donderdag, juli 24, 2008

zomer !

Eindelijk lijkt het er op dat we enkele dagen zomer zullen hebben ! En de eerste mooie dag valt dan ook nog op mijne verjaardag. Wellicht een klein kadootje van moeder aarde voor haar trouwe onderdaan ?
Mijn 62° jaar is volgemaakt, nu op naar mijn 63... Ik ben nu al meer dan 4 jaar ouder dan pa ooit is geworden. Gek dat een mens aan al zo'n dingen denkt op zijne verjaardag.
Toen ik klein was, was er geen mens die stilstond bij een verjaardag, dat was een dag in de reke. Meer niet. Als er dan al thuis eens proficiat gezegd werd, dan was het voor uwen feestdag. Het Vlaanderen was toen nog echt, in hart en nieren het katholieke Vlaanderen. Als je nu zou vragen aan de jonge mensen op welke dag hun patroonheilige gevierd wordt, wedden dat er geen een is die het weet ? Bovendien zijn er tegenwoordig zo veel van die namen waarvan je echt de patroonheilige niet meer kunt herkennen, misschien hebben ze er geen, en kunnen ze er nog naar streven de eerste te zijn, en ooit opgenomen te worden in de lange lijst van heiligen. Hoewel ik het hun niet toewens ! Alles wat ik ooit leerde en las over heiligen lijkt mij of oersaai of levensgevaarlijk toe. Geen van beiden lijkt mij aanlokkelijk.
Misschien is het daarom dat ik niet geloof dat ze in onze kerkelijke instanties de goede manier hebben om heiligen te benoemen, of misschien niet de goede manier om hun leven te beschrijven ?
Voor mij is een moeder die alles doet wat in haar macht ligt om haar kinderen goed op te brengen tot eerlijke en serieuze mensen, een echte heilige, iemand met echte verdiensten, tastbaar en degelijk ! Roestvrije karaktermensen maken, dat is geen kattepis ! Maar zelfs als ze er niet in lukt ze helemaal van inoxidabel te maken, dan nog heeft ze een formidabele taak gedaan. Als er voor mij dan al heiligen zijn, dan zijn het zeker en vast moeders ...

Maar dat was niet waarover ik wou vertellen, het is zomer, en vandaag heb ik Ewoud uitgenodigd hier om twaalf uur stipt te zijn, om met me mee te gaan, gaan vissen ! Feest voor mij, en wellicht nog meer voor Ewoud. Dus moet ik nog deze voormiddag om vleeswormen en dergelijke, om te kunnen vissen. . . en dan, na het middageten, met het eten in de krop, hop, naar Wannegem !

Opa zijn heeft dus ook schone kanten, eerst, als de boelekes nog heel klein zijn, als ze uw hart doen smelten in uw lijf, en even later als ze mee gaan vissen. 't Leven kan toch verdomd schoon zijn ! En wat er nog leuker is, met je kleinkinderen wordt je niet of amper geconfronteerd met hun fouten en tekortkomingen, je bent er niet bij als ze koppig zijn, je hoort het wel als ze iets mispeuterden, maar dan is het al voorbij, en weegt het bijlangena zo zwaar niet meer als op het moment zelf... In feite heb je eindelijk kinderen waarvan je alleen het goede ziet... Met de uwe was dat wel even anders... En was het vroeger mijn kind, schoon kind, dan is het nu mijn kleinkind, volmaakt kind... zelfs als het iets uitsteekt, je staat er veel milder tegenover dan vroeger bij je eigen kinderen. Vandaar dat opa's slechte opvoeders zijn, en hoogstens dienen om "leuke" opa te zijn voor het kind in casu. En zeggen dat we dan nog vertellen dat we nog altijd even streng zijn als vroeger... Ja, dag Jan !

Het is als met eten en drinken, we eten zoveel niet meer, we drinken zoveel niet meer, maar als we eten savoureren we, als we drinken, genieten we... zo is het ook met kleinkinderen...

Gisteren heb ik mijn aquarium gekuist, en voor Luc 's schoonbroer wat vissen gevangen, na uren schepwerk. Die loebassen van vissen duiken, zodra ze het schepnet zien, allemaal achter de rotsstenen, en je ziet geen enkele vis meer in heel je grote bak ! Uren prutsen, eerst ik, dan mama, en uiteindelijk hadden we er toch nog een deel kunnen pakken... Maar ik was weer gecresseveerd van de pijn in mijn rug, en vannacht heb ik weer enkele keren weest gaan "zitten", om een ander houding aan te nemen en de pijn van het liggen weer wat te laten wegebben. Het is nog niet over, en het vissen zal daar ook geen deugd aan doen, dat weet ik, maar toch, vissen is een feest ! Waar ik anders Luc heb om me te helpen dragen, ga ik nu alleen mijn kleinzoon hebben. Ik zal mijn zolderwagentje mee inladen in de auto, dan kan ik de zwaarste stukken voeren in plaats van dragen. Oh ja, weet je wat een zolderwagentje is? In West Vlaanderen noemden we dat een duveltje, het is een tweewielig karretje, met de wielen recht onder de draagarmen, je ziet het gebruiken voor het vervoeren van goederen in het magazijn, bakken bier, en noem maar op. Klein en toch handig, en je kunt er serieuze gewichten mee verplaatsen met een geringe inspanning.
Dat doet mij denken aan de kruiwagen, heb je al gezien dat de chinezen heel andere kruiwagens hebben dan wij ? Bij hen staat het wiel in het midden van de las, waar het bij ons voor de last zit. Dat betekent dat het chinese veel meer kan dragen met minder inspanning, maar dat het steeds zeer evenwichtig moet belast zijn...

Ik ga stoppen, voor een keer moet het dan maar een kort blogje worden, het is tenslotte mijn verjaardag, en bovendien! ik moet nog om wormen !

tot de volgende ?

1 opmerking:

Henk van Blijderveen zei

Toon, ik heb je blog even gelezen en kom tot een daverende oplossing voor dat vissen vangen.

Blijkbaar heb je je kleinkinderen al leren vissen. Wanneer je nu eens samen met hen dat aquarium leeg hengelt. Dat zal een boel rugpijn schelen!