dinsdag, augustus 04, 2009

Antivirus op Linux ?

The philosopher PlatoImage via Wikipedia

Nee, eigenlijk is het echt niet nodig, want als er een virus binnenkomt op je Linux (ook Ubuntu is een Linux), dan loopt het beestje zich dood, en doet niets. Het grote verschil met Windows is dat bij windows alle programma's in en aan elkaar gekoppeld zijn, zodat een virus heel je machientje infecteert, terwijl bij Linux het beestje wel binnenkomt, maar niets kan besmetten, omdat ieder stuk apart werkt, zonder rechtstreekse verbindingen.
Dit is niet de technische maar de begrijpelijk uitleg van het onderscheid tussen virusbesmettingen in windows en Linux.
Dus heb ik echt geen antivirus nodig. Op geen enkele manier loop ik echt gevaar.
...en toch heb ik nu een antivirus geïnstalleerd, niet voor mezelf, maar terwille van dat gedeelte van de mensheid dat nog zit te klooien met windows... Ik had immers een mailtje gekregen van een een van mijn vele e-mailvrienden, die me liet weten dat hij bij een van mijn mailtjes een virus had gevonden.

Ik moet eerlijk zijn, ik snapte het niet direct!
Maar na doorworstelen van ettelijke bladzijden tekst en uitleg over Linux, vond ik de verklaring! Sommige virussen komen mijn systeem wel binnen, doe er niets, maar blijven dus gewoon in het programmaatje zitten waar in ze gekomen zijn! Als ik dat programmaatje nietsvermoedend dan weer doorstuur, dan krijgen mijn vrienden en vriendinnen - tot mijn spijt, mijn grote spijt !- van mij een virusje cadeau...
Eigenlijk zou ik mij daar niets moeten van aantrekken, want ze moeten ook maar wijs zijn, en op Linux overschakelen, maar zo ben ik niet. Dus heb ik de zaak terdege onderzocht, en doe nu twee dingen: ik werk alleen met Gmail, die heeft een eigen antivirus, en bovendien heb ik ook nog een antivirusprogramma op mijne pc gezet, louter en alleen ten dienste van de anderen, de dieë met windowssystemen...
Van altruïsme gesproken... St Antonius heeft er niets aan, maar ja, in zijne tijd bestond de pc nog niet eens.

Als jullie nu nog, na dit blogje blijven knoeien met windows, dan begrijp ik de mensheid niet meer...Maar ja, dat is al lang zo...

Nu en dan vind ik een denker waarvan ik dan vaststel: Voilà, ene die ook het licht heeft gezien! Laatst bij Plato ! Die brave man was ook tot de conclusie gekomen dat "Verstandige mensen doen niet aan politiek", en dat was ik volkomen eens met hem!, maar zijn conclusie was nog beter: "Daarom worden wij dan ook door idioten geregeerd"... Zo ver had ik niet durven gaan, maar ja, ik hoef alleen maar te knikken, en dat is vlug gedaan. Maar het doet mij genoegen dat er bij die oude Grieken ook al verstandige mensen waren ! (Oh wat ben ik gruwelijk bescheiden)

Wat mij minder genoegen doet, is dat ondanks de wijze lessen van mensen als een Plato, er nog geen beterschap is voor de mensheid. Zijn gedachten zijn nog steeds actueel. Erg is dat !

Gisteren heb ik aan mijn vele e-mailvrienden een mailtje gestuurd met een tekst die ik kreeg van mijn buur, over de Mexicaanse griep... Deze griep zou moedwillig in de wereld zijn gebracht, om een massale sterfte te veroorzaken onder heel de wereldbevolking, en vooral in de landen die niet slaafs de richtlijnen opvolgen van Kamerika...en aanverwante sectoren. Kortom, een nieuwe vorm van oorlogvoeren. Alhoewel nieuw, terloops tonen ze ook aan dat aids ook op die manier in de wereld zou gezet zijn...een soort myxomatose voor de als konijnen kwekende mensheid als het ware... Dergelijke boodschappen verontrusten mij altijd. Niet omdat ik ze geloof, maar omdat ik niet weet of ik ze kan geloven of niet. Je weet bijna zeker dat het weer een broodjeaap is, maar helemaal zeker ben je het nooit, en dat is net het gedeelte dat je verontrust.

Voor de opstellers van de boodschap heb ik wel bewondering, want ze omringen het geheel met een massa documenten. Als het waar is, dan hebben ze heel wat opzoekingswerk en inbraken in computers moeten doen, om die documenten te kunnen voorleggen! Is het niet waar, dan hebben ze heel wat werk gehad om al die falsificaties op te maken.

Maar eigenlijk doe je er niet veel mee. Ik heb het doorgestuurd, met de opmerking dat het wellicht de zoveelste kwakkel is, maar dat het nooit kwaad kan verwittigd te zijn... Een mens weet nooit te veel...of toch ? Laat ons nu eens veronderstellen dat het wel waar is, wat doen we er dan mee? Niets... want we kunnen niets doen. Ik zie het niet zitten dat men hier zou overgaan tot een verplichte inenting, want dat hoort gewoon niet thuis in onze manier van leven, en ik hoor bepaalde godsdienstige sekten al fulmineren tegen ingrepen die niet thuishoren in het grote plan van God... net alsof een moedwillige besmetting (als het dat dan zou zijn) een plan van God kan zijn zijn.

Het grote probleem is een probleem van alle tijden: geloof !
Wie of wat kun je, mag je nog echt geloven? Je moet maar eens gaan grasduinen op internet over de aanslag op de Twintowers op 9/11... Daar kom je op massa's elkaar tegensprekende berichten, allemaal met de bewijzen van hun gelijk er bij. Ik heb er een heleboel van gelezen, zowel in de officiële als in de andere sites...en ik moet zeggen dat ik het nu absoluut niet meer weet. Bovendien kun je alle bewijzen zien in foto- en filmmateriaal, en daar kunnen ze heden ten dage zo fel in knoeien, dat we het echt niet meer van elkaar kunnen onderscheiden.

En eigenlijk stel ik dat ook vast bij de diverse Godsdiensten en diverse sekten binnen die godsdiensten... Ook daar kun je - met de beste wil van de wereld- niet meer weten wie nu eigenlijk de echte boodschap brengt.

Maar doet dat er wel iets toe? Ik heb persoonlijk evenveel eerbied voor een goede Roomskatholiek als voor een goede protestant als voor een goede Islammer (hoe noem je die gelovigen eigenlijk?)als voor een goede Hindoe als voor een goede atheïst, want het gaat hem voor mij in de eerste instantie over dat woordje "goed"... De rest is maar een hulpmiddel om de mensheid binnen de lijntjes te leren kleuren. Persoonlijk ben ik niet echt gelukkig als men dat doet met voortdurend gezwaai met eeuwige verdoemenis, maar och, ook dat is een manier om te leren...In onze tijd kreeg je met de regel op je vingers als je links probeerde te schrijven... dat is krek hetzelfde.

Het al dan niet geloven in een Opperwezen, is een persoonlijke overtuiging, de soort godsdienst waarin je dat dan belijdt is voor een groot stuk te danken aan je omgeving en wat er rond je leeft en beweegt. Mocht ik in Indiê geboren zijn uit een paartje hindoe's, dan was de kans heel groot dat ik ook hindoe was.

In essentie, voor mij, gaat het er over of we de wereld zien als een bol waarop heel toevallig leven is ontstaan, die dan heel toevallig aanleiding heeft gegeven tot het onstaan van ons, de mens, in een heelal waar de sterren en planeten op een prachtige manier om en door elkaar heen draaien, blijkbaar gehoor gevend aan allerlei wetmatigheden, en dat allemaal spontaan, zo maar...of dat daar ergens iets achter zit, de grote regulator, de...God ???

Maar als je dat geheel bekijkt, de enormiteit ervan, dan moet die regulator wel een enorm iets of iemand zijn, zo groot, dat het ons bevattingsvermogen te boven gaat. Zo groot dat je Hem wellicht ook rustig op verschillende manieren kunt eren. Waar het hier voor ons over gaat is in eerste instantie ... de mens... en hoe we met ons eigen soort omgaan. En dat vind je terug in ieder godsdienst. Ik noem het waarden, richtingaanwijzers over hoe je moet leven. Je kunt dit net zo goed in een atheïstische wereld, maar ik geloof nu eenmaal dat het Heel en Al niet zomaar willekeurig kan bestaan...

Maar ik maak me hoegenaamd niet druk in wat nu precies de verschillen zijn tussen godsdiensten of sekten... voor mij overstijgt een God dit menselijke knoeiwerk allemaal...en zijn het gewoon duizend en een manieren om de mensheid de waarden te leren, waarden die je nodig hebt om in en met een maatschappij te kunnen leven...en dat kan eigenlijk maar op een goede manier, een manier die niet zelfzuchtig is, die gericht is op de anderen en niet alleen op je ik.

tot de volgende ?



Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: