maandag, november 19, 2007

vergeefs...

't Is weer van da' !
't Is gisterenmorgen, dievelings, begonnen.
't Is misschien beter dat ik het maar zo laat ?

Gisterenmorgen, werd ik wakker, en zag juistekes nog Anny haar peignoir aandoen, Waar gaat ge naar toe ? Koffie maken ! Maar dat is nie' nodig! Laat mij maar doen !
Vanmorgen, was ze al beneden toen ik het hoorde...
Ik heb de indruk dat ze, ook in deze triviale dingen, haar draad weer wil oppikken.
'k Zal ze maar laten doen zeker ? Ik wil dat ze zich goed voelt, en blijkbaar hoort koffiemaken daar bij...Nu ja, ik begrijp het wel een beetje, er zijn een heel pak dingen waarbij ze zich plots een beetje aan de kant gezet voelt... Bij de chinees, iedereen een aperitiefje, Mama een appletise...bij het eten een wijntje, mama een appletise...en zo ging het maar door... Gelukkig had Bart, om mij te plagen, enkele flessen mee met wijn zonder alcohol, thuis bleek dat het eigenlijk een soort fruitsap met kruiden en bruisend water betreft. Mama heeft dit gedronken, en het bevalt haar ! Dus er is een oplossing om ook voor haar een aperitiefje te schenken.

Het is wel een beetje zoeken en tasten om één en ander te vinden waarbij zij zich ogenschijnlijk bij de rest kan aansluiten, en toch haar regime blijft volgen. Ik herinner me nog diezelfde moeilijkheid van in de tijd toen ik stopte met roken. Nu is stoppen met roken veel makkelijker dan toen! Nu heb je de sympathie van iedereen, en iedereen probeert je te helpen in je strijd tegen de tabak. In mijne tijd was dat wel anders ! Iedereen lachte je uit, en blaasde de rook ostentatief in je gezicht. Mijn antwoord was: een pakje sigaretten in mijn zak, en hen vragen of ze er nog eentje wilden... Natuurlijk was dat een zware opgave, dat verleidelijke pakje bij je hebben, maar het was tenminste een oplossing om al die rook-in-het-gezicht-blazers te doen stoppen !

Ik denk dat Anny nu een beetje hetzelfde ervaart... Als wij een aperitiefje drinken, en tegen haar praten, dan walmen wij de alcoholgeuren in haar gezicht, Anny at iedere avond een of enkele wafeltjes, als ze niet kon slapen hoorde ik haar wel eens opstaan en terugkomen en een wafel eten...terwijl ze met haar blote voeten op de grond zat, om af te koelen. Iets niet mogen eten of drinken, of lezen of wat dan ook: verboden vruchten zijn altijd verleidelijker dan wat is toegelaten. Toch houdt ze stug vol, zonder ook maar eens te struikelen. Dat is ook de enige manier om er te komen ! Ik had al eens gestopt met roken voor meer dan twee jaar, dacht dat ik nu wel ijzersterk was ...één sigaret, in compagnie, en ik was weer vertrokken, en het leek wel of ik de verloren tijd moest inhalen, ik rookte nog meer dan vroeger ! Stoppen is dus echt stoppen, zonder ook maar één fout, anders rol je zo de berg af.

Gek is dat. Sommige dingen zijn helemaal niet onder de categorie te stoppen van de verslavingen, neem nu suiker, maar toch is het niet makkelijk om over te schakelen op een suikervrij bestaan ! Ik eet nu ook heel weinig of geen suiker, gewoon omdat we nu alles op die manier bereiden of zulke producten kopen...maar ik weet dat ik, als ik goesting heb, ik een stukje chocolade of iets anders kan nutten...dus heb ik geen last! Het is het feit van niet mogen die het lastig maakt ! Waarom ???? Heb jij daar een zinnig antwoord op ?

Buiten is het weer geen weer... Heb je ook gelezen wat die weerman uit great brittain vertelde ? Dit komende weekend krijgen we een orkaan boven onze contreien, of liever, juist naast ons, het ergste zou nederland en duitsland vangen... Hij voorspelde dit veertien dagen geleden, en dan lachte iedereen hem uit, nu is het maar één week meer af, en sommige weermannen beginnen hem gelijk te geven...we houden het in de gaten (en stoppen alle gaten dicht om zeker geen schade te hebben...Wind van 250 km per uur...'k mag er niet op denken !)

Nu is er nog niets van wind te zien, maar we volgen het weerbericht met een klein beetje meer onrust dan anders op...Hij voorspelde ook grote overstromingen. Leuke man !

Het is nu nog gewoon somber, grijs en vuil weer. Echt van dat typische herfstweer zoals we al heel de zomer hebben...Je kunt wel denken hoe vuil en smerig de wereld is in zo'n weer. Bovendien zijn de boeren nu volop bezig met een en ander op de velden, komen dan met hun trekteurs op de baan, hun banden vol klonten vruchtbare grond, die ze dan uitsmeren op de banen, in een wanhopige poging om hun grondgebied uit te breiden, en alle auto's in de gracht te krijgen...

Veerle is vandaag naar Denderleeuw, om een cursus van de vdab te volgen. Hopelijk gaat het goed, en kan ze daardoor een passend werk vinden. Eigenlijk zijn het twee cursussen, een voor kwampjoeter, en een voor winkeljuffrouw, maar eigenlijk alle twee in functie van winkelbediende. Allee, hoop doet leven.

Tot de volgende ?

Geen opmerkingen: