donderdag, februari 12, 2009

Zatteliet ?

Stel je voor, een onmetelijke (letterlijk!) ruimte, en daar plots een botsing tussen een Russische satelliet en een Amerikaanse. Het is duidelijk dat de Russische van links kwam (hebben ze altijd een neiging toe), en bovendien was de Hamerikaanse veul nieuwerder, en moest dus voorrang krijgen. Maar de dwarsliggende dode Rus ('t was een niet meer werkende Russische satelliet) knoerde staalhard tegen de Hamerikaanse, die nu ter ziele is. In plaats van één stuk schroot vliegen er daar nu twee....
Eigenlijk vliegen daar al heel wat stukken schroot, niet alleen van oude kapotte zattelieten, maar onder meer ook een schroevendraaier dat ze ooit in de pollen gaven van een vrouwelijke techneute...(ook zonder "tech" klinkt het mooi)
Moest ik Frank de Winne zijn, ik zou alvast stoffer en vuilblik meenemen, en al dat kapotte dinges op ruimen. Daar zit wellicht heel wat dinges in waar nog geld van te maken is.
Je moet ook goed beseffen dat die stukken oud ijzer daar niet ad infinito rond zullen toeren ! Nu en dan komt er eentje naar beneden. Och, geen gevaar zeggen ze, tegen dat het hier is, is het allang opgebrand... Maar herinner je je nog de paniek rond dat Russisch stuk schroot ? Ze maken ons maar wat wijs, om ons koest te houden.

Wat je daar ongetwijfeld ook moet zien rondvliegen, zijn trappen, tweede trappen en derde in hoofdzaak. Nu sturen ze die niet meer mee, de raketten zijn nu sterk genoeg, zodat ze het laatste stukje niet meer moeten nemen met een trapke meer of minder, in een grote wip zijn ze er ! Wel hebben ze nu van die grote brandstoftanks mee, die wellicht ook ergens hangen te zweuven...
Of die allang liggen te roesten in de oceaan.

Straks is dat wellicht allemaal verleden tijd, want ze zijn nu bezig een privévliegtuigje te maken om eens even in de ruimte te gaan piepen, en daar komen geen raketten meer bij te pas! Ze zouden gewoon met een heel grote vlieger eerst dat ruimtevliegtuigje zo hoog en zo snel mogelijk gaan lanceren, en het laatste stukje zou dan gedaan worden door dat nieuwe ruimtespeelgoedje.
(Vergeet niet dat het gewenst is een filter op de uitlaat van je wagentje te zetten hé!)

En zeggen dat het allemaal begonnen is met ene Benjamin die er in slaagde een huissleutel omhoog te krijgen met een vliegerke aan een touw...djudedju, ze krijgen nu veel groter stukken ijzer omhoog hé ?

Heb je al eens naar de hemel gekeken ? Naar die strepen van die vliegmachines... Heb jij je ook al afgevraagd hoever jij met je autootje wel moet rijden om één wolk te maken van uitlaatgas zoals dat vliegmachieneke daar in twee minuten?

Dit is geen pleidooi tegen de roetfilter en co, maar een pleidooi dat ze op zijn minst ook eens daar moeten naar kijken. Heb je de wolken al gezien bij de lancering van de spaceshuttle ? Daar zit helemaal geen filterke op hé?

Gisteren reed ik door de Gentse kanaalzone... Wat er zo stonk is mij een raadsel, maar eerlijk, ik zou daar niet echt gerust wonen in die regio ! Maar we moeten ons niet ongerust maken, de geleerde bollen hebben gezegd dat wij met zijn allen met onze centrale verwarmingskes en kacheltjes veel meer vervuilen dan de industrie. Zijn ze de schepen, de vrachtwagens, de vliegtuigen en zo niet vergeten mee te tellen, maar zelfs zonder dat... Bij helder weer zie ik van uit het raam van Koens kamer de vette wolken van de Gentse industriezone van hier uit. Het moet al heel erg zijn om de rook van een huis in Horebeke, hier vlak bij, te zien roken...
Och, het is niet altijd de zichtbare rook die het hem doet? Ik moet zeggen dat die dikke wolken en de vergezellende stank mij veel meer raakt dan het onzichtbare rookwolkje van mijn chauffage zulle !
En niemand heeft ooit verbod gekregen om zijn sla uit zijn tuin op te eten omdat zijn schoorsteen rookt, maar die mensen daar in die industriezones hebben al meer dan eens de raad gekregen geen groenten uit eigen tuin te eten...
Je zegt dat de industrie veel meer gecontroleerd wordt dan de privé-personen? Ik heb de eer en het genoegen daar sterk aan te twijfelen... Ik ken verscheidene mensen die me staaltjes vertellen van de wijze waarop de rapporten door de bedrijven worden opgesteld... Om te huiveren ! En ondanks het feit dat dit quasi publieke geheimen zijn, zwijgt iedereen om de rust en de vree...
Als ze zo voort doen zullen we zelfs zwijgen in eeuwige rust een vrede !

Laat ons nu eens veronderstellen dat de vernuftelingen gelijk hebben, en dat de vervuiling van al onze CV'tjes veel erger is dan de vervuiling door de industrie...
Dan nog heb ik mijn bedenking... Kijk, als een Tommeke Boonen of een ander zeer bekende persoon iets mispeutert, dan zal men in het verdict geneigd zijn de "voorbeeldfunctie" van deze gekende personen mee te rekenen om te komen tot een "gepaste" strafmaat, ter exempel...
Zijn die hoge grote dikke schoorstenen dan niet ergens belast met een voorbeeldfunctie ? Ik meen van wel !

Maar ja, in deze tijd moeten we zwijgen over zulke futiliteiten, want het gaat al slecht genoeg met de tewerkstelling. Maar is dat het niet wat geleid heeft tot de steeds toenemende vervuiling ? Waarvan men zegt dat ze bijna onomkeerbaar geworden is ? En is het wel zo dat proper werken noodzakelijk minder werken is ? Volgens velen zou het zelfs omgekeerd zijn, en zou de opkuis van al wat verloederd is, heel wat werk verschaffen.

Ik weet het niet, ik kan alleen al die geleerde rapporten lezen en herlezen, en vaststellen dat het ene rapport juist het tegenovergestelde bewijst van het andere... De uitleg wordt gegeven à la tête du client... En niemand van ons weet het nog... Kijk nu maar eens wat ze allemaal aan het zeggen zijn (en niet-zeggen) over de energie via kernenergie... Durf jij nog stellen dat het ene slechter of beter is (lees minder schadelijk) dan het andere ?
Ik las zelfs een studie over welke vervuiling er allemaal "nodig" is om een windmolen te maken voor windenergie... En hoelang dat ding moet draaien vooraleer milieuwinst te maken... (Idem voor de zonnepanelen !!!!)

Al wat ik heb bijgeleerd is: ik weet het nu nog minder dan vroeger...Met één uitzondering, we moeten hoognodig en hoogdringend bewust worden van het feit dat de aarde op sterven na dood is... En het zal niet helpen de gebeden der stervenden te reciteren, we moeten leren "gezond" denken en "gezond" werken.

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: