatklep"... Ik kan nu mijn titel niet meer veranderen, en och, het is ook wel een beetje zoet, een beetje zuur...

Tot mijn verbijstering heb ik meer dan zevenhonderd van die dingen geschreven ! 't Is niet te geloven !

En eerlijk waar, ik kan niet meer zonder ! Je bent dus nog niet van mij af (alhoewel, als je ze niet meer leest, ben ik er niet meer...)
Het gekke is dat ik nu en dan hoor dat er meer mensen zijn dan ik ooit vermoedde die nu en dan mijn gewrochten lezen. Ik kan niet ontkennen dat mij dat plezier doet, maar moest er mij niemand lezen, ik denk dat ik toch zou voortdoen...dus is het toch ook een stukje familie van een dagboek.

Het is voor mij echter veel meer dan dat, het is voor mij echt een medicament ! Het enige wat me soms nog hindert is dat ik niet alles wat ik denk en voel ook werkelijk mag schrijven ! Soms heb ik goesting om iets of iemand te hekelen, maar dat mag niet, tenzij het over begrippen of ideeën of gemeengoed gaat. Ik mag niet schrijven wat ik denk over X en zijn gedrag tegenover Y, hoezeer me dat ook op het hart ligt, en dan schrijf ik een stukje waarin ik mij af reageer, en soms overloop van sarcasme, van gal en venijn, over "het begrip" en niet over X en Y... Dat zou nog meer opluchten, maar toch het is voor mij een

UITLAATKLEP

tot de volgende ?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Antoon,
Uw naaste gebuur die leest nog alle dagen UWen blog of hoe ge het ook kunt noemen.
Eddy

Anoniem zei

toontje,
ik heb voor mijn examen bio relaxatie een stukjen uit uwen blog gebruikt en ga uw blogadres ook doorspelen als ik mag. ??
ik ben er van overtuigd dat er toch een paar zullen zijn die je dagelijkse overpeinzingen ook zullen weten te waarderen...
wat voor jou een uitlaatklep is is voor mij relaxatie
in d' economie spreken ze van een win winsituatie
mercie he

luc