zaterdag, februari 28, 2009

pareltjes

Op de rommelmarkt te Zwalm stonden weer enkele van mijn meest favoriete stands. Eerst zag ik de man uit Erpe die steeds verrassend mooie en echte Afrikaanse kunst mee heeft. We hebben wat staan keuvelen en wat van de stukken bewonderd. Er stond een mooi beeldje bij van de Hemba. Hij had ook zeer mooie en echte maskers mee, waaronder een prachtige en bizar maskertje van een mij totaal onbekend type.

iets verder stond ook weer de dame waar ik vorige week die halsketting kocht voor Anny. We raakten aan de klap, en de dame had - tot mijn grote verbazing - hele massa's losse benen parels mee. Ik heb er een soort in twee maten gekocht, kan ik gebruiken bij mijn benen juwelen die ik zelf maak. Ik zie het niet zitten om zelf parels in been te maken, dat is gewoon niet te doen qua tijd en om er een hele reeks te maken in identieke grootte. Ik heb wel gezien hoe zij dat maken... In feite is het procédé heel eenvoudig! Zij beginnen met dezelfde techniek waarmee men halfedelstenen glad zen rond zet. Ze worden in een machine gezet die heel de tijd door draait. Ze stukjes been worden voortdurend tegen de wanden en tegen elkaar gesmeten en gerold, tot ze rond en glad zijn. Je kunt ze zo ook kopen, maar er zijn er ook die ze nadien dan nog eens manueel bewerken, en er een reliëf in aanbrengen. Van deze heb ik er dus twee keer honderd gekocht.

De dame toonde mij heel wat prachtige dingen, allemaal originele stukken van uit die verre verre landen... Het mooiste was een bewerkte schedel van een Tibetaanse Monnik ! Dat had ik nog nooit gezien, zelfs nog nooit van gehoord... De Schedelkap was aan de binnenkant met een zilveren schaal bekleed, met mooie versiering aan de randen, maar de schedel zelf was ook volledig uitgewerkt met een prachtige sculptuur van een van die Goden van daar. Fantastisch mooi. Dat was ooit een schaal die gebruikt werd bij rituele godsdienstige plechtigheden. Ik heb geen prijs gevraagd. Het stuk was niet eens uitgestald, en wordt blijkbaar alleen uitgehaald voor mensen die iets kennen van dergelijke zaken. Het klinkt een beetje gruwelijk, maar het was echt mooi! Bovendien is het zo dat aan zeer heilige monniken, voor hun overlijden, gevraagd wordt, of hun beenderen mogen dienen voor de plechtigheden...

Vandaag passeert de koers "Omloop van het Volk, sorry Nieuwsblad, hier aan mijn deur. Met wat geluk (???) staan we dus weer te kijk voor heel Vlaanderen en omliggende koersfanaten die aan de buis gekluisterd zitten... Ik zal zwaaien, naar u !

Kijk, dat vind ik nu zo fijn aan de rommelmarkt... Ik heb er een zekere reputatie opgebouwd, heel wat van die verkopers kennen mij, en ik kan er wat mee keuvelen. Bij sommigen is dat wat plagen en lachen, bij anderen is het werkelijk over de soms wel prachtige stukken die ze bij hebben. Er zijn er zelfs bij, waar ik nog nooit iets bij kocht, maar die me aanspreken, die hun verkoopspraatje tegen een mogelijke klant onderbreken om me te begroeten. Dat is leuk. Tijdens de week zie ik niet zo veel mensen, maar in het weekend kan ik dan eens mijn schade inhalen, en babbelen en zeveren, plagen en lachen, geplaagd worden en nog meer lachen...Heerlijk !

Ik moet daarom niet gevonden hebben, gewoon eventjes tegen heel andere mensen babbelen, dat is al leuk. Morgen gaan we naar de rommelmarkt te Gent, In Flanders Expo...

Het is mooi weer, de koers passeert, het was een heerlijke rommelmarkt...het kan niet meer stuk.

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: