dinsdag, januari 08, 2008

Eén land ???

Heb je ook meewarig zitten gluren naar de beelden uit Kenia?
En uit Kongo Zaïre of hoe het momenteel ook noemt?
Uit wat vroeger Suid Afrika was ?

En ik kan blijven opnoemen.
En de reden van al die "onlusten" (Ik vind dat woord op zich al een eufemisme !) hebben dezelfde reden...Ooit heeft een of andere vreemde machthebber een stuk van Afrika met een ganzenveder omlijnt, en gezegd, voila, dat is nu mijn kolonie, en ik noem het...(neem om het even welk afrikaans land).
Dat dit land niet samenviel met de grenzen van de verschillende bevolkingsgroepen, dat speelde geen rol, 't was toch maar om uit te melken. Nu zijn er bijna overal moeilijkheden omdat de ene "stam" (lees volk !)groter en machtiger is dan het andere, en nu wil regeren met de technieken die het geleerd heeft van de vroegere onderdrukker: uitmelken !

Ooit heeft iemand het nodig gevonden enkele kleine staten (ze mochten niet groot zijn, want zelf geen macht worden, te maken tussen de grote blokken die eeuwig en ervig met elkaar in ruzie lagen: Duitsland en Frankrijk. Dat die landjes ook bestonden uit andere "stammen", dat kon hen geen lor schelen, het was toch maar dienstig als remblok, mocht de ene of de andere weer eens willen tegen de andere vechten. Remblok, die hopelijk de tijd gaf aan de tegenpartij om zich klaar te maken om de vijand op te vangen. Een ander doel was er niet voor die onnozele brokjes...

In één van die stomweg ontworpen landjes was de francofone groep het machtigst, dank zij een voorraad grondstoffen, en dank zij het feit dat ze (ondanks het verbod in de overeenkomst) wat werden "bijgestaan" door grote buur La France... Men slaagde er bijna in de andere groep te decimeren via hongersnood, typhus en noem maar op (lees maar eens Willems, Conscience, en andere tijdgenoten), maar uitsterven deed het niet, en toen er een verschuiving kwam in de wereldeconomie, bleken plots die groep er beter voor te staan. De strijd waarbij vroeger de francofonen de splitsing vroegen, om van de ballast af te geraken, werd mee omgedraaid, en nu werden de francofonen de ballast...

Herken je het beeld ??? Eigenlijk zijn we nog niet veel verder dan die "zwartjes" hé ? Het is nog altijd een oog voor een oog.

We worden belachelijk gemaakt in het buitenland ! Heb je zondag the Brittas Empire gezien ? Waar men sprak over de wallonen, een klein dialect uit het zuiden van België ? Ik overdrijf niet ! We zijn een modelstaat ! maar dan een model van hoe het niet hoort.

Het doet me plots denken aan die neger die vroeg aan een blanke dokter: Dokter, als jullie beschaamd zijn, verandert je kleur dan niet in rood ? De dokter knikte. De neger zei, wij veranderen niet van kleur. Als jullie schrikken worden jullie dan niet wit van schrik ? De dokter knikte. Wij niet zei de neger, wij veranderen niet van kleur. Als jullie zeeziek zijn, worden jullie dan niet groenig ? De dokter knikte, wij niet zei de neger, wij veranderen niet van kleur.... De neger wachtte even en vroeg toen Dokter, waarom noemt men ONS dan kleurlingen?...

De mens, altijd en overal, zoekt om zich boven de anderen te stellen, om beter te zijn in een of andere zin van het woord. Een pater, in de echte zin van het woord, poogt zelfs beter te zijn in het zich ten dienste stellen, maar altijd proberen we ons op een of andere manier beter (in alle denkbare en ondenkbare betekenissen van het woord) te voelen dan de anderen. Als we dat niet meer kunnen, dan zijn we ziek, dan krijgen we pilletjes tegen depressies. Om weer boven de anderen te kunnen uitgroeien...Een soortement doping zonder koers.

Met andere woorden, denk niet dat de zaak zou opgelost zijn mocht je het land splitsen ! Men zou vlug weer een andere "doel"-groep gevonden hebben om te koejonneren... Ik denk dat het op een of andere manier in ons ingebakken zit. En gek genoeg denk ik ook dat het goed is zo! Wel op voorwaarde dat het gericht wordt op de goede dingen. Het richten op een medemens is verkeerd, het richten op het presteren op je werk is goed. Ik stel het hier heel heeeeel simpel, maar je begrijpt het wel, het is goed dat we altijd ergens streven naar iets, naar een verbetering in of op een of ander terrein. Wij, vlamingen streven naar een eigen huis, waar we baas zijn over ons klein stukje eigendom, een ander streeft naar een grotere auto... Nee, als het binnen de aanvaardbare ethische grenzen loopt, is het een goede zaak, en wellicht mede de grote oorzaak van het voortdurend verder ontwikkelen van wetenschap en kennis. Als het echter ontaard in rassenhaat (of taalhaat !) dan is het nefast. En geef toe, het is niet zo simpel ! Ergens, heel diep in ons, hebben we allemaal een beetje de ziekte van de rassenhaat. Gewoon omdat het zo eenvoudig is om toe te passen. Je herkent ze zonder enige moeite. Toen de nazi's de joden wilden uitroeien, waren ze al vlug door de groep van de herkenbare joden heen (hun kledij, hun haardracht enz, enz) daarom hebben ze de groep nog herkenbaarder gemaakt door ze te dwingen een gele ster te dragen. En vermits de joden nergens in europa echt gegeerd waren, was de groep zo gemakkelijker te stigmatiseren. Dat er hier joden geholpen werden door onze bevolking had meer te maken met het feit dat de duitsers ergere vijanden waren dan met het feit van de joden graag te zien. Lees maar eens goed de geschiedenis, dan zie je dat de joden overal op een slecht blaadje stonden, niet alleen in duitsland ! Het was alleen en briljante politieke zet om een duidelijk herkenbare vijand te maken... (Wat iets zegt over politiek!)

Nee, het is, en zal wellicht altijd een gevecht blijven tegen jezelf om geen onderscheid te maken tussen de mensen. En wees niet schijnheilig, een oordeel vellen over de die van nr 17 met hun grote bende smerige kinderen is evenzeer een vorm van "rascismus" als het andere !

Ik wil alleen maar zeggen dat we er echt bewust moeten tegen vechten, willen we ooit tot een wereld komen waar het goed is om leven. Maar makkellijk zal het nooit zijn, en nooit worden. Dat is één van de dingen die altijd zo onwaarschijnlijk overkomen in al die sciencefiction-filmpjes, waar men de groene mannekes zo maar in de armen sluit...Bullshit! Als het ooit gebeurt, dan zullen we nog veel meer dan nu op de tippen van onze tenen moeten lopen, want groen is zo makkelijk herkenbaar hé ?

Voila, heb je je zakken vol met filosofie van de baardige filosoferende opa ?
dan: tot de volgende ????

Geen opmerkingen: