zondag, december 26, 2010

Plantjes

Fountain flower, Parachute plantImage via Wikipedia't Lijkt nauwelijks het moment, maar ik wil het vandaag over planten hebben...Wellicht een beetje uit heimwee naar de lente en de zomer ?

Het Afrikaanse parapluplantje   (Ceropegia sandersonii)
Als plant is het niet veel bijzonders, wat slingerende stengels met dikke groene bladeren, duidelijk een vetplant. Maar de bloemen zijn prachtig ! Maar je moet wel dicht gaan kijken, want echt vallen ze niet op, ze zijn immers hoofdzakelijk groen als de bladeren. Het is de vorm die zo speciaal is, en die wel degelijk ergens aan een parapluutje doen denken. Ik hoop een foto te vinden in mijn fotoprogramma bij mijn blog, dan zie je het meteen.
Het bijzondere is echter dat het zijn seizoen aanhoudt... Het is een plantje uit Zuid-Afrika, en daar is het nu zomer, dus bloeit het plantje nu heel uitbundig, en dat heel onze winter lang.
Met andere woorden, ik vind het heerlijk: een stukje zomer in deze koude winterdagen !
Je kunt het plantje jaren overhouden, en ieder jaar weer laten bloeien in de tijd dat hier alleen ijsbloemen bloeien op de ramen...

Het Indische Tulsi plantje
Ik heb er al we eens een foto van gezien, want ik weet niet of het hier wel ergens te vinden is. Wat er zo speciaal aan is? Het levert lekkere Indische thee, uit de Adjurveda , dus eigenlijk niet zomaar een drankje, maar een geneeskrachtig drankje...
Ik heb er twee soorten staan (gekregen van Bart), die rechtstreeks uit India komen. Waar Bart werkt is er ook een fabriek in India (Bart is er al een paar keer heen geweest), en nu en dan komt er iemand van die Indische fabriek naar het moederbedrijf in België en een van die Indiërs brengt dan steeds thee en soms ook wat versnaperingen mee voor Bart en zijn gezin. (Bart ontwerpt ook de tapijten voor dat bedrijf).
Tulsi (eigenlijk zijn er drie soorten Tulsi in de thee) is een plantje uit de "Basil family", ik veronderstel dat dit in het Nederlands uit de Basilicum familie is... (Zo zag het er ook een beetje uit, het lijkt ook een beetje op sommige muntsoorten...)
Het leuke is dat, volgens Bart, in ieder huis in India dat plantje te zien is, als brenger van gezondheid en voorspoed... Het plantje heeft dan ook nog de namen gekregen van heel voorname Hindoegoden:
Rama Tulsi (Ocimum sanctum)
Khrisjna Tulsi (Ocimum sanctum) (Echt waar, twee dezelfde naam? Andere variëteiten???)
Vana Tulsi (Ocimum gratissimum)
In de ene van de twee soorten thee is daar ook nog gember bij gestopt.
Beide soorten zijn goed tegen de stress, goed voor de spijsvertering en rijk aan antioxydanten...
Zomerse thee, met de warmte van het mooie India, voor winterse dagen...

Zie je nu waarom ik vandaag over planten schrijf...? uit heimwee naar groen, bloemen en zon, en uit compassie met de vogeltjes die het nu zo kwaad hebben... En omdat ik vanmorgen om zeven uur uitkeek over een nachtelijke wereld. Om zeven uur hoort het al volle dag te zijn, hoort de zon al warmte te geven, horen de vogels al te kwinkeleren en vrolijk rond te fladderen... hoor ik al te denken aan het gaan vissen en het gaan zitten aan de waterkant, genieten van de natuur en de zon op mijn vel... Ik kijk nu naar mijn handen, waar al het bruin van de zomer al bijna weer verdwenen is, en zucht... Nog zeker drie maand voor ik daar weer echt mag op denken... djudedju!

Ik kijk verstolen naar buiten, naar mijn troost: de altijd groene camelia...waar nu reeds de beloftevolle bloemknoppen op staan, klaar om bij de eerste lentezon in volle kleur open te barsten als eerste lentegroeten... De orchideeën hier naast me zijn wel mooi, maar dat zijn zozeer binnenhuisplanten, dat hun bloemen me niet echt dat soelaas geven... zucht...............

Ach, let er niet op, mijn gewone winterdepje moet moet je maar denken (van winterdepressie).
't Gaat wel weer over als ik wat zit te prutsen aan een of ander dingetje, en oh ja, ik moet nog de kwampjoeter van Fré weer in gang gaan steken... heb ik ook geen tijd om te treuren over zon en zomer...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: