zondag, oktober 22, 2006

genetische manipulatie ???

Weet je, men is bezig met het kweken van varkens, waarvan de genen dermate gewijzigd zijn dat hun organen zouden kunnen dienen voor orgaantransplantaties...Men is nog niet zo ver dat men de defintieve stap volop durft te wagen, men is nog in een testfase, maar het komt steeds dichterbij...
Als we dan een sappig coteletje eten, zijn we dan kannibalen ??
Het gaat tot in het absurde, men is er in geslaagd de genen van diepzeevissen die licht geven te isoleren en men heeft die ingebracht bij...juist, bij varkens, men heeft nu varkens die licht geven. Wie het nieuws volgt op vtm heeft ze enkele maanden geleden kunnen bekijken...
Wat het nut is van dergelijke spielereien is de vraag...
Er schuilt geen gevaar in de manipulatie op zich, het gevaar zit hem in het feit dat "bewerkte" planten en/of dieren kans zien zich voort te planten, en dat ook doen met niet bewerkte soortgenoten... Wat zal het gevolg op lange termijn zijn voor de natuur, en dus ook voor ons ? Bij maïs is men er zeker van dat er al "bastaarden bestaan, bij rijst ook...Veel van die planten heeft men gecreëerd om in arme landen te komen tot een betere voedselvoorziening (bv beter bestand tegen droogteperioden) maar denk je dat men precies in die arme landen streng zal toezien op mogelijke kruisbestuiving ? Dat ze eventuële besmette planten (=voedsel) zullen vernietigen ? En hoe zullen die kruisingen zich verder ontwikkelen en verder evolueren ????

Ik ben er toch echt niet gerust in...En men kan de mogelijke gevaren bij kruisbestuivingen niet inschatten... Als ze eigenschappen van plant a inbrengen bij een totaal andere soort plant b, is dat dan nog een b - plant? of een tussenvorm ? Kan men dan plots kruisingen verwachten tussen planten die voorheen niet konden ? en welke ???

Allee, mijne dag is goed, ik ben niet meer alleen ongerust... Ik ben geen tegenstander van genetische manipulatie, ondanks al die gevaren, op voorwaarde dat men die gewijzigde planten of dieren ook werkelijk gescheiden kan houden van de normale planten. Waar die zekerheid er niet is of niet voor de volle honderd procent kan gegarandeerd worden, mag men m.i. niets riskeren.

Vanmorgen zijn we naar Geraard zijnen berg geweest...Het is een zeer mooi stadje, maar ik zou er niet graag wonen...Je hebt er geen horizontale straten...Alles is bergop en bergaf, en dan nog met serieuse percentages ! Als je niet goed te been bent, is het daar echt lastig! ...maar mooi !

Op de markt was er een (kleine) rommelmarkt, maar er was niet veel ambiance ! Het was er bitter koud ! Veel wind en onder de weg zagen we dat het hier en daar wat heeft geregend ook. De baan van Brakel naar Geraardsbergen is verschrikkelijk, niet dat hij zo slecht ligt, maar het is de ene bocht na de andere, en er zijn er bij die je maar beter heel voorzichtig neemt, zeker als je de baan niet kent en de bocht niet overzichtelijk is. Bovendien heb je er een zeer verradelijk punt, waar de weg rechtdoor in feite een zijstraat is midden in een bocht van meer dan 90 graden. Oppassen geblazen ! Jan en Mieke, als je met de moto eens een mooie tocht willen maken, rij dan van Brakel naar Geraardsbergen, en rij door de stad...Het is mooi en het zal echt heel wat van je rijvaardigheid vergen ! Ik reed helemaal niet vlug, integendeel, maar er bleven enkele motards heel rustig achter me aan rijden, tot ze een echt overzichtelijk stuk baan hadden waar ze wat konden doorgeven...voor amper een kleine kilometer, maar toch... Ook met de fiets is het een uitdaging ! Jef, als je ooit eens serieus wil vélorijden, dan moet je die baan doen, en rijden tot op de markt...De muur is nog iets verder, en nog iets steiler...wedden dat voordien al eens voet aan de grond zet ? Het is echt een bezoekje waard, de stad met het echte en oudste mannekepis !

Voila, 'k ga stoppen, tot de volgende ?

Geen opmerkingen: