donderdag, maart 04, 2010

stikkapot

Ameca splendensImage via Wikipedia

Gisteren heb ik een groot en zwaar werk verricht: één van de grote filters van mijn aquarium uitkuisen en opnieuw installeren, en mijn aquarium meteen eens kuisen...
Gelukkig dat ik een tweede grote filter heb geïnstalleerd (voor ik ziek werd), en dat mijn aquarium op die manier een meer dan gewone filtering kent. Want ik heb veel te veel vissen zitten in mijn bak. Het is weliswaar een grote bak (2 meter lang op 0.7m breed en 0.6m hoog),maar teveel is te veel. (Trop is te veel zei VDB indertijd). Het probleem is, dat ik die beesten niet kan vangen! Ze zijn zeer snel, en in mijn bak staan een heleboel rotsstenen, en zodra de vissen een net zien, zitten ze met zijn allen achter die stenen te wachten tot het net weg is. Dus moet ik wel meer filteren dan normaal!
Maar aan de andere kant, dat er zoveel vis in zit, bewijst dat het water goed is, want anders zouden ze niet kweken als gekken. Ik heb er een paar rovers bij geplaatst, om toch wat van de jongen te zien verdwijnen, en wat meer een evenwichtige bevolking te krijgen, maar de vissen hebben wellicht die rovers omgepraat om over te gaan op een vegetarisch dieet, want ik zie geen vermindering van het aantal jongen, in tegendeel ! Nu is er ook nog een explosie van het aantal Xipho...

Maar het kuisen van zo'n filter is een serieus werk ! Gelukkig moet ik dat maar om het jaar ongeveer bij de grootste filter (die ik gisteren dus reinigde) en zowat om de zeven acht maanden met de andere.

Wat ik gisteren uit die filter haalde, was je reinste modder, goor, slib, of hoe je het ook wilt noemen. Dat slib is in feite een levende massa bacteriën, die in werkelijkheid de echte werking zijn van de filter! Het zijn deze bacteriën die de ongezonde stoffen opvreten en zo het water in een goed staat houden. Het is dus een beetje jammer dat een mens die mooie massa leven en goede werking moet weggooien, maar op een bepaald moment is die massa zo groot en zo dik, dat het water er niet meer doorheen komt; of toch niet meer aan een voldoende snelheid...en dan moet je dus die filter eigenlijk in zijn werking afbreken... Dit is dus in werkelijkheid niet alleen een helse karwei, maar het is ook een slechte zaak voor de gezonde waterhuishouding!

Normaal moet je dan ook die reiniging met de nodige voorzorgsmaatregelen doen, maar door het feit dat ik nog een tweede werkende en levende bio-massa bevattende en werkende filter heb, kan ik die speciale voorzorgen verwaarlozen.

Ik heb dus modder geschept, de houtskool en ander filtermedia uitgesleurd en vervangen, het aquarium gekuist (water afzuigen met zoveel mogelijk van het op de bodem liggende vuil) en de voorruit afgekuist... en dan verrekkend van de pijn in de zetel gevallen...

Ik ben om 8 uur naar mijn bed gegaan, en toen Anny ook boven kwam heb ik haar mijn rug laten inwrijven met tijgerbalsem, die onvolprezen Chinese zalf in die kleine potjes... Vanmorgen voorzichtig uit mijn bed, en behoedzaam mijn turnoefeningen gedaan, en nu zit ik hier weer met pijn... ik zal mijn pijnstillers tijdelijk moeten verhogen... dju.

Maar toch ben ik content, want het gaat nog! Ik kan het nog steeds zelf doen, ik moet nog steeds niet aan de alarmbel gaan staan om Bart of Veerle te vragen dit werk te komen doen... en we kunnen nog steeds genieten van die grote levende TV in huis, het steeds mooie en rustgevende beeld van kleurige vissen. Daar kan geen enkele TV tegen op, en het is stukken mooier dan de mooiste screensaver op je kwampjoeter!

Bovendien is het een mooi meubel, nog gemaakt door Koen, dus een levende herinnering aan onze zoon... (Maandag was het net 9 jaar dat hij is gestorven, zowat om 20.00 uur 's avonds...)

Buiten schijnt de zon, en reeds bloeien de eerste bloemen van mijn witte camelia! Ze staan er wat stillekes, met wat bruin aan de randjes, want het vriest 's nachts nog, maar ze zijn, naast de sneeuwklokjes, de eerste lentebodes...
Ik moet stillekes er op gaan denken mijn visgerei weer in orde te zetten!

tedju, 't is al bijna weer lente ! Bijna snuif ik de geur van fris groen weer op, en ssst...Hoor je de merels fluiten ??? En dat gekke geluid, dat ik in een van mijn vorige blogs beschreef als het gepiep van een slechtgesmeerd kruiwagenwiel, dat is er ok weer! Tiens, een kwampjoeterkennis uit Tongeren liet me weten dat dit het geluid is van eksters, en ja, hier vlakbij in die hoge populieren zijn ze bezig hun nest weer op te lappen... De hemel is blauw met mooie witte wolkjes, de wereld lacht vriendelijk naar me... Zelfs met pijn in de rug is het leven heerlijk om te leven!

tot de volgende ? (Ik ga weer wat van die zalf laten smeren... Suzanne zou weer zeggen dat ik stink naar oude wijven (er zit duidelijk kamfer in die zalf)....)

(op het fotootje: een paar Ameca Splendens, een van de vissoorten die kweken, en kweken, en kweken in mijn aquarium...)

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: