zondag, januari 13, 2013

Cycrocloss ?

Nederlands: Elio Di Rupo, Waals-Belgische sche...
Nederlands: Elio Di Rupo, Waals-Belgische scheikundige en politicus, Parti Socialiste (PS) (Photo credit: Wikipedia)
Vrijdagnamiddag gehoord op radio 2: "Het Belgisch kampioenschap cycrocloss"
En nee, ik wil niet lachen met de spreker die daar een lapsus linguae maakte... In tegendeel ! Ik hoorde aan de fractie hapering in de stem, dat hij zelf zijn fout had gemerkt, maar hij hernam zich en vervolledigde zijn zin, alsof er niets was gebeurd ! Ik heb daar grote bewondering voor !
Was ik de spreker van dienst geweest, dan had ik onvermijdelijk beginnen lachen met mezelf, en kon ik de eerste minuut niets zinnigs meer uitbrengen, maar de spreker van radio 2 niet, onverstoorbaar ! groots !

Misschien een kleine tip: hij had ook gewoon kunnen spreken over veldrijden, daar is minder kans op een lapsus dan bij cyclocross...

Ik herinner mij het woord niet meer, maar ik herinner me des te beter dat ik ooit in de klas, les Nederlands, zo'n lapsus maakte, en wat de leerkracht ook zei of deed, ik kon niet hernemen of verder doen, ik zat met de slappe lach...

Soms is een lapsus niet echt een lapsus... Mijn oudste zus moest ooit een gedicht voordragen over Klokke Roeland, kleppe brand... Ons vader zei dan telkens "je sleppe brandt" (Westvlaams voor je slip (van je hemd) brandt)... Toen mijn zus in de school aan het voordragen was zei ze ook "sleppe brandt".... Woorden wekken, voorbeelden trekken in de praktijk gebracht.

En onze oud-Voorzitter René, verwelkomde de eerste minister Leo Tindemans tot drie keer toe als Theo Lindemans... Bij ons was de man voor eeuwig herdoopt...

Maar hoe dan ook, het is gĂȘnant als je het voorhebt...
Je voelt je zelf ergens zo stom. Eigenlijk is het helemaal niet zo erg, en iedereen weet best wat je wil zeggen... Maar soms is het zo grappig dat je ondanks jezelf een lachje niet kunt onderdrukken.

Maar vandaag is het dus het Belgisch kampioenschap veldrijden ofte cyclocross... Ik weet niet hoe het daar zal zijn, maar hier ligt er sneeuw... Het rolluik van de badkamer krijg ik maar half omhoog, en dat van de kamer van Koen al helemaal niet... De baan ligt er glad bij, en dus gaan we niet naar de rommelmarkt, tenzij het heel vlug gaat dooien... Maar het ziet er niet naar uit !

Van hier, in de warmte, is het wel mooi om te zien. Voor mijn deur ligt een schilderij van Valerius De Saedeleer te blinken. Het witte veld, doorspekt met hier en daar wat zwarte lijnen waar de aarde niet gedekt is door de sneeuw. De bomen zijn wit gekruind, en waar nog bladeren aan de bomen hangen, daar zie je nu witte wollige struiken.... Mooi, maar koud en glad.

Sind ik zo sukkel met mijn rug, ben ik doodsbang dat ik zou vallen, en mijn rug nog meer verdemoleren... (voor niet West Vlamingen : kapot maken)... En dus is sneeuw niet mijn ding, net zo min als ijzel.

Maar volgens het weerbericht zal binnen een week geen spoor van sneeuw, noch van ijzel meer te zien zijn, is de vorst weer uit het land. Kan ik goed begrijpen, de vorst staat in ons landje onder vuur, sinds de erfeniscapriolen van ons Fabi...

Te krijg: Koningshuis met ervaring
bevragen bij Elio Di Rupo p/a Wetstraat 16 1000 Brussel.
Schrijven bij voorkeur in het Frans...

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: