zondag, maart 14, 2010

Het archief

Google News Archive SearchImage by magerleagues via Flickr

Gisteren had ik het al eens (te meer) over Google, maar er zijn daar nog plezante dingen te vinden! Zo heb je "News Archive Search", een groot archief !
Je kunt bijvoorbeeld Times Live opvragen, dan krijg je een tijdslijn, je klikt de gewenste periode aan (je kunt verfijnen tot op één maand !) en je ziet onderaan de resultaten verschijnen. Kun je lekker de berichten die toen zijn verschenen er op na lezen ! Maar er is meer, ik typte "Het Volk", kreeg heel wat over de Omloop van Het Volk, maar bv ook over het verdwijnen van de krant (een beeld uit Knack). Ik geef dit maar als voorbeeld dat het heus niet alleen Amerikaans nieuws is, je kunt ook wel één en ander vinden uit onze contreien.
Zo vond ik in Time Life een artikeltje over Koning Leopold III, vlak na de overgave van België, waar dan al een beschuldigend artikeltje verscheen onder de titel "De koning is dood, Leve België" (in het Engels uiteraard). Tijdsdocumenten... geven je soms een verrassende kijk op dingen die je dacht te weten!

Nu, ik weet het wel, ik ben naast taal nogal een fan van Geschiedenis, waarbij ik niet zozeer in de data dan wel interesse heb voor de verbanden en het menselijke aspect in de zaken...en ook wel een beetje om het verschil te zien tussen de ene bron en de andere... Ook dat is immers een menselijk aspect, en leert ons dat geschiedenis, in tegenstelling met wat je zou menen, helemaal geen statisch gegeven is !

Voor mensen die graag eens kijken wat men schreef over een bepaald onderwerp in een bepaalde tijd... zie News Archive Search !!! Ik ga straks eens kijken naar Eugenetica, om te zien of het Amerikaanse Google die Amerikaanse schande niet verdoezelt...

En eens kijken naar Jodenvervolging van voor wereldoorlog II, want dat was op dat ogenblik lang niet alleen een Duits fenomeen! Je zou er van verschieten!

Och, als je geschiedenis niet bekijkt als een vak, maar als een menselijk fenomeen, dan is het een fris en verrassend onderwerp, waar je heel wat van kunt leren, onder meer hoezeer de kinderen ook nu nog gedirigeerd worden in een Vaderlandse kijk en al naargelang het onderwijsnet, gedirigeerd op een al dan niet religieuse kijk op de dingen... En dan denk je: "Eigenlijk zou dat toch niet mogen !" Maar je ziet, het is er toch! Net omdat geschiedenis geen opsomming is van feiten, maar van menselijke gebeurtenissen bekeken door mensen.

En dat is net het dodelijke van het onderwijs in het "vak" geschiedenis...Daar wil men het juist laten uitschijnen dat het een opsomming is van feiten op een tijdslijn...Net wat het dus in werkelijkheid niet is! Ik ga ook eens neuzen bij Times Live naar de tijd van de Belgische onafhankelijkheidsstrijd... kan ik nog eens grinniken (of grijnzen?).

Je ziet, je kunt met je internet véél meer doen dan je misschien wel dacht! Het is werkelijk een onuitputtelijke bron van "kennis", tussen haakjes, want je moet er ook rekening houden met het menselijke aspect er van, heus niet alleen inzake geschiedenis. Neem nu het voortreffelijke Wikipedia, dat is een echte encyclopedie, maar geschreven door leken, door belangstellenden dus...Met andere woorden, wie daar schrijft over de taalstrijd, doet dat vanuit zijn standpunt, hoe neutraal hij ook denkt en poogt te zijn. Het zou misschien dan ook leuk zijn om de Nederlandstalige versie over dat onderwerp te vergelijken met de Franstalige... Kan geestig zijn.

Maar dat wil dus ook zeggen dat het heus niet allemaal evangelie is, het is gekleurd door mens en tijd...

Hé, ik las een leuke studie over het TV-programma Big brother en dergelijke. Men heeft een test gedaan. Men heeft na een zogenaamde selectieproef aan een groep mensen gezegd dat zij echt bij de heel erg slechtsten waren, en bij een andere groep vertelde men dan dat zij net tot de allerbesten behoorden. (Er zaten in beide groepen een megelmoesje van goeie en slechte). Men toonde dan aan iedereen individueel een filmpje van een meisje dat echt afging als een gieter. Het waren vooral de mensen uit de groep die hadden gehoord dat zij bij de allerslechtsten hoorden, die het meest plezier hadden met dit "afgaan"... Waaruit men rustig de conclusie kan trekken, dat leedvermaak dient om het eigen ego wat op te krikken... Ik maak daar ook de keerzijde van: mensen die er niet mee lachen hebben dus een groot ego, een groot gedacht van hun eigen kwaliteiten...

djudedju

Ik kan helemaal niet lachen met big brother en co...
Moet ik een groot ego hebben, ja ?

tot de volgende ?


Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: