donderdag, augustus 09, 2007

Kilroy was here

Wie Kilroy was is onbekend, maar dit verschijnsel is nog steeds een restje van onze "bevrijders" de Hamerikanen... Net zoals het woord quiz, dat was een weddingschap, iemand wou bewijzen dat hij in enkele dagen een nieuw en onbekend woord kon lanceren in het gewone taalgebruik, hij schilderde de stad vol met het geheimzinnige woord quiz, en iedereen praatte er over...Weddingschap gewonnen.

Toen Theo Lefèvre, toenmalig eerste minister, bij het overlijden van President Kennedy, zei dat hij het nieuws hoorde in zijn "leefkamer", kreeg hij massa's reacties over zich om wille van dit nieuwe niet bestaande woord...Nu is dat woord regelmatig terug te vinden in teksten... Wellicht is er niemand die meer moderne woorden aan de taal toevoegden dan de nederlanders Koot en Debie...Nu al weer vergeten door de meeste mensen...

Taal is niet star, taal leeft, taal groeit.

Ik heb onlangs een oude dikke Van Daele weggeworpen, en vervangen door een ondertussen ook al weer verouderd exemplaar dat niet één maar 3 boeken dik is, de laatste is meen ik 5 boekdelen dik... Er komen dus massa's woorden bij, massa's !

Sommige mensen liggen er wakker van dat het voor een groot deel vreemde woorden zijn die onze taal binnensluipen, maar dat is idioot ! Dit verschijnsel is helemaal niet nieuw, en moesten wij alle woorden van vreemde origine schrappen, dan hielden wij maar een mager taalbeestje over! Denk maar eens aan de woorden die ons uit het jiddisch toe geworpen werden, dit zijn meestal woorden die er in de 15 / 16° eeuw in kwamen, toen er overal belangrijke groepen joden in ons landje woonden, die bovendien door hun bankier-zijn, veel invloed hadden op ons maatschappelijk bestel (Het is zo dat in het oorspronkelijke christendom bankier zijn niet mocht, dat was doodzonde!, dus gaven ze die job aan mensen die toch al verloren waren, de joden, vervloekt in de bijbel dus niet te redden...)

(Nog veel gekker is dat de joden korte tijd nadien vervolgt werden omdat zij een te grote machtspositie hadden gekregen...dan mochten plots de christenen wel bankierke worden...)

Wat echter de mensen verontrust is dat de toevloed van nieuwe woorden, plots zo groot is, maar dat ligt nu eenmaal aan het feit dat zo veel nieuwe dingen gemaakt worden, dingen die gewoonlijk hun naam houden, in zowat alle talen... Wat ik betreur is dat er zoveel afkortingen verworden tot woorden, neem als voorbeeld CD, GPS en dergelijke meer... Op dat ogenblik krijg je letterwoorden, dus los van het begrip als dusdanig.

Ik ben zeker dat alle mensen dagdagelijks gebruik maken van vreemde woorden. Ik ken geen uitzonderingen, neem bv het woord sorry, je moet al beginnen graven in je geheugen om op een evenwaardig en even vlot woord te komen, en vast te stellen dat dat er niet is, ons woord verontschuldiging is zo omslachtig, dat niemand dat nog gebruikt, en excuseer is ook een leenwoord....

Ik ben, zoals je al hebt gemerkt in mijn blog, zelfs een voorstander van wat vrijheid in de taal, waarom zou een mens geen woorden mogen maken als hij op die manier veel accurater kan zeggen wat hij juist bedoelt ? Ook kan het een leuk spel worden om woorden net eventjes te vervormen, zodat je een bepaald accentje kunt geven aan een of ander woord. Taal moet leven, moet sprankelen. Kijk eens naar onze dichters, die, als meesters in het weergeven van gevoel, soms spelen met woorden, of zelfs alleen met klanken (Van Ostaeyen)...Ook beklemtonen zoals Gezelle als hij woorden met dezelfde letters na een zet, en zo een stemming kleurt. (STapSTenen waarop men met de STemme STeunt)

Heb je al een buiten gekeken? Is het niet mooi, 't is toch proper, 't wast zijn eigen...

Luc is hier vanmorgen geweest met een paar courgetten, van zijn slechte oogst. Alles rot door de eeuwige regen... Ook hij stelde vast dat de plantenwereld blijkbaar tilt slaat, en dat de vlieren nu al rijp zijn, dat er nu nog steeds rode bessen zijn (ook al zijn er steeds veel rotte geweest van de eeuwige natte...allemaal dingen die absoluut niet op de normale tijd gebeuren...Raar...
Hij is net als ik, van mening dat - mocht er nu een echte winter komen- er veel dieren zouden sterven van honger...

Ik vermoed dat onze plantenwereld op zoek is naar de juiste leefwijze, iets wat niet makkelijk is met héél vroeg een hete periode, dan weer een natte en koude...dan weer enkele dagen warm, gevolgd door echt herfstweer en herfsttemperaturen... Een plan zou van minder het noorden kwijt raken... Tussen haakjes, het noorden ligt ook niet meer waar het lag! Ik weet niet precies hoeveel graden het opgeschoven is, maar het schuift ieder jaar wat op ! Waarschijnlijk komt er weer een ommezwaai, waarbij het noorden plots het zuiden wordt en omgekeerd. Lach niet, dat is al dikwijls gebeurd in het verleden! Men kan dit vaststellen aan ondermeer de jaarringen van bomen, die ook kleine partikeltjes bevatten die magnetisch zijn. Dan stelt men vast dat er bomen zijn waar de jaarringen aantonen dat ze een periode gekend hebben met een omgekeerd magnetisme.
Niemand weet of dit gevolgen heeft of zal hebben voor ons, maar men vreest onder meer voor electronische toestellen...Dus enorme invloed in het rijke westen (of is dat dan het oosten???)

Ik ben momenteel een boek aan 't lezen (jaja!)over de gevolgen van de moderne insecticides en meststoffen... Huiveringwekkend...
Wist jij dat de meeste sproeistoffen niet meer verwijderd kunnen worden uit de bodem? Wist je dat er nieuwe stoffen vanzelf ontstaan in de grond, door het samenkomen van twee of meer soorten sproeistoffen? Dat sommige van die middelen op geen enkele manier kunnen afgebroken worden en verschrikkelijk dodelijk zijn? Er is dus in een deel van de gevallen geen redding meer mogelijk! Het is kapot en het blijft kapot! Het gevaarlijkste zit hem in het feit dat veel van die stoffen opgenomen worden door de planten, en we zodanig dat de hoeveelheid in de planten véél en véél hoger ligt dan in de bodem zelf? De stoffen stapelen zich blijkbaar op. En de dieren, ook wij dus, vreten dat op...Een van de minst erge bijverschijnselen is de verminderde vruchtbaarheid...Las ik niet onlangs dat het zaad van de huidige man in kwaliteit achteruit gaat?
Het is dus goed mogelijk dat wij het "einde van de wereld" in vuur en vlam, niet eens ziullen meemaken, dat alle leven al lang zal uitgestorven zijn voordien??? Of blijven alleen de geleedpotigen nof bestaan? Want blijkbaar kunnen die wel een resistentie ontwikkelen...

Allee, ik heb u weer stog gegeven om hele nachten van wakker te liggen..ik ga dus maar stoppen voor vandaag

tot de volgende???

Geen opmerkingen: