zondag, juli 31, 2011

en terug naar af...

WannegemSint-Machutus 13-04-2009 16-28-33Image via WikipediaGisterennamiddag zijn we, zoals iedere week, naar tanteke geweest. Ze is weer heel slecht. Ze kijkt je amper aan, het enige contact dat ik er mee had, was dat ze mijn hand greep en vasthield. Ijskoude handen.
Ze eet weer niet meer, drinkt niet meer, en ze kunnen geen vocht geven via een baxter, want ze trekt die meteen weer uit. Het lijkt wel of ze niet meer wil leven, of ze het moe is, of ze alles gehad heeft...
De verpleegsters spreken weer dat het nu iedere dag kan gebeuren...
Gek, haar hart is te zwak en in te slechte staat om haar nog te kunnen opereren (haar heupfractuur was daarom alleen al meer dan gevaarlijk), maar op een of andere manier blijft dat hart kloppen... Het is blijkbaar veel sterker dan men dacht.
Maar ik denk dat we ons stilletjes mogen voorbereiden op het definitieve afscheid.
Ik had en heb het gevoel dat ze niet meer wil leven, sinds ze in een rolwagen zit...
Het blijft nu wachten op dat fatale telefoontje... Als ze moet gaan, laat het dan niet te vlug duren, en laat ze niet afzien...
Maar ja, je hebt niet te kiezen...

Vanmorgen was het rommelmarkt in Wannegem-Lede... Een mooie markt, en dank zij de tips van Marleen en Patrick zijn we heel makkelijk en kortbij de wagen kwijtgeraakt.

Eén grappig ding... Een jongeman van zo'n jaar of 12 à 14 oud, liep langs de kant van de weg. Plots raakte hij, door te veel te kijken naar de kraampjes, met zijn ene voet naast de weg, en robbeldebobbelde de steile helling af, en landde een paar meter dieper. Hij greep zich vast om terug naar boven te kruipen, en greep recht in een bosje brandnetels... Hij zal zijn "avontuur" wel een paar uur onthouden...
Ooit, heel lang geleden viel ik eens met de fiets recht de brandnetels in, mijn armen, mijn benen, mijn gezicht... alles brandde... 't Schijnt goed te zijn tegen de reuma...
Moet ik eens zeggen tegen mijn oudste zus, die heeft last van reuma. Ik niet, misschien door die tuimelperte  in mijn kinderjaren ?

Tuimelperte... het is jaren geleden dat ik dat woord nog eens hoorde. Vroeger was dat een woord die je zelfs in de krant tegenkwam, toen ze schreven over de coureurs, de dwangarbeiders van de weg, de flandriens... Nu schrijven ze over doping. En nu vallen ze gewoon, het zijn geen tuimelpertes meer... Maar wellicht deed en doet het evenveel pijn.

Ik ben de gelukkige bezitter van heel veel boeken, waaronder ook oude boeken, nog in de voor-voor-vorige spelling... Met sch achteraan in plaats van s, en met overal dubbele klinkers ook al was het een open lettergreep. In die oude boeken vind je nog die woorden terug, en meteen valt het mij dan op, hoezeer ons taalgebruik is veranderd. Niet alleen door de vele nieuwe woorden voor de vele nieuwe dingen, nee, het lijkt mij alsof we ons eigen Vlaams een beetje hebben ingeruild voor het Nederlands. Wellicht ook daar onder invloed van radio en TV...
Ik vind dat jammer... En las je kijkt in hele oude woordenboeken, en dan de vergelijking maakt met de nieuwere versie, dan zie je dat sommige woorden gewoon niet meer vermeld staan.

Ik vind dat jammer, niet dat ik iets tegen dat Nederlands heb, maar die Vlaamse woorden waren en zijn geen dialect, het was en is gewoon een verrijking van onze eigen taal, en zou eigenlijk een verruiming van het Nederlands moeten zijn. Dus geen schrappingen, maar uitbreiding.
Maar ja, ik stel vast dat we in tegendeel het Vlaams aan het vergeten zijn. Door de stijgende migratie van de Vlamingen binnen Vlaanderen, verdwijnen de dialecten. Ik ben als West-Vlaming in Oudenaarde terecht gekomen, en beheers het dialect van hier niet volledig. En ik ben mijn eigen dialect aan het vergeten. Ik ben een schoolvoorbeeld van het negatieve aspect inzake dialect-verlies.

Ik mag dus zeker niet gaan zagen over de verarming door het verdwijnen of verwateren van ons eigen dialecten... Maar toch voel ik het verlies heel erg aan.

En waar ik ook van wakker lig, dat is dat zoveel jonge mensen de taal niet meer beheersen... Vanmorgen nog, op de rommelmarkt: Te Koop: Brijmachine... Maak ja daar appelspijs mee ?
ach... wat maak ik me druk...
Ik hoorde wellicht evenveel Arabisch en zelfs een of andere Slavische taal of talen... Wat gaat dat dameebrengen voor onze eigen taal ?

tot de volgende ? (fot: St Machutuskerk van Wannegem)
Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

Tiens zei

'n Avond Toon,

Jij en ik, we krijgen de Taalmail.
Telkens weer doen mij de "verbeteringen" een beetje veel pijn (uitdrukking ala Samson). Dat weinige Vlaams dat er nog is, wordt afgedaan als regionaal of Belgisch met als commentaar "beter is:....".

Ik hoop met je mee dat het voor tanteke niet lang zal duren, je had gelijk vorige week, het was een laatste opflakkering.

Sterkte,

Limburgse muulkes voor jou en Annie,

Tiens