woensdag, december 12, 2007

De Vorst is op bezoek gekomen !

Dat men mij niet meer vertelt dat Hij alleen nog dienstig is voor protocol en dergelijke, hij is hier, bij mij, zomaar, op bezoek gekomen. Onaangekondigd !
Ik zag het meteen, dat is de Vorst !
Het lag wit op mijn duivenkot...

Maar dat betekent dat het vandaag licht is !
Het is natuurlijk dat winterse licht, een beetje goudkleurig ipv wit, maar toch ! de zon ! laura ! z'is er !
Geef toe, als je het spel van licht op de takken van de kale bomen ziet, dan heeft een skelet ook wat moois, wat levendigs...
Met licht is alles een beetje frivoler, een beetje mooier, blijer.

Bij Veerle zitten ze nog steeds massaal te sch...ten... De dokter moet nog maar eens langskomen. Normaal moest Veerle terug naar de rest van haar herscholing, maar het zal nog niet gaan. Jammer, maar niets aan te doen... Nu, binnen enkele dagen gaat het wel weer beter, griep duurt niet lang, maar men is er wel eventjes ziek van !

Gelukkig dat Fré niet moet werken, hij is nu verpleger van dienst, gelukkig heeft hij geen pijn van zijn zona. Volgens Lieve is dat een ziekte uit stress, en kan kinesietherapie je daarvan het vlugst genezen... Mag ik daaruit dan aannemen dat stress kan verwijderd worden door een kinesist ? 't Kan zijn, maar ik vraag me toch af... Las ik niet ergens dat je eigenlijk ook niet zonder wat stress kan? Het mag natuurlijk niet te veel zijn, maar wie bepaalt wat jij kunt of niet kunt verdragen?

Dat is net zo met pijn. Gesprekken met soortgenoten in de pijn, hebben mij geleerd dat je door de pijn ook steeds meer pijn kunt verdragen. Dus ook in pijn is het ergens "oefening baart kunst"... Ik heb het je al eens gezegd, ik kan nu zelfs voorbij de grens van de pijn gaan, en dan lijkt de pijn plots wat minder...Maar natuurlijk moet je het dan wel uitboeten nadien. Toch is het nuttig ! Stel dat je moet vluchten voor brand, dan kun je veel meer dan normaliter, dat is voorbij de grens gaan.

Toen ik nog werkte heb ik hier in onze regio niet zo heel veel met koppelbazen te maken gehad. Wel onrechtstreeks, mensen van bij ons die in de klauwen van koppelbazen uit brussel of wallonie gevallen waren. Eén keer hebben we hier een postadres gehad, zonder bewoner, van een koppelbaas, hier in Kruishoutem. Hoe ik daar nu plots op kom ? Juist ja, ik ben een boek aan het lezen over de maffia in onze contreien. Een boek van twee journalisten, dus wellicht nogal aan de waarheid gebonden. Ik kocht het omdat ik de problematiek van de maffia heb gezien. Ik had collega's die bang waren voor hun leven. Die werkelijk bedreigingen kregen, en bedreigingen van die mannen...

Gelukkig is er nooit iets gebeurd, maar de bedreigingen waren al erg genoeg, en ik vermoed dat er wellicht her of der een collega zal zijn geweest die de zaken niet opmerkte... uit schrik. Ik heb de indruk dat het probleem nu niet meer bestaat uit koppelbazen, men heeft allang de tactiek aangepast, en ondanks alle beperkende wetgevingen wordt er nu nog steeds gesjoemeld met onderaannneming...een andere vorm van koppelbazerij ...

De misdaad lijkt altijd wel een stapje voor, omdat de wetgeving slechts ontstaat in reactie op, en omdat men moet oppassen dat men ook de bonafide aannemers niet vleugellam maakt.

In het begin bekeken de mensen je nogal ongelovig als je sprak over de maffia, nu is iedereen er van overtuigd dat de maffia hier haar hoofdkantoor heeft. Wellicht omdat er nu ook nog de oosteuropese georganiseerde misdaad is komen meespelen in ons kleine landje. En die moet niet onderdoen voor de Italiaanse, en vergeten we niet dat ook de Amerikaanse maffia hier mee speelt.
Denk niet dat er hier dan veel typen rondlopen waaraan je duidelijk ziet dat het bandieten zijn, kijk liever naar degenen die er zo deftig en onkreukbaar uitzien, veel kans dat je daar veel vlugger op de maffia botst dan in ongure buurten. Schrik er niet van als het mensen zijn die aan liefdadigheid doen, iedere zondag in de kerk zitten, kortom gedegen burgers...in schijn.

Maar ik spreek liever over de zon!

Zonet is de visboer geweest, we hadden lust op wat heilbot (met patatten in de pelle), maar de heilbot was uitverkocht... Dan maar wat maatjes voor mij en wat roggevleugel in de gelatine voor Anny...eten we nog eens wat lekkers. Hoewel zijn vis er altijd goed uitziet, zal ik niet rap verse vis kopen van zo'n rondrijdend viskraam... Als ik vis wil, dan koop ik ze meestal in Auchan, waar je een grote keus hebt, en waar je duidelijk ziet dat de vis vers is. Bovendien is ze daar altijd goedkoper dan hier. Als kind van de kust, moet mijn vis vers zijn, anders moet ik ze niet hebben. En daar ik nu afgesneden ben van de rechtstreekse levering van vis, moet ik me behelpen met de beste bron in mijn bereik, tot spijt van de belgische visserij... Visserij waarmee het jammer genoeg heel slecht gaat. Hoe slechter het gaat, hoe hoger de prijzen, hoe minder ze verkopen...neem daarbij de quota, en je hebt alle wapens om de visserij te nekken. Je gaat de grens over, en daar liggen grote stapels verse vis te blinken... Wie maakt die wetten ? Wie verdedigt de belgische vissers ? Er stinkt iets, en het is niet de vis !

Ik merk ook steeds meer op dat de wetenschap van de voedselbewaring ingrijpt op de vis... Het mooiste voorbeeld is de garnaal...Omzeggens alle gepelde garnaal heeft een ommetje gemaakt naar Marokko of een ander lageloonland, om daar gepeld te worden. Nadien zie je ze in keurige doosjes liggen in de Aldi of de Gb of de... noem maar op, met een bewaardatum tot...
Als ons moeder garnalen pelde, dan moest je die beestjes geen week meer in de frigo laten liggen, in zo'n doosje kan het nog veel langer...??? Wat zit er in dat doosje naast de garnaal ? Heb je al gelezen hoe ze ons fruit en onze groenten weken goed houden, en met goed bedoel ik "plukvers", of het ziet er toch zo uit. Het is niet alleen een kwestie van bewaren op de juiste temperatuur, nee, ze bewaren het ook in een bepaalde atmosfeer, een gasmengsel om beter te bewaren. Of dit allemaal zo gezond is ??? Weet jij het ? En kun jij controleren hoe het blaadje sla op je bord gekweekt en bewaard is ?

Maar ja, 't is waar de vervuiling komt nu allemaal van onze auto hé, al die dingen hebben er niets mee te maken.

Nee, men is nu volop bezig ons allemaal een complex aan te praten dat we bezig zijn de wereld in de vernieling te helpen, iedere keer we onze auto uithalen doen we doodzonde, en iedere brand in een fabriek is juist gepast niet schadelijk voor de gezondheid van de omwonenden... Raar hé ? vind ik ook...
Niet dat het gezond zal zijn al die uitlaatgassen, je moet maar eens op het spitsuur uit de metro stappen te brussel, dan ruik je de gezondheid van al die auto's...Maar dat men niet zegt dat we nu plots zo erg vervuilen hé, dat is niet waar, het was veel erger zo'n vijftig jaar geleden, toen in London bij een week vervuilde mist (smog) tientallen doden vielen. Toen was er geel vis in de theems meer te vinden, in de schelde ook niet, maar nu is er weer vis, en is het smogalarm niet meer de oorzaak van tientallen doden, maar een alarm voor mensen met kans op ademhalingsmoeilijkheden. Heel wat anders hé??

Oh ja, ik wil ook terug een groenere wereld, maar dat bereik je niet met in ieder mooi landelijk dorp, ieder hoekje vol te zetten met grote kasten van huizen. Ik zie van hier uit de opbouw van een "woning", waarvan we dachten dat het op zijn minst een home of zoiets zou worden... Nee dus, gewoon een groot blok landschapsvervuiling. Is het niet hoog tijd dat men in de steden een aktief woonbeleid voert ? Het is geen oplossing alles vol te bouwen. Vroeger kon ik naar Brussel rijden langs wegen tussen groen, nu is het precies of het is een lange straat woningen, van hier tot in hartje brussel...Mooi is anders. Bovendien zet men bijna geen huizen meer, het zijn nu allemaal kastelen. Ik herinner me dat toen ik -pasgetrouwd- in Loppem woonde, er naast ons een kast van een villa stond, een restant van vroeger, met veel kamers en veel ruimten. Die villa noemden wij "'t kasteeltje", omdat het zo groot was. Het werd bewoond door een echtpaar die in samenwerking met de school van de paters van Zevenkerke, bijles gaf aan kinderen. Er woonden in de schooltijd naast ons een hele groep kinderen, onder meer zagen we daar ook koningskinderen die er les volgden... Het grote huis had dus een gebruik... Nu woon ik in een huis waar ik indertijd een stukje bijzette om de kinderen elk hun kamer te geven...en die nu voor ons twee eigenlijk wat te groot is...en ginder een kilometer van mij vandaan zetten ze nu een kot dat minstens twee "kasteeltjes" groot is... Ik vraag me af hoelang het zal duren voor het echtpaar, mede onder de torenhoge schuldenlast, uit elkaar zal vallen, het huis zal moeten verkopen... Ik zag er zo al die nog niet eens ramen en vloeren hadden... Ik hoorde die huizen ooit confituurhuisjes noemen...omdat de bewoners zoveel moesten afbetalen dat ze nog alleen confituur op de boterham konden kopen....

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: