vrijdag, januari 18, 2013

sneeuwballen

Nederlands: Affiche: "Alleen uw gift is i...Nederlands: Affiche: "Alleen uw gift is in staat deze kinderen te helpen." Vereeniging "Hulp voor Onbehuisden" (Amsterdam). (Photo credit: Wikipedia)



Tot mijn verbijstering gelezen en gehoord dat er gemeentebesturen zijn die het gooien van sneeuwballen door kinderen strafbaar maken (GAS-boetes). Ook het maken van een glijbaantje hoort bij de strafbare feiten.
Kinderen in de kinderopvang mogen geen lawaai meer maken, en geen geurhinder (!) veroorzaken.
Kortom:
Kinderen zijn in onze leefgemeenschap eigenlijk ongepaste, onaangepaste, ambetante, vervelende en luidruchtige overbodigheden...

Waar zijn we mee bezig ?

In het bos moeten ze netjes op de paden blijven, buiten kunnen en mogen ze niet meer spelen, want ze storen koning auto.
Alleen het maken van het kind is nog iets leuks, maar dan liefst zonder het risico dat er ook een kind van komt.

Gisteren ging mijn dochter zich aanbieden voor een job, maar ze kreeg te horen dat ze veel te oud is. Ze is 40 jaar...

Als ze nu nog wat verder gaan in hun hekel aan (haat tegen?) kinderen, waar gaan ze dan jonge krachten halen?

En ik, ik ben wellicht helemaal uit de mode... Ik hou van kinderen, en ieder jaar laat ik mijn haar lang groeien tegen die datum, om een waardige Sint te kunnen zijn. Ik voel me ieder jaar weer gelukkig als ik de vreugde zie van die kinderen bij het ontmoeten van de enige echte Sint, bij wie ze aan de baard mogen trekken.

Ik ga me moeten herscholen om me aan te passen aan de huidige maatschappij, leren om kinderen af te schrikken, weg te jagen en hen verbieden lawaai te maken... Laat staan dat ze ook nog eens zouden lachen !

Als een kind naar mij een sneeuwbal gooit, dan vind ik dat een compliment ! Dan heb ik het gevoel dat ik voor de jeugd nog besta, dat ik niet verdwenen ben in de grijze massa... En als ik sneeuw vind waar ik bij kan (de grond is zo laag tegenwoordig), dan zal ik mee doen, ook een bal sneeuw in mijn handen vormen, en naar hen gooien. En van heel diep in mij zal dat kinderlijke van vroeger weer een beetje naar boven borrelen !

Ik hou van kinderen, omdat zij dat onbevangene hebben, omdat zij nog echt spelen, omdat zij stuk voor stuk kunstenaars zijn die in hun tekeningen een hele wereld, hun wereld stoppen... Picasso zei dat ieder kind een kunstenaar is, en dat een volwassene slechts kunstenaar kan zijn, als hij het kind in hem vrij laat bewegen, vrij laat doen...
... en wij, wij gaan ze verbieden te spelen? te joelen?

Waar zijn we mee bezig ?

Een kind is geen volwassene in pocketformaat !
Een kind moet kind kunnen zijn, moet kunnen spelen, ravotten, de wereld ontdekken via het spel.

Er komt nog een heel leven van volwassen zijn, van verantwoordelijk zijn, van werken en opvoeden... En in dat opvoeden moet een heel pakket spel zitten !!!

Hoe we het ook bekijken, we zijn als mens ook gewoon dieren, zoogdieren... En dus durf ik het aan om eens over dat fictieve muurtje te gaan kijken, kijken wat onze mede-dieren doen met hun kinderen... Tegenwoordig kun je wel iedere dag mooie reportages bekijken over de dieren... en zien hoe jonge dieren vooral via het spel leren volwassen te zijn.
Alleen onze kinderen moeten meteen volwassen ageren, volwassen zijn, als kleine volwassenen acteren in een wereld die nog niet de hunne is...

Waar zijn we mee bezig ?

Laat het kind toch kind zijn ! Leer het via spel volwassen te worden. Leer het via spel verantwoordelijkheid kennen... Laat het spelen !!!

tot de volgende ?




Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: