vrijdag, oktober 21, 2011

Kaddafi...

We worden weer eens opgeschrikt met afschuwelijke beelden van een dode mens...
Kaddafi is dood...
Ik ga er niet veel woorden aan vuil maken, je moet echt eens naar www.DeWereldMorgen.be gaan kijken, daar vind je heel wat goede berichten, waaronder een zeer verhelderend stukje over de dood van Kaddafi...of hoe het nieuws dat we te horen krijgen niet het echte nieuws is.

Kaddafi was een dictator. Een van de kenmerken van het dictatorschap is dat ze de bevolking desinformeren. Ofte om het simpel te zeggen ze geven hun bevolking nieuws dat is aangepast aan hun visie op de wereld.
Wij krijgen hier niet het echte nieuws, maar het nieuws dat is aangepast aan de visie van de Westerse (kapitalistische) landen. Zitten wij dan in een democratie, of in een vermomde dictatuur ?

Het is bijna niet meer mogelijk om de waarheid te achterhalen. Zelfs na het lezen van DeWereldMorgen ben ik nog niet zeker dat ik nu echt de waarheid ken. Ik ken in ieder geval nu eens een andere versie, maar ik kan niet echt controleren of dat nu de echte waarheid is. Of het misschien wat té is geschreven in reactie op de reguliere nieuwsberichten...

De waarheid verdraaien, de waarheid interpreteren op de manier die je wilt horen... Het is niet nieuw, het is van alle tijden, en sommige versies gaan eeuwen mee. Neem de Kristelijke godsdienst, en kijk in hoeveel sekten dat is verdeeld, die allemaal, op basis van dezelfde tekst, iets anders vertellen, iets anders interpreteren. Je vindt hetzelfde bij iedere godsdienst... Een bewijs op zich dat zelfs op basis van dezelfde tekst de interpretaties de overhand kunnen nemen op de letter. Het gekke is dat men dan van die interpretatie Het Standpunt maakt... en dat men er zelfs oorlogen over voert.

Ook in onze Vaderlandse Geschiedenis zoals we dat te horen krijgen op de schoolbanken, zitten desinformaties... Een van de leukste vind ik die over Karel Martel, verdediger van het Geloof tegen de Islam... Dat Karel "Martel" heette, had te maken met het feit dat hij de Hamer droeg, de hamer van Thor ofte Donar, de dondergod. Karel was dus helemaal geen Christen... Hij versloeg wel de oprukkende Arabieren, zodat die het niet meer waagden de Pyreneeën over te steken. Gewoon om zijn grondgebied te heroveren en te verdedigen. Niks geloof.

Je hoort ook heel weinig waarom die Arabieren zo sterk waren, en waarom het zo moeilijk was hen te verslaan... Zij hadden een gans andere gevechtstrategie... Waar onze ridders met ellendig zware harnassen van kop tot teen in ijzer gewikkeld waren, hadden zij alleen een schild en zwaard. Het gevolg was dat onze ridders met zware sterke paarden traag bewogen, en zij met hun vlugge lichte Arabische paarden, licht bewapend over het veld snelden. De Blitzkrieg lijkt plots een Arabische uitvinding...

Maar ik wijk af... Het gaat er over dat we geen ander nieuws krijgen dan gekleurd nieuws. Het is slechts een kleine hulp om ook naar andere zenders te switchen, daar krijg je net zo goed een gekleurde versie. Wellicht anders gekleurd, maar niettemin ook gekleurd.

DeWereldMorgen pretendeert neutraal en objectief nieuws te brengen, maar ik twijfel daar aan. Gewoon door het feit dat het ook daar mensen zijn die schrijvelen... En ieder mens heeft - hoe dan ook - zijn kijk op de zaak, en zal de bewijzen aanvoeren die zijn kijk op de zaak steunen. De man in casu kan zelfs oprecht overtuigd zijn van zijn eerlijkheid, daarom is hij nog niet objectief...

Toch ben ik een fervent lezer en verdediger van DeWereldMorgen, omdat ik daar op zijn minst eens een andere klok hoor, een poging om de zaak eens anders te bekijken. Een poging om zo objectief mogelijk te zijn... en niet betaald door X, Y of door Z... Wat op zich al een waarborg is.
Een krant die een groot gedeelte van zijn inkomen heeft door de reclame van Dexia, zal ongetwijfeld zijn tekst aanpassen aan zijn behoefte aan bestendiging van zijn inkomen.

Kortom, wij worden gemanipuleerd tot en met. De reclametechnieken worden toegepast in de berichtgeving. We worden om de oren geklopt met de "privacy", en nog nooit zijn we meer gevolgd dan in deze maatschappij. Bij ieder gebruik van de betaalkaart wordt genoteerd waar we op dat moment waren. We lopen steeds meer voor steeds meer observatiecamera's op straat. Op onze identiteitskaart zit nu een chip die heel wat meer gegevens bevat dan onze identiteit, allemaal om "onze veiligheid te waarborgen"... Of... om meer controleerbaar te zijn, minder privacy te hebben ten opzichte van "de staat" (Wie dat ook is)...

Ik stel me vragen over "De Vrijheid"
U ook ?


tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

2 opmerkingen:

Tiens zei

Hallo Toontje,

Ik kan het weer niet laten...
Een reactie schrijven, bedoel ik.
Ik ben zowat de enige geloof ik, is dat zo?

Wel, voor vandaag dit waar gebeurde verhaaltje:

Mijn man plaagde mij wel eens, nou eens, dikwijls, zo was de sfeer tussen ons.
Op een kwade dag zei hij: "Jij kunt alleen maar van die stijve gerechtelijke stukken schrijven!".
Dat was tegen het zere been en ik nam gepaste wraak.
Ik stuurde iets in naar een stad in Nederlands Limburg, er kon een literatuurprijs mee behaald worden.

Ik was genomineerd en kreeg een chique uitnodiging.
Ik moest dan wel mijn man nog overhalen om met mij mee te gaan.
Dat was niet zo moeilijk want Michel van der Plas (De Kerk gaat uit) was daar als spreker.

Toen kwam het grote moment, de genomineerden werden besproken, nou ja,hun inzendingen dus. Alles onder schuilnaam.

Ik had op een A4 in de vorm van een vijfhoek vijf one-liners gezet, was moeilijk typen toen...

Eén van die one-liners was: "Wie ziet mijn tranen als ik lachend in de regen loop."

De bespreker ging daar zwaar op in, wat hij er allemaal uithaalde, wat ik dus daarmee bedoelde, Toon, het was te erg, echt te erg.
Ik wilde opstaan om de sprekerd te onderbreken en mijn man hield me tegen "kun je niet maken", hij wist toen nog van niks.

En eindelijk, de genomineerden werden naar voren geroepen. ik heb mijn man nooit zo raar zien kijken.
En stel je voor, ik kreeg de prijs voor poëzie!

Toen de sprekerd mij zag, kwam hij op me toe en omhelsde mij zodanig dat in de zaal een luid boegeroep ontstond.
Tja, dat was in 1993, ik was toen nog een redelijk jonge meid.

Mijn man zei achteraf "rotzak!!!!"

Heerlijke herinneringen.

Dag Toontje,
maar weer wat Limburgse muulkes die je wederom eerlijk moet delen met Annie.

Tiens

een beetje zoet, een beetje zuur zei

Nee, Tiens, je bent niet de enige, ook al zijn ze dun gezaaid... Maar je repliek of je stukjes zijn altijd heerlijk om te lezen.
Bedankt dat je én mij wilt lezen, én reageren !
Groetjes
Toon