donderdag, augustus 02, 2007

Waar is de zomer, waar is de zon?

Ik kom 't niet te boven, de zon is de bron van alle leven, en hij (zij?) is weer weg... Amper een paar dagen konden wij genieten van zijn (haar) heerlijke warmte en helle licht, en nu is 't weeral om zeep.
dju

Ze geven wel weer hoopgevende weerberichten, maar op den duur begint een mens te twijfelen aan zijn geloof, dus zeker aan Frank De Boosere...
Gek dat de zon zo'n enorme invloed op ons heeft... Je moet maar kijken naar de mensen op straat, ze zien er totaal anders uit in de zon dan in overtrokken weer, ik spreek dan nog niet van regen, want dan zijn er die hun gezicht helemaal proberen dicht te plooien, ze zien er dan uit als de appeltjes die we vroeger van de zolder haalden op het eind van de winter...Maar wie weet nu nog hoe die appeltjes er toen, eeuwen geleden, uit zagen???
Waar is de tijd, dat ma tijdens de appeloogst een massa appels kocht, die we dan heel voorzichtig (ze mochten niet "builen")op krantenpapier moesten uitleggen op de zolder... Zo hadden we fruit voor heel die lange, lange winter...En inderdaad, de appels doorstonden de winter, maar droogden stilletjes uit, en op den duur waren het gerimpelde bolletjes, die, als je ze vastnam, enigszins zacht aanvoelden, een beetje rubberachtig. Maar ze waren wel nog altijd lekker. Nu hebben we het ganse jaar door verse (?) appels, die in speciale ruimten bewaard worden, op de ideale temperatuur, en niet blootgesteld aan de gewone lucht, maar aan een soort gasmengsel, zodat ze "goed" blijven...Soms vraag ik mij af of onze oude-meetjes-appels niet gezonder waren dan de mooie "verse" die we nu binnenspelen..
Maar eerlijk is eerlijk, niet alles wat we vroeger met allerlei kunstgrepen de winter doorhielpen om het eetbaar te houden was gezond te noemen. Vroeger werd zo wat alles ingelegd of geweckt, of hoe dan ook bewaard...Vlees, eieren, groenten, fruit...werden op soms bizarre manieren geconserveerd, en wij speelden alles binnen...Omdat men wist dat dit eigenlijk niet de ideale voeding was, kregen we ieder voorjaar een "purge", we moesten een grote ronde zilverkleurige pil slikken, waarvan je gegarandeerd de diarree kreeg. Dat was gezond, al het vuil van de winter werd uit je lijf gejaagd, zei ma... Op een bepaald ogenblik is dat verdwenen, wellicht samen met het opleggen van de eieren in waterglas en de bonen in zout....
Hoe ben ik daar nu bij gekomen? Oh ja, ik was bezig over de noodzaak van zonlicht...
Ik heb me altijd een beetje afgevraagd hoe de eskimo's, de lappen en de andere mensen die ginder hoog in het noorden (of heel diep in het zuiden) wonen, en die zes maand aan één stuk verstoken zijn van zonlicht??? En wat ze in de "zomer" krijgen is ook maar een flauw afkooksel van wat we hier zon noemen... Hier schrijft men nu lichtkuren voor aan mensen die zwartgallig zijn !
Zwartgallig...een heel oud woord, van ver voor de geneeskunde zoals wij die nu kennen, uit de tijd waarin de diagnose gemaakt werd op basis van de studie der lichaamssappen. Men had toen een eerbiedwaardig beroep: piskijker! Echt waar, controleer mij maar, ik zweer u dat dit waar is!
Vandaar komt dan ook het woord zwartgallig, uit die duistere tijden. En voor wie een mondje grieks en latijn kent, melancholie zegt net zoiets...(Mela is zwart, chole is gal-lever- zie ook kolieken)
En toch, na eeuwen de kennis van toen verloochend te hebben, zien we nu dat men terug grijpt naar de bloedzuigers, de ventouses en zelfs het aderlaten...Blijkbaar waren ze toen toch niet helemaal verkeerd.
Ik vind het nog altijd jammer dat de achtbare geneesheren zo enggeestig zijn, en alleen als goed erkennen wat zij geleerd hebben... Ik denk dat we veel verder zouden staan mocht men de kennis van alle geneeskundigen eens willen samenleggen, bestuderen, evalueren en werkelijk samenbrengen! Het kan er bij mij niet in te zeggen dat de chinezen met hun duizenden jaren ervaring in acupunctuur en fytotherapie niet kunnen, dat de indische adjurvedah, die blijkbaar nog oudere wortels heeft, niets kan... Mochten die geneeswijzen niet werken, dan zouden ze al lang verdwenen zijn, dat ze nog steeds bestaan en toegepast worden, bewijst dat ze resultaat hebben. Ik beweer niet dat onze geneeskunst niet goed is, ik denk alleen dat ze heel makkelijk kan uitgebreid worden met de kennis en de ervaringen van die andere doktoren...Maar ja, wat baten kaars en bril...

God jongens, wat ben ik ver afgedwaald van de zon en haar licht...maar toch hangt het samen! Licht is leven, en dus ook genezend ! Maar zoals een heel oude geleerde (Boerhaave?) ooit zei, alles is giftig, het is alleen de maat die bepaald wanneer het giftig is.
Dat klopt, zelfs water, als je te veel te snel drinkt is giftig, en het is nog niet zo lang geleden dat we van zo een vergiftigingsgeval hoorden op de tv...Dus ook te veel zonlicht is giftig, alles moet met mate gebeuren.

Ook het schrijven van een blog, en de maat voor vandaag is vol
tot de volgende???

Geen opmerkingen: