zondag, oktober 09, 2011

steengoed

Chinees Paviljoen (Detail)Image by Djumbo via FlickrGek, dat woord heeft twee betekenissen: iets wat héél goed is noemt men steengoed, maar in werkelijkheid komt het van een soort aardewerk. Sommige kleisoorten zijn geschikt om er steengoed van te bakken, heel hard aardewerk, heel harde keramiek zo je wilt...

Nee, ik ben niet van plan om hier nog maar eens een exposé te geven over de keramiek, maar ik wil je melden dat ik op de rommelmarkt een stel prachtige beelden heb gekocht in steengoed. (In dit geval zwart bakkende klei)
Nu ja, en ?
Het zijn twee beelden, een paar, heel oud en wellicht Chinees of Mongools, maar dat kan hetzelfde zijn, want China is een hele tijd overheerst door de Mongolen ...
Twee beelden, waarschijnlijk de keizer en de keizerin, zetelend op de drakentroon.
Prachtige, unieke stukken die wellicht heel wat waard zijn.

Nu ik zelf keramiek doe, bekijk ik uiteraard ook het beeld op zich, en dat is ook al niet zo gewoon, en zeer gedetailleerd.
Moeder is nu een heleboel andere stukken aan het verhuizen naar mindere plaatsen om die twee te zetten op een pronkplaats...
En dat allemaal terwijl ze bezig is haar valies klaar te maken, want ze gaat straks weg naar de Elzas, ik ga niet mee, want ik kan dergelijke dingen niet meer aan, maar daarom hoeft Anny dat niet te laten. Straks komt Roland en Rosa haar oppikken, en vertrekken ze naar Houffalise, waar ze morgenvroeg de bus nemen naar den Elzas... Een mooie uitstap met de gepensioneerden van mijn werk... en ze brengt wijn mee ! Dus heb ik ook al niet te klagen.
Vrees niet, mijn leven zal niet drastisch overhoop gegooid worden... 's Morgens om 7 uur zal de bel gaan, en tegen dat ik beneden kom zal mijn eten aan de deur staan. Bart brengt  het en Els maakt het klaar, zodat ik het alleen in de microgolf moet stoppen... En 's avonds komt Veerle om de schotels te wassen. Het zal dus best doenbaar zijn en blijven... alleen zal ik wellicht wat lijden onder het alleen zijn, maar het is maar tot donderdagavond laat... ik zal het dus wellicht overleven.

De beelden staan er ondertussen, we hebben ze voorzichtig uit de auto gehaald, uitgepakt en op de kast geplaatst... Heel mooi ! Straks nog mijn auto binnen zetten en niets verraad dat we weggeweest zijn.

Het is al heel de dag aan het regenen, en het is helemaal niet warm! De herfst is goed en wel bezig.
Ik zie zelfs aan mijn linde al bladeren die bruin aan het worden zijn.

Ach, het is weer een van die zondagen zonder zon... Zoals we er dit jaar al veel te veel kregen !
Ik ga stoppen...
tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: