dinsdag, augustus 21, 2007

poederen

Ik hebde indruk dat mijne blog stilaan aan 't evolueren is naar de slecht-nieuws-show...
Ik heb je immers al enige keren geconfronteerd met allerlei gevaarlijke dinges en toestanden... Ik denk dat het maar een tijdelijk verschijnsel zal zijn, gekoppeld aan de literatuurdeluurderij dat ik op dit moment aan het verwerken ben... Ik zit nog steeds in "Dode Lente", omdat ik tussendoor al eens wat andere dinges heb gelezen. Ik kon het iet in één keer verwerken, het is zo verschrikkelijk dat ik wat luchtige wc-lectuur er tussen heb genomen, onder andere het leven van Adolf Hitler...En dat is veel lichter dan dode lente, dat kan ik je garanderen !!!

In Dode Lente zit ik nu aan het hoofdstuk over mutagenen... Het wordt steeds maar erger en erger !
Je hebt allemaal wel al eens gehoord dat bestralingen kunnen aanleiding geven tot het muteren van de genen. Dat wil kortom zeggen dat bestralingen afwijkende vormen van leven kunnen veroorzaken.
We herinneren ons allemaal de softenon-kindjes, waar een "onschuldig" medicament talloze misvormde kinderen veroorzaakte, we kennen allemaal wel links of rechts een mongooltje, veroorzaakt door een afwijking aan een gen...
Dus hebben we allemaal schrik van bestralingen, want het kan erge gevaren inhouden, en medicatie moet zeer goed onderzocht worden op eventuele gevolgen voor het nageslacht...
Maar daarmee is de kous (helaas !) niet af !
In het begin van de jaren veertig ontdekten professoren dat mosterdgas (denk aan wereldoorlog 1) ook een mutagene stof is ! Dat wil dus zeggen dat de mensen die getroffen waren door mosterdgas, een verhoogde kans hebben om gemuteerde genen te hebben, en dus ongelukkige kinderen te krijgen, misschien zelfs over de volgende generaties heen...

Deze ontdekking was zo belangrijk omdat voor het eerst bleek dat ook chemische stoffen mutagenen konden zijn !
Niet alleen bij insecticiden werden dergelijke stoffen gevonden, ook bij herbiciden ! Deze stoffen waren dan al jaren in gebruik !
Maar het erge moet nog komen...
Men begon deze mutagene eigenschappen bewust te gebruiken, zonder op de gevolgen te letten !
Ik geef u een voorbeeld: Men ontdekte een stof die de genen desdanig bewerkete, dat de voortplanting volledig vernietigd werd.
Deze stof is dus interessant om bij planten de scheutvorming te verhinderen.
Deze stof wordt dus op uw en mijn patatjes gestrooid, omdat ze niet zouden doorschieten.
Er is geen onderzoek geweest op de effecten op mens en dier.
Wij stellen een steeds mindere vruchtbaarheid vast bij de mens.

Is dat het verband ?

Begrijp je nu waarom ik dat boek slechts in schijfjes lees?
Het is beangstigende literatuur ! Ik heb nog nooit een horrorboek gelezen dat zo beklemmend was als deze werkelijkheid.

Ik ga er niet over doorbomen, ik durf niet.

Heb je al eens buitengekeken? Het regent voor het moment niet, en het is koud. Er hangt een koude nevel over de velden, je verwacht bijna rijm te zien.
Weet je, ik vind het erg dat de wereld aan het opwarmen is, vooral dat het niet hier is...

Vandaag kan ik niet gaan vissen, ik moet naar de dokter toe... en overmorgen moet ik dan naar de hartspecialist... Twee keer in drie dagen naar Kortrijk... Leuk is anders. Nu, dat ik vandaag ga komt me nog van pas, ik zit bijna zonder morfine, dus moet ik weer enkele voorschriften hebben. Voorschriften voor echte verdoving krijgen is niet zo evident ! Je kunt van de meeste medicamenten zonder veel problemen voorschriften krijgen voor 3 of 4 dozen van die pillen, zelfs al zouden het dozen zijn met 100 pillen, maar morfine, daar is er blijkbaar zeer zwaar toezicht op, en dat krijg je hoogstens voor twee keer... Dat betekent dat ik nu en dan naar de dokter moet, gewoon om wille van de medicatie...Ook al heb ik eigenlijk de dokter niet echt nodig, alleen de voorschriftjes...
Ik begrijp dat men misbruiken vreest, maar het betekent ook telkens de kost van een visite, die er in werkelijkheid geen is...
Bij mijn huisdokter moet ik niet betalen voor de voorschriftjes zonder onderzoek, maar de andere kijken dan eens naar je bloeddruk en zo... en rekenen. Bij de huisdokter zeg ik soms zelf om eens naar dit of dat te kijken, omdat ik op den duur geambeteerd ben hem steeds lastig te vallen, zonder ooit iets te betalen... Gek, ik weet het, maar zo ben ik nu eenmaal.

Overigens ben ik niet happy met die morfine, want net zoals met alle verdovende middelen, werkt ook deze bij mij omgekeerd... In plaats van in slaap te vallen, word ik er wakkerderder van. Ik mag om de pijn te onderdrukken rustig een pil per dag méér nemen dan nu, (advies van de dokter), maar ik durf dit niet, omdat ik dan helemaal niet meer zou slapen.
In het begin was ik mij niet bewust van dit verband, maar ik had eens, door een bezoek heel vroeg in de morgen, mijn pillen vergeten te nemen...Tegen de middag had ik alle moeite van de wereld om mijn ogen open te houden. Ik had afkickverschijnselen, maar dan in de omgekeerde richting ! Iemand anders die zijn verdoving niet neemt zal zenuwachtig en druk worden, ik val er van in slaap. Mijn moeder had dat ook, dus lijkt het wel min of meer erfelijk te zijn??? Misschien te veel gepoederde patattten gegeten?
Dus neem ik de verdoving in werkelijkheid alleen maar tegen de basispijn...Want gek genoeg, bij aktiviteit blijft de pijn net als vroeger zeer vlug stijgen tot onhoudbaar. Ik kan dan echt zweten van de pijn ! Pijn is niet alleen lastig, het is ook een inspanning, en dus heel vermoeiend !

Maar ik heb (al menigmaal) beloofd je niet te veel lastig te vallen met mijn pijnen, je kunt er toch niets aan doen, en iets waar je niets kunt aan doen, dat hoort een mens niet graag.

De zon komt er stillekes door... Misschien wordt het toch nog een redelijke dag. En dan ik niet gaan vissen... dju toch !

ik ga stoppen voor vandaag, lig niet wakker van die patattenpoeder, we hebben het toch al lang niet meer in handen...
tot de volgende ?

Geen opmerkingen: