vrijdag, juli 08, 2011

van alles en nog wat...

Ghent AltarpieceImage via WikipediaBart De Wever heeft met zijn NVA njet gezegd op het voorstel Di Rupo. Dat is exact wat te verwachten was en is! Ik heb het reeds eerder gezegd: als die partij krijgt wat het wilt, heft het zijn eigen bestaansredenen op, als het niet krijgt wat het wil, is het een mislukking, en ondergaan zij het lot van de Volksunie en vallen uit elkaar....
Hoe dan ook, NVA kan alleen bestaan als zweeppartij, op het moment dat het een regeringspartij wordt, tekent het zijn eigen doodsvonnis...

Meer ga ik niet vertellen over de politieke slampamperij in het Koninkrijk der Belgae... Alleen dat de mensen er niet eens meer echt op reageren, ze zijn de politiek meer dan beu. Misschien moesten de vroede heren en dames politici daar een over na denken... Maar ja, dan kunnen ze wellicht niet meer slapen, en wat doet een mens anders in het parlement ????

Men is begonnen aan de grote restauratie van Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyk... Het is nodig, want het schilderij is erg aan het lijden van de manier waarop het de laatste tijd geĆ«xposeerd werd... Maar er is ook iets leuks aan die restauratie ! Zo heeft men ontdekt dat er meer dan alleen de Van Eyks er hebben aan gewerkt... Maar door het schilderij te bekijken met alle moderne hulpmiddelen heeft men ook nog andere dingen ontdekt. Zo was op de ontwerptekening, onder het schilderij, de fontein in het midden niet aanwezig.
En nu de kriek op de taart: je kunt dit allemaal zelf bekijken, tot in de kleinste details !
Er is immers een website waar iedereen dit fantastische schilderij tot in detali kan bestuderen, en ook de onderliggende tekeningen !
 ga naar:        http://vaneyck.kikirpa.be
en bewonder dit enorme staaltje van vakmanschap en kunst !

Een leuk berichtje komt uit IJsland... Je weet wel, het land met de oudste democratie... Daar is het roken alleen nog toegelaten op...doktervoorschrift... Klinkt op zijn minst een beetje absurd. Dokters zijn er om de mens te genezen, niet om ze ziekmakende middelen voor te schrijven... Of heb ik het mis ?
De bedoeling is dat roken alleen nog toegelaten is voor de personen die hun verslaving echt niet meer meester zijn of heb ik het mis ??? en gaat het hier over een soort zwarte markt alleen op voorschrift van een groep heel(?)meesters ?

En het laatste, en niet het minst belangrijke nieuwtje komt van het Grondwettelijk Hof... Daar is uitgesproken dat tegen 8 juli van 2013 ten allerlaatste alle statutaire verschillen tussen arbeiders en bedienden moeten weg gewerkt zijn !
Aan de ene kant is dit een goede zaak, en wordt eindelijk dat ergerlijke verschil noodgedwongen weggewerkt, aan de andere kant... Ik heb het niet zo op het stellen van ultimatums ... Dat kan aanleiding geven tot haastwerk, en tot compromissen die niet eerlijk of goed in elkaar zitten. Het wordt sowieso een moeilijke klus !
 De arbeiders verwachten dat hun statuut wordt opgetrokken tot dat van bediende, en de bedienden willen geen stap naar beneden doen om elkaar ergens in het midden tegen te komen... Voor mij zou de logica dan ook zijn dat men vertrekt vanaf de gestelde datum met het nieuwe statuut. Wie nog aan het werk is blijft langer in zijn oude statuut zitten, met een langzamere aanpassing naar het nieuwe statuut. Dat zou twee effecten hebben: men zou niet zo vlug meer arbeiders afdanken omdat nieuwe meteen in het nieuwe statuut zouden terecht komen, en het zou een verschil tussen de arbeiders onderling veroorzaken, wat bij veel werkgevers aanleiding zou zijn om toch maar vlugger de nieuwe statuten aan te nemen, om sociale spanningen in het bedrijf te vermijden. Er zou wellicht alleen in de hele kleine bedrijfjes een langere looptijd bestaan van het overgangssysteem,  wat die dan weer een voordeel zou opleveren, maar eigenlijk alleen fictief... Want het voordeel zou alleen spelen bij afdanking binnen de overgangstermijn, wat meteen aanleiding geeft tot vervanging door een arbeider in het nieuwe systeem...
Bovendien is het systeem in bedrijven zoals de bouwnijverheid, waar de arbeiders noga eens wisselen van werkgever, wellicht ook niet echt gevraagd door de meerderheid van arbeiders. In tijden van grote bouwactiviteit bieden de werkgevers nogal eens een hoger loon dan het conventionele aan, om zo op een snelle manier arbeiders te krijgen, ook al is dat door wegsnoepen bij een andere werkgever. Dit systeem bestaat bij gratie van de korte opzegtermijnen, schakel die uit, en wellicht krijg je in de bouwnijverheid een totaal nieuwe arbeidsrelatie... met bepaalde voordelen, maar ook bepaalde nadelen.
Wellicht zal de werkgever in de bouwnijverheid veel meer geneigd zijn de arbeiders in dienst te houden, en te werken met systemen van gedeeltelijke werkloosheid. Waar men nu nog wel eens ziet dat bij het stilvallen van een grote werf er massaal afgedankt wordt en bij het opstarten van een grote werf omgekeerd, massaal aangeworven wordt. Dit systeem staat nu eigenlijk al wat te wankelen, door het feit dat goede stielmannen in de bouw schaarser zijn dan de arbeidsplaatsen (bij normale tewerkstelling).

Dus juich ik toe dat eindelijk de verschillen tussen arbeiders en bedienden zullen verdwijnen, maar vrees ik dat door het ultimatum er niet het beste systeem uit de bus komt. Bovendien leven we momenteel in een Europa en in een landje dat nogal rechts geregeerd wordt... wat ook al niet optimaal is voor de kleine man...

Kortom, zelfs zonder regering blijft het moeilijk en veel te rechts om echt sociaal te zijn...
djudedju


tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: