maandag, juli 25, 2011

sst, de formateur slaapt...

Coll PK-002 Opgetuigd Belgische paard P1040063Image via WikipediaIk vind het grandioos, ze hebben nog niets gedaan en ze gaan wat uitrusten van nietsdoen.
Wedden dat de regeringsvorming nog niet gaat lukken, of als het lukt, na een hele korte tijd in elkaar zakt als een pudding?
Ach, je wil niet wedden? Heb ik alle begrip voor.

Heb je er eens bij stilgestaan, bedrijven fusioneren, banken smelten samen, instellingen werken nauw samen, ziekenhuizen fusioneren, binnen de mutualiteiten werkt men met grotere entiteiten, idem binnen de vakbonden... enfin, alles wordt zoveel mogelijk samengevoegd, om een efficiënter beleid op te bouwen...
... en België splitst.

Toch is het hier goed om leven ! We zijn immers het enige land ter wereld waar men de werkloosheid poogt op te lossen met het vormen van bijkomende regeringen.

Is het u ook al opgevallen, dat de mensen die nu maar niet overeen komen om een regering te vormen, bijna stuk voor stuk deel uitmaken van de voorlopig voortdoende regering? Zelfs zij die nu nog oppositie zijn werken braafjes mee, en komen daar wel overeen. Politici zijn de "meest" consequente mensen die ik ken...

Mocht het toch nog herverkiezing worden, dan blijf ik zo'n 500 dagen in het kieshokje zitten, om na te denken, diep na te denken... aan de wedde van parlementair moet dat te doen zijn.
Als zij dat kunnen, ik ook.

Veel erger is wat in Noorwegen is gebeurd. En kijk, er is een link met België... Hier hebben we immers hele partijen die de onverdraagzaamheid prediken. Ik denk dan aan het liedje van Vermandere over de bange blanke man...

In Noorwegen was er een echte open maatschappij, die nu wellicht een groot stuk van zijn openheid en verdraagzaamheid zal verliezen, door één fanatieker.

Fanatiek zijn is nooit goed, dan zie je niet meer, dan hoor je niet meer, dan denk je niet meer... Dan zit je vast in een eng kringetje waar je niet buiten kunt, door de grenzen die je jezelf oplegt.
In 't Vlaams zeggen we dan: met een paardenbril op lopen... Maar zo is het ook echt, de wereld van een fanaticus is immers beperkt door zijn zienswijze.

Zolang het fanatisme binnenskamers blijft, maken we ons geen - te weinig - zorgen. We laten hem zijn ding zeggen, knikken eens om hem rap te doen zwijgen, en merken niet dat we hem daar mee staven in zijn zienswijze. Er ruzie mee maken is ook geen oplossing, want ook dan ziet hij zich nog meer als de redder van het juiste, het goede... We zouden hem (haar) moeten kunnen overtuigen, want alleen dat zou een oplossing bieden. Maar echte fanatici willen niet overtuigd worden, ze zijn al overtuigd van hun idee, en hebben geen boodschap aan een ander.
Met andere woorden, ik denk dat fanatiekers, mensen met echte dwanggedachten, dat dit mensen zijn die hoognodig moeten behandeld worden. Ze zijn een gevaar voor de mensheid.
De moeilijkheid is dat we dat fanatisme veelal onderschatten, en niet geloven dat ze echt zo fanatiek zijn, dat ze gewoon mensen zijn die zich sterk uitdrukken, maar het niet zo erg menen...   tot er eentje een geweer pakt en om zich heen gaat schieten.

Je hebt fanatici in alle mogelijke en onmogelijke denkbeelden. Je ziet ze binnen geloofsovertuigingen, maar je ziet ze net zo goed bij mensen die zich afzetten tegen "het geloof"... Je hebt ze voor of tegen alles en nog wat.

Zaterdag heb ik mijn auto laten wassen in de autowasserij te Brakel. Sinds enige tijd wordt dit uitgebaat door autochtonen, ik denk Marokkanen. Ik babbel graag, dus babbel ik ook met die mensen, en de man vertelde me dat hij maar niet aan een woning geraakte in de streek, onder het mom van het feit dat hij drie kinderen heeft... Ik vroeg waar hij nu woonde: in Brussel. Het is daar niet goed wonen, vertelde hij mij, daar zijn er veel van die vreemden die zich niet integreren en die boel maken en auto's kapot doen en er uit stelen... Hier is het beter, en zou het ook beter zijn om mijn kinderen op te voeden... Ik vertelde hem dat hij wellicht makkelijker terecht zou kunnen in Ronse, waar een grote groep vreemden woont. En dat daar ook al een warenhuis was van autochtonen, met halal en alles wat zij nodig hadden.
Het gevolg van die babbel???
De man en zijn collega hebben mijn wagen gratis met de stofzuiger van binnen gekuist...
Wellicht worden ze niet zo heel vaak echt vriendelijk aangesproken, en kijk, wat vriendelijk zijn dan vermag.
Het is besmettelijk.
Op een heel andere manier dan fanatisme, niet dodelijk, maar leuk.

Weet je wat... Ik bedenk juist dat het niet bereiken van een regeringsakkoord, zou dat niet komen door te fanatiek zijn, door te veel kijken door een paardenbril... Misschien moeten we ze ook eens laten behandelen???

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: