zaterdag, maart 27, 2010

Foto's

CIMG0463.JPGImage by metawilm via Flickr

Ik heb iets met foto's. Niet met de klassieke familiekiekjes, maar met tijdsdocumenten. Ik heb dan ook al wel een paar fotoboeken, en gisteren op de boekenmarkt te Kortrijk, kon ik me niet inhouden toen ik een pracht van een fotoboek zag met foto's van 1899 tot 1999... Ik ga weer uren zoek zijn, met het beleven van die foto's.
Want dat is precies wat ik doe, ik probeer me te verplaatsen tot in het beeld. Ik heb nog maar eens vluchtig geloerd op de eerste bladzijden, en meteen botste ik op een foto van een militair, met ontblote sabel en daarnaast onthoofde lijken. De koppen waren van het lichaam weggerold. Aan de halssnede te zien was het geen nette in één houw afgehakt hoofd, maar eerder met herhaalde slagen. Gek genoeg is er niet echt bloed te zien. Wellicht is dat in de aarde gedrongen.
De militair staat er met voorgewende onverschilligheid bij te poseren.

Er onder staat wat uitleg, in het Engels, maar dat heb ik niet kunnen lezen, daar het zeer kleine lettertjes zijn en ik mijn leesbril niet bij de hand had.

Eén of een paar bladzijden ervoor zie je een straatmuzikant met een draaiorgeltje en een dame die uit volle borst staat te zingen, er is geen kat te zien in de wijde omtrek. Voor wie zingt zij ?En dan nog wel met pathetische gebaren, als in de opera, toneelspelen en zingen tegelijkertijd.

Ik bekijk ook de kledij, eerder armoedig, maar beiden zijn gezet en zien er niet hongerig uit. Wellicht was het leven van straatmuzikant nog niet zo slecht. Ze staan in een straat met hoge statige herenhuizen.

Zie je het voor je? Kijk, dat is de manier waarop ik foto's beleef. Het totale beeld bijna ontledend, en proberen er de tijdsgeest uit te snuiven.

Misschien is het dat vermogen dat mij ook toelaat om hier deze dagelijkse blog te schrijven...me inleven in, me verdiepen en wegdromen. Het kan gek klinken, maar als ik 's nachts wakker lig te liggen, starend in het duister, dan droom ik ook weg, lig ik te fantaseren, herbeleef ik soms het boek dat ik bezig ben te lezen, en brei er zelf een eind aan, die meestal heel anders is dan wat ik later lees. Soms is het wel heel absurd, en lig ik, naar aanleiding van een stuk gelezen of gehoord in het nieuws, een misdaad na te doen in mijn gedachten. Wil ik proberen hoe een mens in hemelsnaam tot zo'n dingen komt. Tot mijn verbazing lees ik iets later een boek over een seriemoordenaar, en de onderzoeker probeert net op die wijze de dader te leren kennen, om hem zo te kunnen "plaatsen". Misschien had ik ook speurder moeten worden?

Soms vlieg ik door de ruimte, en beleef een ontmoeting met een entiteit die leeft in het niets van die enorme ruimte... Science Fiction in mijn bedde.

Het is wellicht dat vermogen dat mij totaal vreemd maakt aan het begrip verveling. Ik verveel me nooit, omdat ik massa's werelden heb waarin ik vertoef. Wellicht is het ook daarom dat ik geen TV-kijker ben, dat medium laat me niet genoeg toe om geestelijk af te dwalen. Een boek doet dat wel, daar kan ik in het boek duikelen, of kan ik net wegdromen op basis van het zojuist gelezene.

Dat is ook wat ik in geschiedenisboeken vind, de mens, zijn leven, zoals ik dat beleef bij het lezen van die teksten.

Als ik daar van praat tegen mensen, dan stel ik vast dat de meeste anderen dat niet doen, dat zij veel meer realist zijn en zelden of nooit wegdromen. Ik doe dat voortdurend... Zelfs als ik zit te luisteren naar het nieuws of zo, dwaal ik weg op een of ander feit en stel dan plots vast dat men ondertussen al over iets totaal anders bezig is, waarvan ik dan niet goed weet hoe het in elkaar zat of zit. Als ik dat niet wil, dan moet ik me echt focussen. En in mijn situatie als chronisch zieke, heb ik niet zo enorm veel dingen waarop ik me echt moet focussen, dus zijn de momenten waarop ik wegdwaal in eigen wereld, steeds talrijker. Ik vind dat helemaal niet erg, in tegendeel... ik verveel me nooit. Zelfs als ik ogenschijnlijk zit te niksen, zit ik in een andere wereld druk te doen. Gek ? Misschien wel een beetje hé ? Maar het is wel leuk, en het laat je toe om over vele dingen op een andere manier na te denken, en dat dan te spuien in een blog. Het zijn dus lang niet allemaal gekke avonturen, het is soms ook echt denkwerk.

Weet je, als ik je iets toewensen kan, dan is het dat vermogen om te dwalen in eigen werelden... Het is een uitstekende manier om dingen te verwerken, verdriet te verteren, woede op een onschuldige manier te beleven (Je moest het aantal moorden eens weten die ik in gedachten al beging!) Het is ook de manier om veel kalmer tegenover de wereld te staan.
Ik wens het je van harte toe!

tot de volgende ?

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: