woensdag, maart 10, 2010

Wat zeg je ?

Meccano MissilesImage by Elsie esq. via Flickr

Vandaag las ik in "De laatste met het Nieuws", dat je van pijnstillers doof wordt. Voila, daarom staat dus mijn TV altijd te luid volgens Bart... Ik hoor dat ding niet meer door het langdurig verblijf van pijnstillers in mijn buis van eustachius... (Of hoe heet dat ding ook weer ?)
Mijn haar valt uit door de pillen voor mijn hoge bloeddruk, en die hoge bloeddruk komt op zijn beurt van... Maar je kent het wel, aan ieder medicament die je mee brengt van de apotheek, hangt een ellenlange beschrijving van al de bijwerkingen die je kunt krijgen.
Ik lees die nooit !
Als ik het toch doe, dan wordt ik al ziek van het lezen alleen.
Ik ben zeker, moest ik alle bijwerkingen van alle pillen die ik neem, beginnen opsommen, dat ik meteen een blog heb met rekordlengte van onbegrijpelijke woorden.
Bovendien zijn die bijsluiters helemaal niet gemaakt om te lezen. Dat blijkt duidelijk uit de grootte van de letters die ze gebruiken. Wil je het toch lezen, dan moet je een heel sterk vergrootglas hebben, want je ogen zijn al lang dat niet meer, als gevolg van het nemen van huppeldepuppillen, en van het veelvuldig worstelen met ultrakleine lettertekens op bijsluiters.
Misschien zou ik op die bijsluiters ook kunnen lezen waarom ik zo'n verschrikkelijke jeuk heb aan mijn enkels, maar wellicht staat daar dan weer bij dat je dit kunt oplossen met het nemen van hoeperdepoeppillen of met appeldeflapzalf. (Op de bijsluiters van hoeperdepoeppillen en van appeldeflapzalf staat dan wel weer waar je daar jeuk van krijgt, maar dat is dan weer op te lossen met...tarararararara....

Van medicamenten verwacht een mens genezing of toch minstens soelaas. Zonder al die bijwerkingen. Maar ja, onze medicamenten zijn als onze milieuzorg... plaatselijke hulp, met verwoesting van de omliggende gebieden. Misschien komt dat omdat wij ook daar weer slimmer willen zijn dan de natuur. In wilg zit salicylzuur, een natuurlijke pijnstiller, maar de mens haalt daar zijn pijnstiller niet, neen, hij heeft dat salicylzuur onder het ontleedmes gelegd, de scheikundige samenstelling er van ontdekt, en maakt nu zelf een scheikundig equivalent van een natuurlijk middel. Op basis van dit gegeven is men verder gaan zoeken en tasten, en heeft van heel wat middelen "ontdekt" wat de werkelijk werkzame bestanddelen zijn van een natuurlijk middel... en men maakt dus niet meer de plant na, maar alleen het werkzame bestanddeel. Zonder zich af te vragen of die rest toevallig niet datgene is wat ergens het evenwicht weer moet herstellen na de bestrijding van de kwaal... En men is nog verder gegaan! Eens men ontdekte dat men met scheikundige middelen de ziekten kon bestrijden, is men gaan zoeken of men met allerlei mengseltjes van allerlei stoffen niet toevallig een medicament ontdekte... Ja dus, weliswaar met steeds meer en steeds zwaardere nevenverschijnselen, maar daar kun je weer leuke mengseltjes op uit proberen...
Ik weet, het klinkt héél negatief, maar in al die negativiteit, in al dat overdrijven, zit een kern van bikkelharde spijtige waarheid...
Als ik een ietwat manklopende vergelijking kan en mag maken, veel van die medicamenten zijn in feite een soort prothesen... dat werkt wel niet zoals het hoort, maar het ziet er toch aardig uit.

De laatste tijd gaan we nog een stapje verder, en zijn we begonnen met het prutsen aan het leven zelf... We weten er nog niet echt veel van, maar we foefelen toch al heel aardig. Het doet mij denken aan een kleine jongen die wel een prentje heeft van een mooie tractor, hij heeft ook honderden stukken meccano en vijsjes en moertjes, maar het is slechts toeval als hij er in lukt iets te maken wat op die tractor van zijn dromen lijkt... en zelfs al lijkt het er op, het is toch niet een tractor...

En wij, zieken, ondergaan.
Lijdzaam en vol verwachting op heil.
djudedju, heb ik al gezegd dat ik doof wordt? dat ik mijn haar verlies ? dat... dat...

En toch... De mens is er al knoeiend in geslaagd het leven te verlengen, de kwaliteit van het leven, desondanks te verbeteren... en de pijn onderdrukken ze echt behoorlijk. Ook al zijn er bijverschijnselen die we niet echt willen. Dat tractorke, dat is wel nog niet echt een tractor, maar het rijdt toch !

tot de volgende ?

Reblog this post [with Zemanta]

1 opmerking:

Henk zei

Hoi Toon. Ik moet ook het een en ander slikken en ervaar net als jij de vele bijwerkingen. Zo moet ik voor de bestrijding van een ooglidbacterie permanent een zware antibioticapil slikken. Want die bacterie valt anders mijn getransplanteerde hoornvlies aan zodat afstoting dreigt. Maar van die antibiotica krijg ik jeuk. Daar heb ik dan weer zo'n anti-krabpil voor. En zo gaan we door.

Zo zijn we door het tot bloedens toe bekrabben van de bijwerkingsjeuk in zekere zin bloedbroeders, Toon. Ik hoop dat deze band jou, net als mij, tot steun mag zijn. :-)

Gr. voor jou en Anny