vrijdag, februari 01, 2013

Musée d'Orsay: stinkerds buiten !

Main alley of the Orsay Museum in Paris, France.
Main alley of the Orsay Museum in Paris, France. (Photo credit: Wikipedia)
In Parijs, in het museum D'Orsay zijn  drie mensen buitengezet omdat ze stonken !
Twee ouders met hun kind van twaalf en een maatschappelijk werker gingen op museumbezoek. In het kader van sociale begeleiding, gericht op verbetering van de levenssituatie van het gezin...

In Frankrijk is er heel wat beroering over deze zaak: "Ze zetten geen van die kakmadams buiten die een uur in de wind stinken naar dure parfums !"  Men spreekt er dan ook al over discriminatie.

Wat ik daarvan vind?
Ergens denk ik dat de sociaal begeleider misschien ook het stukje "persoonlijke hygiëne" zou moeten bij brengen aan die mensen, maar zelfs al roken ze niet fris, dat mag en kan geen reden zijn om hen buiten te zetten. De reden daarvoor is, dat geurwaarneming niet echt te bepalen is. Wat voor u stinkt, kan voor mij helemaal niet stinken of omgekeerd. Ik herinner me dat ik ooit op Madeira aan een bloem rook en zei tegen Anny dat ze ook eens moest ruiken, zo een lekker geurtje! Anny vond die bloem stinken ! Bovendien kan het zijn dat de geur veroorzaakt wordt door natte kledij ! Met het regenweer van de laatste dagen zit het er dik in, dat de betrokkenen nat waren.  Vermits ze sociale begeleiding hadden, mogen we veronderstellen dat ze arm zijn, en dus wellicht niet over degelijke regenkledij beschikken. Bovendien geuren bepaalde stoffen erger dan andere, als ze natgeregend zijn. Mede door dat ze minder gewassen worden, en dus meer stoffen bevatten die door het vocht erger gaan ruiken...

Maar het is minstens gedeeltelijk een persoonlijke interpretatie. Ik heb ooit gelezen dat een blanke een andere lijfgeur heeft dan een zwarte. Ik heb dat nog nooit vastgesteld, maar ik kan mij indenken dat dit wel zo is. Wellicht is het niet meer zo, of niet meer zo erg,  eens de zwarte hier leeft en hetzelfde voedsel nut. Want de geur van zweet wordt (onder meer ?) beïnvloedt door het eten wat men eet.
Bovendien volg ik volmondig de opmerking over het parfum ! Er zijn inderdaad mensen die zo kwistig omgaan met parfum, dat het storend is. En ook daar heb je parfums die niet door iedereen als "lekker ruikend" ervaren worden.

Dat ik toch pleit voor een begeleiding ook naar persoonlijke hygiëne toe, is mij ingegeven door het feit, dat een net voorkomen (en dus ook een "nette" geur), mede van invloed zijn om aan werk te geraken, om een plaats in de maatschappij te veroveren.

Stel dat u werkgever bent, en u moet een arbeider aanwerven, zult u dan niet, naast de bekwaamheid ook de mens als individu inschatten? Het is een feit dat mensen met een gezicht vol piercings en tattoos minder snel werk vinden dan anderen, zelfs met dezelfde kennis en bekwaamheid. Je kunt dat niet eerlijk vinden, maar het is de werkelijkheid.

Iedereen kent het spreekwoord: "De kleren maken de man", dat duidt onder meer op dit feit ! We beoordelen een mens mede op zijn uiterlijk !
Als ik enkele blogs terug allusie maakte op de uniformen van politie, rijkswacht, brandweer, postbeambten en dergelijke, dan kun je dit eigenlijk ook een beetje interpreteren dat de eerbied voor die beroepen mede uitgestraald wordt door het dragen van een net uniform.
Zelfs al zegt je verstand je dat dit niets ter zake doet, je gevoel oordeelt anders en oordeelt mee.

Een net voorkomen heeft dus wel degelijk belang. Vandaar dat ook op dat stuk er eventueel steun moet zijn van de sociale begeleiding. Je zou kunnen stellen dat het mee zit in het pakket. Men leert in de school aan dat je om te solliciteren ook net moet gekleed zijn !

Besluit: mensen buiten zetten is zeker niet de goede oplossing ! En aan de sociale begeleider: let ook op het pakket persoonlijke hygiëne !

tot de volgende ?






Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: