zondag, april 15, 2007

Er is geen bal aan...

Ik ben aan 't lezen in een boekje van Toon Hermans, een heelijk man. In dat boekje speelt hij met woorden en gedachten, zoals alleen hij dat kon.
Daardoor lag ik vannacht in mijn pijnuurtjes ook zowat spielereien te bedenken...
Maar niet alleen spielereien, plots zat ik op een heel ernstig iets, via "er is geen bal aan"...
Ik dacht aan castraten, kinderen die, om hun mooie hoge stemmetje te behouden, de ballen geamputeerd werden, om te zingen ter ere gods...en van daar was het maar een kleine stap naar andere vormen van castreren en verminken...om diverse redenen.
In de Harem zette men oenoech's, niet met oe-klanken te lezen, maar met eu's. Deze mannen werden op een volwassen leeftijd ontmand, om een betrouwbaar bewaker te zijn van de dames van de harem. Gezien de leeftijd waarop dit gebeurde, krijgt men de indruk dat dit een vrijwillige keuze was ???
Anders bij de chinezen, die ook dergelijke bewakers hadden, maar daar werden niet alleen de bewakers van de echtgenotes van de keizer ontmand, neen, het ging veel verder, bijna alle ambtenaren in het keizerlijke gebouw waren ontmand, om diverse veiligheidsreden, en de jobs en de beloning was in veel van die gevallen zo hoog, dat ouders alles deden om hun kinderen in die job te krijgen, ook al betekende dat de ontmanning ! In de praktijk waren daar twee soorten oenoechs, je had de oenoech die alleen de ballen kwijt was, maar in heel veel van de gevallen werd bij het kleine jongetje het volledige geslachtsdeel weggesneden. Het gevolg was dat velen daarvan geen of geen volledige controle meer hadden op het ophouden van het water, zodat vele van die mensen voortdurend een lichte geur van urine verspreiden.
Bij de joden en diverse ander volkeren kende men de besnijdenis van de man. In feite zal dat wellicht ontstaan zijn als een sanitaire maatregel, maar men bond dit aan een godsdienstige reden om iedereen zo wat te verplichten. Naderhand werd zelfs de hygiënische reden vergeten. De hygiënische reden is dat als de penis niet regelmatig gereinigd wordt, er kans ontstaat dat het natuurlijke glijmiddel die er komt tussen opperhuid en eikel, vervuilt, aanleiding geeft tot ontsteking en zelfs dat het middel verhardde, en in plaats van een glijmiddel een pijnlijk en letterlijk kwetsend versteende materie wordt. Bij paarden moet regelmatig, vooral bij de ruin, opgetreden worden om deze moeilijkheden te vermijden.
Bij vrouwen is er ook een besnijding, maar daar komt het niet voort uit een hygiënische maatregel, maar enkel en allen een beperking van de lust.
Meestal is de besnijding een verwijdering van de binnenste schaamlippen en de clitoris, waarbij het lustgevoel grotendeels weggesneden wordt, maar in veel gevallen gaat de marteling nog een stuk verder ! Daar naait men, na het wegsnijden van de schaamlippen en de klitoris de vagina dicht, op uitzondering van een klein gaatje, juist voldoende om het urineren toe te laten. Op die manier moet het meisje wel maagd blijven. Dat betekent dat men voor het huwelijk deze meisjes opnieuw moet bewerken, men snijdt dan de vagina weer open, zodat geslachtelijk verkeer weer mogelijk is. Wat men wellicht niet heeft bedoeld, maar wat wel het gevolg is van deze ingrepen, is dat de vagina in feite bestaat uit taai en hard littekenweefsel. Dat betekent dat in zeer veel gevallen een normale geboorte niet meer mogelijk is, en waar geen dokter voor handen is die een keizerssnede kan toepassen én moeder én kind ter dood veroordeeld zijn.

Verschrikkelijk wat een mens zijn medemens aan doet hé !

Ik heb niet zitten zeveren, je kunt dat rustig kontroleren ! En één van de gevolgen van de onafhankelijkheid van deze landen heeft in héél véél gevallen met zich gebracht dat deze praktijken weer volop toegepast worden...ook vandaag !

Men verdedigt dat met kultuur en/of godsdienst...

Gek dat ik van een woordspelletje plots in die wrede praktijken terecht kwam, maar wellicht is dat omdat ik net een boek over Kenia uit heb, waar bij de Kikoejoe's deze praktijken nu nog steeds bestaan... Kijk, ik ben geen voorstander van kolonialisme, maar de uitroeiing van dergelijke dingen kan ik alleen maar toejuichen! Jammer dat de "bezetters" dat ook gebonden hebben aan uitbuiting en winstbejag, zodat de strijd naar onafhankelijkheid voor die mensen ook verbonden was met een terugkeer naar de oude tijd, de tijd van vrijheid, maar ook de tijd van dergelijke obscure praktijken !

Ik ga stoppen, je hebt weer iets om over na te denken...en weer iets dat helemaal niet leuk is, maar ik wil toch met een leuk idee stoppen:
Op een verkiezing moeten we gaan stemmen...dus is het ook een "stemming"...Ik zou graag een affiche uithangen met: Geen verkiezing !, daar onder een reuzegrote smiley, met een brede glimlach, en daar onder maar een goede stemming !
Misschien lukt het om toch op enkele gezichten een glimlach te krijgen ...

1 opmerking:

Anoniem zei

zeg nu nog eens dat wakker liggen niets oplevert, zo'n beschouwingen !nu ik kan me er wel in vinden als je zin heb in natuurfilosofische beschouwingen mail ik ne eens wat door...
hygiene en relegie gingen vroeger inderdaad hand in had, denk maar aan de vasten , de voorjaarszuivering...
ze hebben er echter wel wat van gemaakt...

so long
luc