zondag, december 12, 2010

Paars in je eten...

Curcuma roscoeanaImage via WikipediaIjzer is onmisbaar, maar als het de verkeerde weg op gaat tijdens het verteringsproces is het giftig. Hoe je ijzer de weg moet wijzen in je dikke darm is mij een raadsel, maar daar is nu een antwoord op gekomen: eet paars fruit en paarse groenten, en dan komt alles in orde. Ik zou je de raad willen geven ook nog voldoende anders gekleurde fruit en groeten te eten, want wie weet voor welke stoffen die dan weer de Tomtom bij uitstek zijn...
In paars fruit en groenten zit dus een stof die er voor zorgt dat ijzer op de juiste manier verteert. Deze stof zit ook in Curcuma (geelwortel)(kurkuma).
Tiens, dat is bizar !
Ik ga met Anny al een paar keer naar de acupuncturist om soelaas te vinden voor haar golfelleboog, en die schreef haar pillen voor met curcuma.
Want, curcuma is de plantaardige Ibuprofen bij uitstek, met dat voordeel dat Ibuprofen en diergelijke slecht zijn voor je maag en je eventueel maagzweren bezorgen, terwijl curcuma integendeel je maagwand beschermt. Nadeel van curcuma ? Het werkt niet zo snel als de scheikundige middelen. Je moet dus al een paar dagen curcuma slikken vooraleer je de gevolgen begint te ondervinden.
Maar nu blijkt het dus ook nog eens goed te zijn voor je ijzerhuishouding.

Ik ben nogal een voorstander van natuurlijke middelen, of beter gezegd, middelen die niet schadelijk zijn. Zoals acupunctuur, shiatsu, en kruidengeneeskunde (als het gegeven wordt door een deskundige, want kruiden kunnen net zo gevaarlijk zijn als scheikundige middelen, er zijn legio giftige planten die nuttig zijn in de geneeskunde, als je weet hoe en hoeveel... Neem vingerhoedskruid, digitalis, is heel nuttig in de geneeskunde, maar ik raad je aan het te nemen uit de reguliere apotheek, want het gehalte aan digitalis (wat erg giftig is), verschilt van plant tot plant, en dus is dosering heel moeilijk. Maar hartpatiënten mogen heel blij zijn dat digitalis er is...
(Zo las ik het mopje dat je alle paddenstoelen kunt eten , maar sommige maar één keer...)

Zoals gezegd, ik ben voorstander van de middelen die niet schadelijk zijn... maar helaas, die zijn er niet altijd. Stel, je hebt een longontsteking, dan geeft men je antibiotica, een heel degelijk middel voor de genezing in dit geval, maar antibiotica zegt precies wat het in feite doet... Anti is tegen en Bio(s) is leven... het doodt dus leven. Weliswaar door het vooral een bepaalde soort bacteriën, maar tezelfdertijd doodt het een aantal nuttig bacteriën ook, die dienstig zijn voor vertering en dergelijke. Antibiotica is dus een soort min of meer selectief gif. Een beetje te vergelijken met wat je doet als je je oprit sproeit met een gift tegen algen en mossen... Je doodt dan enkele bepaalde groepen van planten. Dat daar ook enkele nuttige bijzitten is jammer, maar die groene aanslag moet weg.

Dat is ook de reden waarom je geen antibiotica moet nemen als het niet nodig is.
Wat de zaak nog erger maakt, is dat we middelen misbruiken, zoals onder andere de genoemde antibiotica.

De mens is op een bepaald moment overgegaan van de natuurlijke kweek van dieren naar industriële veeteelt. Laat ons de kip nemen als makkelijkste voorbeeld, maar we kunnen net zo goed spreken over varkens en tegenwoordig zelfs al over vissen... De kip.
We maken een hybride, dat is een kruising tussen twee rassen, waarvan de ene gekend is om zwaar te worden en een brede borst te hebben met veel vlees, en een ander ras dat heel snel groeit. Als de kruising lukt zoals we verwachten, hebben we nu een kip die én vlug groeit, én veel vlees heeft.
Iedereen kent die vleesrassen, maar veel mensen beseffen niet dat dit dus hybriden zijn. Met andere woorden, als je verder kweekt met dit "ras", dan zal je alle soorten kuiken hebben, maar wellicht geen enkel dat voldoet aan de noemer "vleeskip".

Je kweekt dus die hybriden in massa, dank zij broedmachines en zelfs al met kunstmatige inseminatie. Die kuikens worden veelal ook nog een getriëerd op geslacht, de kippen worden gedood, de haantjes zijn nuttiger, die worden groter en groeien vlugger aan.
Je zet die haantjes op een zeer beperkte ruimte, want bewegen verbruikt energie, en energieverbruik is verlies aan vlees...
Het is logisch dat, als je duizenden kippen bijeen zet op een beperkte ruimte, het gevaar groot is, dat er ziektes uitbreken, en dat die ziektes het formaat krijgen van epidemieën (om niet te zeggen pandemieën). Dus probeert de mens dit te voorkomen, en men geeft de kippen geneesmiddelen ter voorkoming van ziektes. Men geeft antibiotica in het voer mee, en de kip floreert en wordt op de gezegende leeftijd van 6 weken geslacht en via een heel circuit netjes op ons bordje gelegd. Met antibiotica incluis.
Maar die antibiotica is dan in werkelijkheid al verdund en verzwakt, zodat wat wij eten de bacteriën niet meer doodt, maar hen toelaat te wennen aan dit gift... en bij een ernstige ziekte blijkt antibiotica niet meer te helpen...

Je kunt dus op een manier wennen aan giften. Kijk maar eens hoe wij kunnen leven in een lucht vol stof en uitlaatgassen. Ik vraag me oprecht af, mochten we een mens kunnen halen uit de middeleeuwen, en die op een morgen eens laten staan op een druk kruispunt op het spitsuur, of die mens daar lang zou leven.

Nee, ik probeer dus, in zo ver het mogelijk is, met natuurlijke middelen te werken... Maar kijk, zelfs daar zie je de industrie toeslaan... Een medicus bezocht eens een bedrijf waar men kruidenmedicamenten maakt. Plots ziet hij dat er van de middelen nog een andere versie bestaat, met een kleuriger een aantrekkelijker etiket, en bij nader inzien ook een aantrekkelijker prijsje... Bij navraag blijkt dat het bedrijf op tween benen bestaat... Eén met echte medicamenten, en een met semi-medicamenten. In die semi-medicamenten zit maar een ietsiepietsie van werkende bestanddelen, zodat het geheel in feite niet echt werkzaam meer is. Die kruidenmiddelen (bijna zonder actieve bestanddelen!) zijn dan bestemd voor de winkelrekken in de grote winkelketens, waar je die kruidenmiddeltjes vindt... Veel goedkoper dan bij de apotheker, maar in feite héél duur als je werkzame producten bekijkt...

Dus ook daar zijn we, als leek, helemaal niet veilig voor het spook van de industrie en van de platvoerse handelspraktijken...

Kortom, nog veel meer dan vroeger is zelfmedicatie een illusie aan het worden... en is goedkoop in feite kwâ koop...
't Is maar dat je het weet, en wijs zijt, en er bij je dokter op aandringt van zo natuurlijk mogelijk behandeld te worden (kijk dus uit welke dokter je neemt!).

tot de volgende ? (Curcuma is ook nog mooi hé ???)
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: