woensdag, juli 16, 2008

't blijft maar slecht weer...wat een "zomer" !

Zojuist heb ik eens geluisterd naar het weer bericht, maar 't er weer geen, geen weer bedoel ik.Ook morgen niet en overmorgen niet en overovermorgen niet en overoverovermorgen niet... Kortom wij krijgen de natste , de koudste en ambetantste juli maand in decennia, gelukkig dat we weten dat het klimaat aan het opwarmen is...Oh ja, voor ik het vergeet, het is nog nooit ofte nooit (hoe weten ze dat ?) zou koud geweest op de Zuidpool als nu... Best dat we het weten van die verwarming... Geef toe, het is even wennen altijd maar in die hitte te zitten...
Ik vrees dat die geleerde binken die vastgesteld hebben dat onze zon doodziek is, gelijk hebben, en dat we begonnen zijn aan de - hopelijk kleine- ijstijd... Een herhaling van de sneeuwlandschappen en ijspret op de schilderijen van Breughel.

... en dat met de huidige (nog stijgende) prijzen van alle brandstoffen... Jawaadde !

Ik kan u maar een goede raad geven ! Stook met zoveel mogelijk roet, rij met een slecht afgestelde motor, laat wat olie mee branden in uw motor, verbrand vooral nat hout met veel rook ! Sinds we weten dat die vervuilde lucht de wereld kan verwarmen, kunnen we - hoestend- de ijstijd een halt toeroepen !

Ik heb het eens opgezocht... de eerste vermelding die ik vond over smog dateert van ...1600 en een beetje, de grote smogaanval die zoveel honderden doden kostte in London was in 1952 ! Dat was echt smog ! Je zag geen hand voor de ogen, als je buiten gelopen had was je vuil en smerig van de vuiligheid die aan je bleef plakken. Ze toonden op de tv deze mist, veel was er niet te zien, alleen een grijs vlak ! Vliegtuigen konden niet landen of opstijgen... en, in alle die dikke lucht was er geen sprake van opwarming, en hadden we nog van die ouderwetse winters, met sneeuw en ijs... In onze onverwarmde slaapkamers, met enkel ouderwets glas stonden de prachtigste ijsbloemen op de ramen gegraveerd... Met onze adem dooiden wij er een gaatje in, om te kunnen buitenkijken... 's Avonds gingen we naar bed met een opgewarmde baksteen in bruin papier gewikkeld, die we aan ons voeten legden om vlug warme voeten te hebben in het ijskoude bed onder de dikke stapel dekens.

Och, er waren ook winters waar er, net zo als nu, bijna geen sneeuw was, alleen van die natte koude druilregen, met veel verkoudheden en griep, en iedere dag in een stinkende klas vol jongens met natte kleren die met hun stinkende damp het klaslokaal die typische reuk gaven, die je alleen kon verkrijgen door tweeëndertig bengels met nat goed in de door een roodgestookte kachel te laten zitten "opdrogen"... Nu zeggen ze op tv dat in de speeltijd de klassen moeten verluchten, en men gaat zo ver er meettoestellen te zetten om te kijken of de lucht in de klas nog wel van uitstekende kwaliteit is... Ik vraag me af wat dat meterke in onze tijd in de klas zou verteld hebben ! Volgens de weledele heer minister is slechte lucht er mede de oorzaak van dat er slechte resultaten zijn... tjongejonge, het is natuurlijk uit onwetenheid, voortvloeiende uit het inademen van slechte lucht in mijn schooltijd, dat ik me daar niet van bewust ben. Ik had door mijn voortdurende verkoudheden en bronchitis al veel minder lucht dan de anderen, en was dan nog in de top van de schooluitslagen... zonder die perikelen was ik collega van Einstein, op zijn minst ! tju toch ! zjievereirs !

Steeds meer en meer worden onze kinderen behandeld als en evolueren ze meer en meer naar de toestand van kasplantjes ! In de moderne serres hebben ze ook van die meterkes, en van tijd tot tijd, elektronisch bediend gaat hier of daar een of meerdere raampjes open om verse en frisse lucht binnen te laten, evenwel zonder tocht te veroorzaken, teneinde de tere stengeltjes niet te kreuken...

Ik heb het gevoel dat alles uit de hand aan het lopen is... Dat de specimen homo aan het evolueren is naar iets nieuws, iets wat niet meer is aangepast aan de aarde, en nu druk bezig is de aarde aan te passen aan de nieuwe vorm van homo digitalis of zoiets... Binnen korte tijd zal men overgaan tot het plaatsen van een soort rubberachtige voetpaden, waarop je veilig vallen kunt, aan de muren van de woningen komen een soort schokdempers, zodat het tere mensengebroed er veilig kan tegen vallen bij het zetten van zijn moeizame stappen, stappen, een kunst uit een ver verleden, en alleen als sport nog beoefend.
In de dierentuin zitten geen dieren meer, maar kun je kijken naar voorhistorische filmpjes van toen er nog dieren waren, en vol afschuw staren de tere kindertjes naar de leeuwen die een -nochtans braaf en onschuldig- zebrapaard aan het verscheuren zijn. De details zijn weerzinwekkend, je ziet zelfs het dier nog bewegen wijl hem de darmen uit het lijf gescheurd worden. Ouders schermen de ogen van hun kindertjes af, om hen deze wrede zaken te besparen.
Wat een geluk dat dergelijke beestachtigheden tot het verleden behoren ! Roofdieren horen niet thuis op een geciviliseerde wereld ! Om het aantal andere dieren binnen de nodige perk en paal te stellen, worden er op grote schaal menselijke maatregelen genomen zoals de bewezen pijnloze elektrocutie. Een zo snelle dood dat de dood vlugger is ingetreden dan het pijnbesef !

Waar zijn we mee bezig ? Natuurbescherming ? Laat me niet lachen, zeg de waarheid en noem het bij zijn echte naam: natuurbehoud ! Krampachtig proberen in een steeds veranderende wereld de stukken van vroeger in te blijven passen, ook al past het niet echt meer, en moet je kunstmatig ingrijpen om de natuur te "redden" (?). Herinvoeren van wat verdwenen is, in de hoop op herstel, en niet beseffend dat de situatie al een nieuw soort evenwicht had doen ontstaan, die nu nog eens verstoord wordt, met steeds meer en steeds sneller rampzalige gevolgen.

Steeds meer exoten komen onze natuur binnen, via fruit en groentenimport, maar ook in meubels en in boeken... Laat de natuur toch een kans, laat ze zelf weer naar een nieuw evenwicht zoeken. We zitten natuurlijk ook met de nefaste zaken opgescheept van die natuur, in Europa hebben we nu ook termieten, hebben we nieuwe en onuitroeibare soorten mieren (die in sommige gevallen de onze uitroeien) en noem maar op. Er leven nu al subtropische spinnen in onze steden, waarvan sommige echt gevaarlijk zijn. De enige oplossing is niet het herinvoeren van de vos en de otter, maar het helpen van onze insecteneters om veilig te broeden en eindelijk eens komaf te maken met de duizenden zwerfkatten...om maar iets te noemen. Maar dat mag natuurlijk niet, hier of daar zal er wel iemand opstaan om ach en wee te roepen over die arme beestjes... Er niet bij zeggend dat zij misschien zelf een deel van hun overschotten aan kattenjongen gedumpt hebben...

Dat zou pas een begin van natuurbescherming zijn ! maar wie ben ik...

Ik ga stoppen, ik moet brood gaan bakken, anders heb ik vanavond geen snede brood om tussen mijn charcuterie te leggen...

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: