zondag, mei 13, 2012

Moedertjesdag...

Česky: Člověk. English: A baby breastfeeding. ...Česky: Člověk. English: A baby breastfeeding. Español: La leche materna puede transmitir el virus VIH. עברית: תינוק יונק. 한국어: 젖을 먹는 갖난아기. Nederlands: Borstvoeding bespoedigt de genezing van de moeder. සිංහල: සිඟිත්තෙක් මවුකිරි ලබයි. 粵語: BB 食人奶. (Photo credit: Wikipedia)


Weer een van die vele feestdagen die ons op de lange duur bijna iedere dag wel iets of iemand in het zonnetje zullen stellen, maar dit is wellicht de oudste, de originele, en geef toe ook de mooiste.
Een dag voor moeder, voor alle moeders.
Een moeder is toch iets speciaals, de vrouw die in haar eigen lichaam, uit haar eigen bouwstoffen, weliswaar met een kleine maar belangrijke inbreng van de vader, het leven vernieuwd, nieuw leven schenkt.
Kortom, iedereen heeft een moeder, iedereen is de vrucht van een vrouwelijk lichaam.
Waar men in in de katholieke kerk praat over een maagdelijke zwangerschap en geboorte, is er toch ook daar een moeder.
Kortom, geen leven zonder moeder.

Maar moeder is meer dan een voortplantingsorgaan. Als de mens geboren wordt, dan is hij of zij nog twee keer niks, en moet het kind nog jaren opgepast en verzorgd worden, vooraleer het echt op eigen benen kan staan in de maatschappij waar het terecht kwam. ook die taak wordt meestal waargenomen door de moeder.

Ik weet wel dat in onze wereld, met de moderne economie, vrouwen veel te vroeg weer terecht komen op de arbeidsmarkt, en dat een stuk van die broodnodige opvoeding van het kind, uit handen wordt gegeven...  Laat het nu Oma zijn of een crèche, het is niet meer de moeder. Ik vraag me nog steeds af, of de band tussen moeder en kind daar niet enigszins door wordt aangetast. Soms ben ik geneigd daarop volmondig ja te antwoorden, soms denk ik: nee, toch niet... Het hangt wellicht ook af van de moeder in casu en het kind in casu, hoe ze die situatie opvangen.

Trouwens het is niet echt een nieuwe situatie. Als we kijken naar het verleden, dan zijn de periodes waar de moeder steeds kon instaan voor het kind, niet zo talrijk in onze Westerse wereld. Er waren toen weliswaar geen crèches, maar dan was het veelal de grootmoeder, of een buurvrouw die zelf niet meer in de productie kon werken die voor de opvang instond. Toen werden de kinderen veel vroeger in de productie ingeschakeld dan nu, en van scholing was er geen of nauwelijks sprake. Moest er eens een brief geschreven worden dan ging men bij de koster of zo iemand om hem de brief te laten schrijven, tegen betaling.

Ik heb het geluk gehad, mijn kinderen hebben het geluk gehad, opgevoed te worden door moeder, die thuis bleef, die van haar kinderen haar dagtaak maakte. Toen, als kind, besefte ik niet welk geschenk dat was, maar nu des te meer.

Ik maak geen verwijt aan de moeders dat het nu niet meer zo is, ik maak hoogstens een verwijt aan de maatschappij die de prioriteiten anders legt dan bij Moeder-Kind. Maar alles heeft zijn tijd, alles heeft zijn waarde, en het ligt vooral aan de invulling van die relatie, binnen het maatschappelijke kader.

Moederschap kan men niet hoog genoeg inschatten. Niet alleen door het fenomeen van de wijze van voortplanting, maar vooral door het feit dat het een enorme taak is om van de boreling een mens te maken. Hoe onvolmaakt mensen ook zijn, toch is moeder zijn een wondermooi iets, dat door al die factoren samen eigenlijk een waar wonderwerk mag heten !

Vandaar: aan alle moeders en toekomende moeders : een hartelijk proficiat en vooral een eindeloos dankwoord !

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: