woensdag, januari 23, 2013

I Am-strong

Roman bronze reduction of Myron's Discobolos, ...
Roman bronze reduction of Myron's Discobolos, 2nd century CE. (Photo credit: Wikipedia)
Ik moet eerlijk zeggen dat ik wat bang was om te schrijven over de sport... Je weet ondertussen al lang dat ik niet geloof in "sport" zoals men ons dat nu voorschotelt...

Voor mij moet sport iets hebben met spel... Het moet een gezonde én plezante manier zijn om aan lichaamsbeweging te doen. Ik heb er niets tegen dat je als loper probeert sneller te lopen dan de ander, ik heb er heel veel op tegen als dit betaald wordt, als dit aanleiding geeft tot het gebruik van stimulerende middelen, als dit wedstrijdelement de sport wordt, en niet de beweging op zich.

Telkens als ik weer en weer en weer hoor van het gebruik van allerlei stimulerende middelen om de "sport" op een nog hoger niveau te trekken, denk ik hoe diep ze het eigenlijk doen vallen.

Dit ligt niet alleen aan de "sportman" of "sportvrouw" in kwestie, het is vooral de grote massa die het begrip sport optilt tot hoogten die niet meer menselijk zijn, die er bedragen voor uitkeert die het logische overtreffen, die de "sporter" bijna dwingt verder te gaan dan zijn eigenlijke kunnen.

De eerste moderne Olympische Spelen waren er alleen voor liefhebbers. Beroepsmensen werden geweerd, en wie van de sport een beroep maakte, kon niet meer deelnemen aan de olympische spelen. men heeft dit idee verlaten, omdat er allerlei schijnstatuten ontstonden, en het niet meer te doen was om vast te stellen wat nu wel of niet beroepssport was.

Naar mijn gevoel heeft men daar, op dat moment, de verkeerde beslissing genomen ! Daar had men integendeel heel scherp moeten oordelen dat alles wat niet onomstootbaar liefhebberij was, niet kon deelnemen. Tot heil van de sport, tot heil van de mensheid.

Voor ik ziek werd, deed ik aan joggen. Nu en dan nam ik deel aan een jogging, gewoon omdat het leuk is te lopen in een grote massa. Bij de meeste van die organisaties waren er geen prijzen of slechts wat kleinigheden te winnen, en in velen was het gewoon een tombola op basis van de deelnemersnummers. Wie daar liep om de eerste te zijn, kon dus logisch gezien beschouwd worden als iemand die liep in de ware geest van de sport: tot heil van zijn fysiek !
Tot mijn verbijstering zag ik op zo'n jogging deelnemers die doping namen, en hoorde ik hen tegen elkaar het middel ophemelen...
De dwaasheid van de mens !

Wat we nu zien met een Amstrong, is maar een uitwas, een toonbeeld van wat nu sport heet te zijn...
Ik denk dat je, als je voldoende voorbereiding hebt gedaan, het heel wel mogelijk is een  "tour de France " te rijden... Maar ik geloof niet dat je die tour als wedstrijd, strijdende, kunt rijden zonder gebruikmaking van een of ander middel. Ik wil wel geloven, ik hoop te mogen geloven, dat je in zo'n tour nog wel kunt gaan voor één of enkele ritoverwinningen, maar ik geloof nooit dat je dit dag in, dag uit kunt, voor het eindklassement.
Je moet echt eens de snelheden vergelijken van de renners in de tijd van een Merckx en nu... En ook Merckx werd betrapt, of toch minstens in verdenking gesteld.

Je hoort me niet zeggen dat een Amstrong en een Merckx en andere renners niet heel sterke mensen waren of zijn, want uiteindelijk streden zij wellicht met gelijke wapens als hun tegenstrevers, want die namen wellicht ook... Je zou dus kunnen stellen dat we op die manier opnieuw een competitie hebben, met gelijke middelen...

Maar daarover gaat het niet !
Het gaat er hem over dat men dit dan sport noemt !
Het gaat er over dat men dit dan uiteindelijk als voorbeeld gaat nemen van de sportieve kerel.
Het gaat er hem dan over dat dit het ideaal wordt van de man of vrouw die eigenlijk als doel had om gezonder te gaan leven...

Op die manier kun je stellen dat die zogenaamde sportlui eigenlijk misdaden begaan tegenover de mensheid !

Sport kan en mag geen beroep zijn !
Als er toch beroep van gemaakt wordt, dan mag men dit geen sport meer noemen ! Men moet heel duidelijk en heel sterk benadrukken dat dit beroepsmensen zijn, die gewoon hun beroep uitoefenen.
Men moet eveneens de voorbeeldfunctie van die mensen wegnemen.

Zij doen niet meer dan een metser die een mooi stuk metselwerk aflevert, zij doen niet meer dan een man die zijn dagtaak zo goed mogelijk doet. Zij doen niet, ik herhaal NIET aan sport !

Ik ben dan ook niet echt verontwaardigd over een Amstrong... Ik ken mensen die in hun beroep ook middelen gebruiken om de stress, de werkdruk te doorstaan. Ik betreur dat voor beiden even erg.
Als de mensheid over een Amstrong fulmineert, dan is dat omwille van die voorbeeldfunctie die ze hem ten onrechte toe hebben bedeeld !

Hou je ervan naar dikbetaalde mannen te gaan kijken die op een fiets rijden als beroep ? Hou je ervan te gaan kijken naar dik betaalde mannen die tegen een bal stampen, dan is dat je goed recht... Als je maar beseft en blijft beseffen dat dit géén sport is !!!

Het enige nut van die beroepen is dat de mens op die manier kennis maakt met iets wat zij kunnen invullen met echte sport, voor de lol, voor de fysiek !!!

Nu ga ik Anny helpen... We geraken niet meer uit ons huis!
Blijkbaar heeft het gisteren, in de zon, een beetje gedooid. Daardoor is er wat water onder de deur gelopen, en dat is nu weer bevroren... Met de haardroger krijgen we het niet los... Misschien eens warm water proberen?

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: