zaterdag, oktober 12, 2013

43 miljoen hongerlijders in Europa !

43 miljoen Europeanen die leven bij gratie van de voedselbank.
De cijfers voor België zijn echt niet beter, des te schrijnender is het feit dat de gemiddelde Belg meer dan 200.000 euro bezit... (8 miljoen oude Belgische Frankskens)

Ik zit hier regelmatig te schrijven over die honger in de derde wereld, maar er lijkt dus een derde wereld verscholen te zitten achter onze weelderige gevels, achter onze reclamepanelen, aan de achterkant van de uitpuilende warenhuizen.

Maar niet treuren, de Belgen hebben gewonnen in Zagreb.
djudedju.

Nee, ik ga niet spreken over de riante wedden van die ballenstampers, nee, ik ga niet klagen over de wedden van onze Belgische politici, nee ik ga niet jeremiaden over de wedden van de Europese parlementariërs, nee, ik ga niet in de grond zinken van schaamte over de wedden van de grote bedrijfsleiders, nee ik wil zelfs niet kouten over opzegvergoedingen van al die "dutsen"...

Laten wij ons maar beperken aan het fenomeen zelf, aan het feit dat er, binnen al onze weelde, nog echte armoe kan bestaan.
Misschien naast onze deur.
Misschien zelfs in het appartement naast je, in hetzelfde gebouw.
Misschien erger nog, in die kartonnen doos in de leegstaande hangar.

Als we niet aan de zijde van de hongerlijder staan, dan is het moeilijk te vatten hoe je in onze wereld echt arm kunt zijn, maar ze zijn er wel degelijk, en er zijn er steeds meer en meer. Mensen die om diverse redenen uit het systeem zijn gevallen, en die vaststellen dat het verdomd moeilijk is om weer in dat systeem binnen te geraken.
Mensen die door rampen in hun situatie, echtscheiding, sterfgeval, ziekte een tijd de hoop opgaven, uit de wereld traden, en vaststellen dat er aan die kant geen klink is om de deur terug te openen.
Wie gaat die man, die met niets in regel is, die stinkt, die al jaren niet meer werkte, wie gaat die man werk geven? Waar is de wet die iets voorziet om toch weer een mogelijkheid te scheppen tot herintreden in de "normale" wereld ?

Ze zijn uit alles uitgeschreven.
Ze hebben geen recht op werkloosheidsvergoeding meer.
Ze hebben geen recht op OCMW (want ze hebben geen adres, zijn geen inwoner van de gemeente)
Ze hebben geen recht op medische bijstand, want ze zijn niet in regel met ... met niets, gewoon met niets meer in regel, en dan zijn alle deuren heel effectief gesloten.

Probeer de stalen deur van de maatschappij maar open te breken met je blote handen.

Het aantal hongerlijders in Groot Brittannië is in één jaar met 75 % toegenomen...
En straks gaan ze van hen die nu al op de rand van de welvaart zitten, ook nog eens 10 % van hun spaarcentjes afnemen. Om de crisis op te lossen.
djudedju

Het is hoog tijd dat wij het ganse stervende economische systeem gaan herdenken !
Gisteren nog hoorde ik een wijze mens zeggen: "Het is niet de eerste keer dat een beschaving over kop gaat ! Op het moment van het toppunt van glorie, rijkdom, overmoed, gaat gans het systeem plots in elkaar zakken... Wij zijn nu het kantelen begonnen..."

Ik vrees dat hij gelijk kan hebben...
Ik hoop van niet, niet zozeer voor mezelf, maar voor mijn kinderen, kleinkinderen.
En ik hoop vooral dat het niet lijkt op het verval van het Romeinse rijk.
Overspoeld door hen die veel, veel minder bezaten, maar hier de plak kwamen zwaaien.
Overspoeld door mensen die niet die geestelijke verworvenheden hadden, die niet is staat waren het bestel draaiende te houden...
en toch lijkt het er op dat dit wel eens kan begonnen zijn.
De Romeinen konden de Germanen niet tegenhouden. Wellicht hebben de armen van toen zich bij die veroveraars aangesloten, een graantje mee pikkend...Wij zouden wellicht ook de hongerige massa's niet kunnen tegenhouden, als ze massaal op marsjeren... En de eersten zijn al een tijdje aan het komen. We kunnen hen niet eens ongelijk geven. Mochten wij hun honger hebben, wij zouden ook zoeken naar eten, naar welvaart. We heten hen in de mate van het mogelijke welkom... Maar waar ligt de maat, en hoe stel je dat vast? Hoe stop je dat op een logische en eerlijke manier ? Wat is mogelijk en wat is draagbaar, en hoe bepaal je hoe je de welvaart op peil houdt ?

Dus laat je hen komen...

Ook al zou de toevloed net de welvaart doden. Er is geen andere oplossing, wij zijn de snoepwinkel, zij de hongerende massa kinderen, die drummen tegen het het uitstalraam, tot dit breekt en en massa ineens  de winkel instroomt, doden en kwetsuren ten spijt...

Het verval van het Westen ?

djudedju

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: