maandag, januari 28, 2013

Wierook

English: Taken by me whilst on holiday in Fran...
English: Taken by me whilst on holiday in France, at a motorway service station somewhere near Toulouse. This one is surprisingly clean, usually they are filthy. I love holidaying in France but I hate their toilets. Français : Prise par moi lors de vacances en France sur une air d'autoroute pres de Toulouse. Celle-ci est étonnamment propre, d'habitude elle sont sales. J'adore passer mes vacances en France mais je deteste leurs toilettes (Photo credit: Wikipedia)
Ik heb zonet een wierookstaafje aangestoken...ter inspiratie: een geur uit het verleden?

Ik heb een heleboel geuren in voorraad. We houden wel van die rokerige parfumgeuren. Zonet heb ik Lavendel in brand gestoken, nu ja brand, het rookt alleen mar, met een dun, ijl, bijna onzichtbaar krinkelend beetje rook naar boven, terwijl het zich oplost in de atmosfeer van de woonkamer.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel verschil ruik tussen de verschillende staafjes, maar om nu te gaan zeggen dat ik nu lavendel ruik? Ik ruik een aangename geur van ik weet niet wat.

Wellicht is dat beetje rook eerder vervuilend dan wel echt verfrissend, maar we doen zo veel onzinnige dingen. We vullen onze woningen en onszelf met lekkere geurtjes. Een beetje aftershave, een beetje deodorant, een beetje parfum, wasverzachter met geurtjes, zeep met geur, vloerzeep met geur, een blokje in het toilet, met geur... en een klein potje met Febreze opdat het toilet lekker zou geuren... Zelfs in het schelpenzand van de vogels zit een lekkere anijsgeur....

In de tijd van de Louis in La douce France (en ook elders) werd wassen als een overbodig en ongezond iets gezien, en smeerde en spoot men met allerlei geurtjes om de eigen lijfgeur te overvleugelen... Nu wassen we ons dagelijks, en jonge mensen nemen allemaal bijna dagelijks een douche, en toch smeren we nog steeds geurtjes overal rond.

Als de hond van Veerle of Bart hier komt, en het beest heeft in de regen gelopen, dan vinden we stiekem dat het beest stinkt. Stinkt naar hond. (Toen we zelf honden hadden roken we dat amper, en het hoorde er bij)

Het lijkt wel of we de normale geuren niet meer willen kennen. We moeten zo nodig alles gaan verdoezelen met geuren uit een potje of een flesje, en dan zeggen we: "Het riekt hier fris hé ?" Terwijl het eigenlijk alleen andere geuren zijn dan wat er natuurlijk zou moeten zijn.
Soms passeer je in een winkel een dame, die zo erg geurt, dat het stoort... Of het dametje strooit te kwistig  of het is een geur die ons niet bevalt.

Wat is er mis met de geur van een baby, met de geur van zweet, met de geur van van een koe?
Ken jij een heerlijker geur dan het bos, de bloemen, de humus?  En humus, dat is een massa rottende bladeren en takjes en dergelijke, een letterlijk warme geur, warm door het rottingsproces. En toch - in het bos ruikt het lekker. Diezelfde humus in de huiskamer brengen zou stinken.

En toch brengen we voortdurend vreemde geuren binnen in ons huis... Op het potje dat daar een beetje verdoken in het kleinste kamertje staat, staat vermeld: Kan allergie veroorzaken... Maar het geurt heel fris... Je ruikt echt geen toilet meer, maar een winkel vol citroenen.

We leven in een schijnwereld.
Ik heb het hier over geuren, maar er is nog veel meer dat niet meer natuurlijk is... Jonge mensen weten zelfs niet meer hoe een appel na de winter, na een maandenlang bewaren er eigenlijk hoort uit te zien... We zien nu immers altijd een appel die er uit ziet als versgeplukt van de boom...

Ons vlees ligt er netjes, met een heerlijk vers en aanlokkelijk kleurtje bij, dank zij speciale verlichting, en soms ook door verpakt te zijn in een speciale atmosfeer...

Een schijnwereld... met beelden die niet meer echt zijn, geuren die niet meer echt zijn...
Reclameboodschappen die ons overtuigen van kwaliteiten die er niet zijn...

Herinner jij je nog die oude WC, buiten het huis, iets achteraf, met het hartje in de deur, met de plank om op te zitten, met een gat er in? Herinner jij je nog de geur van aalput die je rook in dat toilet? Die scherpe geur ? Dat stonk niet, dat rook scherp en veeleer zuiver dan wel beladen...
Nu is er een toiletpot, waar water in staat om alle geur tegen te houden en een potje Febreze of iets anders om zelfs het idee aan geur te verdoezelen..

Schijnwereld

we zijn gek

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: