maandag, oktober 10, 2011

Bank gered...

Dexia Job Day - Moving BoxImage by DuvalGuillaume via FlickrSnap jij het nog ? Ik niet, maar ik geef het eerlijk toe, ik ben niet zo'n bolleboos in financiën... Maar ik zie een staat die met grote schuldenlast zit, een bank kopen voor 4 miljard, en hoor hen zeggen dat dit niet ten laste zal zijn van de inwoners van dit apenlandje... En wat ik nog fantastischer vind is dat men de "slechte zaken" van de bank in een Bad Bank stopt, waar het "geen kwaad" meer kan... ????????
Moet jij eens proberen. Koop een auto op krediet, zeg dat je het niet meer kunt afbetalen, en dat je het daarom tijdelijk -voor eeuwig- op een bad bank gaat zetten.  Eens kijken of diezelfde bank dat gaat pikken.

Uiteraard ben ik blij dat de spaarcentjes van God en klein Pierke hier mee gered zijn, maar ik heb toch bedenkingen, heel veel bedenkingen !

Banken hebben zich een positie verworven, waar ze rustig de bal mogen misslaan, waar ze rustig de dieperik mogen ingaan, de inwoners van de staat, die eigenlijk al de spaarders in die bank zijn, zullen via diezelfde staat nog eens de bak redden door een inbreng van 4 miljard om hun spaarcenten te redden. Als ik dat zo opschrijf, dan klopt er duidelijk iets niet.

Mij doet het denken aan de man die zijn lening niet kan afbetalen en een lening afsluit om het gat te dichten, weliswaar met een groter gat als gevolg.
Terecht raadt men dergelijke "oplossingen" af, omdat ze regelrecht naar de verdoemenis leiden, maar voor de bank zelf kan het dus wel.
Geld is immers een fictief begrip.

Wat ik nog veel erger vind, is dat diezelfde banken, die al eens gered werden door staatsinbreng, dus inbreng van alle burgers van dit landje, op geen enkele manier daar ook maar een greintje sociale verplichtingen aan vastknopen !
 Integendeel !
 Als een groot bedrijf uit onze streek (Santens om het niet te noemen) failliet gaat, en er is een overnemer die een gedeelte van de arbeidsplaatsen wil redden, dan zijn de banken als schuldeiser, er als de kippen bij om die overname te betwisten en de faling alsnog op te eisen... Dat zou immers meer opbrengen voor de banken in casu... Dat die arbeiders een gedeelte zijn van hen die enkele jaren geleden via de (hun) staat deze banken hebben gered, zijn ze al lang vergeten, en ze voelen zich ook in genen dele schuldenaar van die arbeiders.
Met andere woorden, de banken zijn, ook al rekenen ze op de staat, ook al rekenen ze op de inbreng van de burgers van deze staat om hun vel te redden, ze zijn niet van plan ook maar één vel te redden van een van deze inwoners !
Eerlijk lijkt anders.

Banken lijken steeds meer en meer op een staat in de staat... Een macht die zo groot is, dat alles maar dan ook echt alles, met de mantel der liefde wordt toegedekt.
En om eerlijk te zijn, op een of andere manier pikken we dat, want als je alle "geredde" banken op een rijtje zet, dan zijn de meeste van de Belgen wel bij minstens één er van spaarder... En dus zijn hun spaarcentjes ook gered.

Meer nog, heel wat bedrijven zijn gered, door het redden van die banken, en dus ook de tewerkstelling van heel wat inwoners van dit land.
(Daardoor klinkt het dossier Santens nog wat erger - vind je ook niet ?)

Maar hoe gek het dus ook klinkt, in feite is iedereen content met de redding van de bank.

En de bank ? hij boert voort... Met dezelfde leiding, die mijns inziens op zijn minst toch in vraag moet worden gesteld bij een dergelijk debacle !
Als jij op je werk iets doet waardoor het bedrijf plots voor groot verlies staat, dan zul je vliegen.  Zij niet. De bank(en) en zijn grote Manitoe's zijn onaantastbaar.

Nee, ik snap het niet helemaal... Steeds meer lijkt mij de geldmarkt een fictief iets. Een virtuele wereld waar we op een of andere manier reëel in leven.
Een wereld met andere regels dan de onze.

In Genesis 6 vers 1-2 lezen we: Toen de mensen zich op aarde begonnen te vermenigvuldigen en hun dochters geboren werden, zagen de zonen Gods, dat de dochters der mensen schoon waren, en zij namen zich daaruit vrouwen, wie ze maar verkozen... De bankiers nemen alle macht en onze centen, en zij doen daarmee wat ze willen, zoals ze verkiezen, en dragen daarvoor geen verantwoording... (Twintigste en Eenentwintigste eeuw  alle hoofdstukken...)

ach... je mag niet vloeken !

tot de volgende ?


Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: