woensdag, oktober 16, 2013

What's in a name ?

Zo net las ik dat Ubuntu wil zeggen: "Ik ben, vermits wij zijn"...
Het is dus niet alleen een goed systeem, het heeft ook een mooie en zinvolle naam.

Vanavond is er een soort crisisvergadering van Ziekenzorg Mater... Onze voorzitster Monique, en met haar de schatbewaarder Jozef, geven hun ontslag... Bij Monique is dat logisch, gezien haar gezondheidstoestand. Het is een wonder dat ze het zo lang heeft uitgehouden. En dat Jozef dan ook zijn ontslag neemt, is daar heel sterk mee verbonden. Jozef deed het vooral uit vriendschap voor Monique, en omdat het voor hen beiden gemakkelijk was, ze zijn buren en dikke vrienden.

Maar dat maakt dat we nu voor een moeilijke vergadering staan.
We hebben al min of meer een oplossing, waarbij Chantal, die nu secretaris is, opschuift naar de plaats van voorzitster (Maar wie wordt dan secretaris ? Of gaat ze beide functies waarnemen?)
Voor de functie van schatbewaarder zit Chantal mij te pushen... Als ze niemand anders vinden, dan wil ik dat voorlopig wel waarnemen...

Maar ook in het bestuur en het dagelijks bestuur (het klein bestuur noemde Monique dat) komt een en ander te verschuiven...

Vanavond zou de vergadering dan ook niet alleen een zaak van Mater zijn, maar zou men van uit het verbond iemand sturen om desgevallend bij te sturen.

Wij kunnen niet anders dan Monique dankbaar zijn... Maar bij een ontslag rammelt er ook wel altijd wat. Dan komen er niet alleen woorden van dank meer, maar plots hoort men over de enkele kleine kantjes die ieder mens heeft. Ik vind dat jammer.

Niemand is volmaakt, en de beste stuurlui staan immer aan wal.
Ik heb ervaring in die zaken.
Wat je ook doet, hoe je het ook doet, je kunt nooit voor iedereen goed doen.
En je kunt altijd wel foutjes en tekortjes vinden, bij iedereen. Maar toen die mensen die functie op zich namen, was er niemand die het in hun plaats wou doen. Integendeel, zelfs voor het vinden van de dichte medewerkers, moest er gezocht worden, en aangedrongen, persoonlijk aangesproken en noem maar op.
Zij hebben hun taak op een schitterende manier volbracht !
Op een warme menselijke manier. Menselijk, met al het goede van dat woord, met al de zwakheden er van.
Ik kan alleen maar hopen dat wij onze werking kunnen verder zetten, op een degelijke manier !
Want Ziekenzorg is, hoe dan ook, een belangrijke schakel in het leven van onze gemeenschap.
Je kunt het erg vinden dat ziekenzorg georganiseerd moet worden, maar zo is nu eenmaal onze tijd. Zonder organisatie zou zelfs de zieke nog veel meer vereenzamen.

Of het nieuwe bestuur het beter zal doen, of slechter, dat is bijzaak, zolang de werking er maar is en blijft.
En ik ben er in ieder geval zeker van dat een en ander zal veranderen, misschien eens aan dat nieuwe haperen, een stap terug doen, het herdoen... En dat is goed zo !
De ervaring leert dat verandering, een evolutie is. En evolueren is nodig om bij de tijd te blijven.
Dat is geen verwijt aan het huidige bestuur, integendeel ! Want het bestuur dat er nu zal komen, zal op haar manier het werk doen, en na hen zal men ook weer over hen praten, en zal er hopelijk weer een nieuwe evolutie komen, een verdere stap om in de maatschappij dat beetje menselijke te houden:
zieken - zorg
What's in a name ?
Zorg voor wie het zelf niet meer kan.
Een klein beetje warmte in een kille wereld

tot de volgende ?

1 opmerking:

Henk zei

Ik hoor het al aankomen, Toon: jij wordt de klos. Hoewel, de klos... Ik moet me al heel sterk vergissen wil jij ook weer niet genieten van een bestuursfunctie. Besturen lijkt je in het bloed te zitten. Nou Toon: succes ermee!

Gr. voor jou en Anny,

Henk