maandag, juli 21, 2008

nr 900 - oosjampseeliezee !

Vandaag een - tot heden geslaagde - poging ondernomen om de drasj national te ontlopen, we zijn naar La Douce France gereden, naar Auchan te Leers... Boodschappen doen, terwijl Veerle niet moest werken vlugvlug ervan profiteren... In Leers was de baan onderbroken (ze kennen dat daar ook !) en we waren op den dompel... Vlug de weg gevraagd, en het bleek dat mijn gevoel voor richting juist was geweest, we waren er maar 500 meters van...
Volk ! Volk ! Allemaal Belgen met werkende kinderen en die kinderen met hun kinderen. Ze riepen heel de tijd publiciteit om, spéciale pour les Belges... Je kunt gaan denken !
Enfin, we hebben onze inkopen gedaan, en ik heb zo net een heel stuk baguette in mijne gilet gedraaid ! Met zonder iets, want ik geniet echt van brood, en zo'n frans brood heeft om een of andere reden een andere smaak. Bovendien hou ik van korsten, en aan een baguette zijn er veel meer dan aan ons brood.

Maar daardoor kan ik pas nu, zowat halfeen, mijn kwampjoetertje aanzetten om het woord tot U allen te richten... Ik ga beginnen zoals de Konijn, die het voor het eerst niet had tegen zijn Waarde Landgenoten, maar tegen Mevrouwen, Mijne Heren... van een symboliek gesproken !
Bovendien heeft hij hij blijkbaar in mijnen blog inspiratie opgedaan, en begint over het verleden, over de tijd van zijn broer, Konijn Boudewijn. Zie je wel, beste mensen, als het in die tijd ging, moet het nu ook nog kunnen hé... Sjongejonge, van een draak van een speach gesproken. Nu, het moet moeilijk zijn om heel de tijd op eieren te lopen... En 's avonds kijk ik op tv naar een Nederlandse zender, en daar hebben ze, nog ijveriger dan ik ben, niet alleen naar de Nederlandse versie van zijne speach geluisterd, maar ook naar de Franstalige... en daar lagen de accenten ietekens anders... tja, wat moet ik daaraan toevoegen... Niets hé, à la façon des Belges... ze dronken een glas, ze deden een plas en ze lieten alles zoals het was...

Nu, op diverse zenders deed men ook een bevraging van de belgen et les belges... en daaruit bleek dat de overgrote meerderheid denkt zoals ik denk: het zijn alleen de politiekers en de persmuskieten die het interessant vinden om boel te maken ! De ene om dikbetaalde postjes bij te kunnen maken, en de anderen om in de verlofperiode toch iets te hebben om over te schrijven.

Het is zoals met de "comités" ! We hebben er hier ook zo eentje die tegen de uitbreiding van de industriezone pleit... Zeven man en een paardekop: gepensioneerden en mannen die aan de staat werken en hun broodje zeker zijn... Och, ik hoorde onlangs het verhaal over een man die, midden in een woonwijk begonnen was met een bedrijfje, met enkele mensen in dienst... Niemand vond dat in die tijd erg, en er zijn nooit reclamaties geweest. De betrokken werkgever(tje) ging op pensioen, en toen kort nadien iemand in dezelfde woonwijk begon met een klein bedrijfje, maakte hij van zijn oren dat een bedrijf daar niet thuishoorde en dat het verkeer zijn rust schond... Om maar te illustreren wat de waarde van veel van die comités is...

Idem voor het wonen in de nabijheid van een luchthaven... Ik wil eens kijken hoeveel er daar al woonden voor de luchthaven er was ... Want al wie een huis koopt in de omgeving van de luchthaven (of van een industriezone...) weet toch dat er heel veel kans is op lawaai ??? In veel gevallen zijn de woningen en de gronden daar een heel stuk beterkoop, precies omwille van de hinder ! Je kunt niet van twee walletjes eten !

Vandaag is het ook defilé ! Den Arme(e) Belg(e) zal eens pronken met zijn speelgoed. Want ze zijn vast van plan om ook eens echt te gaan oorlogje spelen, weliswaar ver van de deur, maar niettemin, wellicht krijgen we hier dan ook wat terroristische acties. Wie dat beslist ? De politiekers, of wat dacht je ? Ik ga nu niet gaan vertellen dat alle kwaad van de wereld gedaan wordt door de politiekers! Nee, nu en dan is er ook nog eens iets anders... Ik vind niet meteen iets, maar er moet toch nog wel ergens...

Oh ja, we mogen niet klagen... we zitten nog steeds aan de goede kant van de wereld, we hebben eten, drinken en al wat we echt nodig hebben. Alleen de verpakking wordt steeds moeilijker om er af te krijgen. (Ik zag ooit een cartoon met twee "holbewoners" die doodmager zaten te kijken naar al het ingeblikte en ingeplastificeerde eten waarvan ze de verpakking niet open kregen...) Ons leven wordt ook ook steeds meer "ingepakt"... Steeds meer wetten en reglementen, controles en camera's, beperkingen en noem maar op... We mogen nog overal naartoe, maar we moeten wel in de opgelegde rijrichting rijden...Ooit, heel in het begin dat ik getrouwd was, moest ik naar Brugge, om bepaalde papieren in orde te brengen. Ik kende Bruggen omzeggens niet, dus moest ik op een gegeven moment de weg vragen, en ik deed dat bij een politieagent... De man begon mij te vertellen, zover rechtdoor, dan links, de tweede rechts, de vierde... Toen hij zag dat ik het niet meer volgde, zei hij vriendelijk, weet je wat, springt van je velo en ga hier dat straatje door, dan ben je er... Tegenwoordig heb ik het gevoel dat we zo leven, alleen, we krijgen geen kans meer om van onze fiets te springen, we moeten strikt volgens het uitgestippelde parcours blijven sukkelen, en mogen zelfs niet meer logisch denken... laat staan een logische weg nemen.

Daartoe maken ze steeds meer en meer wetten, en al die wetten zijn aanvullingen en verduidelijkingen (????) op de bestaande wetten. Tengevolge van die aanpassingen stelt men anomalieën vast en dus maakt men er nieuwe aanvullingen en verduidelijkingen op, die dan weer voor moeilijkheden zorgen... bovendien hebben we dan nog het feit dat de vertalingen veroorzaken dat de wet niet helemaal hetzelfde lijkt in het Vlaams dan in het Frans, wat natuurlijk kan leiden tot verschillende interpretaties, die dan weer aanpassingen en bijlagen noodzakelijk maken. Dat alleen zou nog betrekkelijk simpel zijn, maar het zou geen Belgische wet zijn als men er ook niet meteen achterpoortjes aan bouwde... Een heel simpel voorbeeldje: Als je je belastingaangifte laattijdig indient, verlies je alle mogelijke teruggaven... tenzij...tenzij ! je diezelfde aangifte laat indienden door een erkende boekhouder, want die krijgen meer tijd om alles in te dienen... Logica ? Geen, maar dat had je toch niet echt verwacht hé ?

Het probleem is dat je op den duur niet echt meer weet wat mag en niet mag... en dat is wellicht waar men u wou krijgen, nu sta je eindelijk in hun wei, waar zij je volledig kunnen uitmelken. Al eens nagegaan hoeveel politiekers ook advocaat zijn ??? veel, heel, heeeeeeeeeeeel veel ...

Voila, ik vond dat ik op onze nationale feestdag op zijn minst eens de nationale sport van de belgen moest demonstreren: klagen. Mocht dat ooit op de olympische spelen ingevoerd worden, dan hebben we steeds minsten drie medailles van de drie.

Ik ga stoppen, en wens u allemaal een vrolijke nationale feestdag !
tot de volgende ?

1 opmerking:

Henk van Blijderveen zei

Een prachtige klaagzang. ik weet nu waar alle ellende vandaan komt. Van de politici. De Belgische wel te verstaan. Want ze maken er toch wel een zootje van!