zaterdag, mei 11, 2013

waterdag 11 mei : Nieuwe kippen

't Regent weeral. Gek hoe vlug je regen moe bent.
Toch is het (meestal) een zegen voor land- en tuinbouw, maar het is zo nat hé, en het is ook niet warm, en veel wind waardoor het dubbel koud aan voelt.
Straks moet ik naar de plaats (naar het dorp), om mijn nieuwe kiekens. Om de twee jaar kopen we een paar nieuwe leghennen, omdat na twee jaar de oude niet meer zo veel leggen.
We wisselen gewoonlijk af: de ene keer bruine, de volgende keer zwarte kippen, om een beetje te weten welke de jongste zijn... Maar tegenwoordig lopen ook de gepensioneerde kippen rond, zodat er al van een kleur twee stellen rondlopen... Dus, nu heb ik witte leghennen besteld. Die dan ook witte eieren leggen...
Gek genoeg zijn er heel wat mensen die liever bruine eieren hebben dan witte, alhoewel het alleen de kleur is die verschilt, ei is ei. Zelfs die blauwe of groene eieren van de auracana-kip zijn exact dezelfde, hoewel er daar fabeltjes over verteld worden, dat die minder cholesterol zouden bevatten...
Tussen haakjes, de cholesterol zit alleen in het geel van het ei. In het wit zit geen cholesterol.
Tegenwoordig wordt door de geneeskunde het ei niet meer als een cholesterol-boeman gezien. Dat wil niet zeggen dat je moet overdrijven, maar dat je wel rustig eens een koppel eieren achterover moogt slaan.

Vroeger deden we de oude kippen die niet, of niet veel meer leggen dood, en hadden dan een lekkere soepkip, maar tegenwoordig wordt de moord op kippen sterk veroordeeld door onze kleinkinderen, en dus blijven ze lopen, tot ze doodvallen van ouderdom.

Eigenlijk hebben we op die manier altijd te veel kippen en te veel eieren en is het economisch helemaal onverantwoord, maar we houden nu eenmaal van het geluid van de kippen en het gekraai van de haan. En bovendien is het leuk dat je geen afval meer hebt van de keuken. Alles gaat naar de kippen. (Zo krijg je het zalige gevoel dat je ecologisch bezig bent.)

De witte kippen, zie je tegenwoordig veel minder, gewoon omwille van de witte eieren. Gek, maar het is zo.

Wat wel een feit is, dat is dat eieren van kippen die vrij kunnen lopen in een kippenren, en die regelmatig keukenafval en groen hebben, veel beter zijn. Ik zag ooit drie Britse koks (BBC) die de eieren van kippen uit een legbatterij, eieren van kippen die zogezegd kipvriendelijk eens buiten mogen lopen in een zee van kippen, en eieren van een kip die gewoon gehouden wordt zoals wij het hier doen.... Ze haalden de eieren van de thuiskweker er niet alleen uit qua smaak, je kon ze ook herkennen bij het openen van het ei, aan de vastheid van wat bij koken het wit van ei wordt... Bij kippen die op een goede manier buiten kunnen lopen op een ren, en regelmatig groen en keukenafval krijgen, is het wit van het ei véél steviger !!!

Dus, economisch of niet, wij eten lekkere eieren.
Met mate
en met maten, want daar we steeds eieren te veel hebben, worden de maten wel eens bedeeld...
Straks ga ik er om
En dan volgen er enkele spannende dagen, tot de nieuwe kippen hun plaats hebben veroverd binnen de pikorde. Welkom aan de leghorn...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: