vrijdag, september 02, 2011

De Gouden Tor

Cetonia aurataImage via Wikipediaofte voor de wetenschappers onder u: Cetonia Aurata
een tor van zo'n 2 cm lang en 1.25 cm breed, prachtig goudgroen gekleurd, met wat geel witte vlekjes. Irriserend !
 leeft op grote bloemen, met voorkeur voor rozen.
Gisteren gevonden door mijn kleindochter, en liefdevol op mijn mooiste rozen gezet...
Als mijn rozen er nu half opgevreten bijstaan, dan zal dat door de liefde voor dieren zijn, en specifiek voor die blinkende kever... Foto hiernaast...



Geef toe, het is een mooi beestje, en sterk ! Het vloog plots op, knotste tegen het vensterraam, viel in een bloempot, maar zelfs geen schedelbreukje. Je moest het eens zelf proberen ! Ik weet niet of het braafjes is blijven zitten op mijn rozen (Koning Boudewijn is de naam van de variëteit in casu).  Maar ik ben toch blij dat ik heb mogen kennis maken met het beestje. Het heeft me twee boekwerken doen doorworstelen vooraleer ik het gevonden had.

Het beestje deed mij meteen denken aan de miljoenen gedode kevertjes die nu alleen hun dekschilden mogen tonen aan wie in het koninklijk paleis te Brussel naar het plafond kijkt. Van pelsmantels spreekt men schande, maar die dekschilden komen toch maar van insecten, en dat zijn ... och ja, het zijn ook beestjes... Ik zie er eerlijk gezegd weinig verschil in, tussen het doden van die glanzende kevers en het doden van een zeehondenjong.

Ik ben niet zo'n gaia- of peta-natuurliefhebber, maar je moet toch geen beesten doden voor de lol. We zijn als mens omnivoren, dus hoort vlees ook bij ons logische voedsel, en ik kan me voorstellen dat indertijd een dierenvel zowat de enige oplossing was om warm te blijven, maar dat is nu niet meer het geval. We hoeven tegenwoordig echt geen beestjes meer te slachten omwille van de pels, we kunnen even goede mantels maken van andere stoffen, en we hoeven geen kevers te doden om een plafond te doen blinken, daar zijn ook genoeg kunststoffen voor.

Toch veroordeel ik niet alle doden... Ik kan het best vinden met jagers en vissers, als die het op de goede manier doen, en met liefde voor het dier. Wellicht zouden er zonder de vissers en de jagers nu nog veel minder dieren te vinden zijn in het wild, dan nu al het geval is. Let op, ik ken ook jagers die geen rekening houden met evenwicht in de natuur, en ken ook vissers die geen eerbied hebben voor de vissen die ze vangen. Net zoals je vee ziet kweken op een goede manier, maar ook op onmenselijke manieren.
Maar dat is een oeverloze discussie, en iedereen zal wel ergens zijn eigen grens stellen... Iedereen zal wel ergens op een andere manier "menselijkheid" interpreteren. En dat is ook een beetje logisch, want de mens is een individu, en een kind van zijn opvoeding en zijn milieu. Daar schreef ik al eerder over.

Maar er is duidelijk een evolutie bezig in de "diervriendelijkheid"... Honderd jaar geleden was er nog geen kat die vriendelijk was voor de dieren (buiten hond, paard en misschien de kat)... Dierenliefde is een recente evolutie in het mens-zijn... Ik vind het een goede zaak, maar men doet het weer op de geijkte menselijke manier... Heel de geschiedenis door zien we dat de mens in zijn opvoeding van zijn eigen kinderen telkens weer van het ene uiterste naar het andere glijdt... Iedereen spreekt van de gulden middenweg, maar die lijkt nooit bewandeld te worden. Het lijkt er sterk op dat we bij dierenliefde hetzelfde fenomeen tegemoet gaan, van het ene uiterste naar het andere, zonder ooit de logische middenweg te vinden... Toch is het goed dat de mens eindelijk bewust is van de andere levende wezens rondom hem, en vooral, van heel het milieu, heel de biosfeer.

En misschien is het op zich niet echt slecht dat er Gaia en Peta zijn, ook al zijn ze veelal te extreem naar mijn gevoel, ze hebben in ieder geval de mens wakker gemaakt, hebben het dier doen bekijken op een andere manier, een betere manier. Idem dito voor de milieubewegingen, die ook in veel gevallen te extreem handelen en denken, maar die daardoor net een beetje beter evenwicht brengen in het geheel. Ook al ben ik het niet steeds met hen eens, ik ben hen dankbaar voor het feit dat zij zorgen voor een nieuw bewustzijn. Ze zijn er - zeker nu nog - nodig, om de mens bewust te maken, maar soms zijn ze zo extreem dat het wel eens negatief werkt. Die gulden middenweg, weet je wel... Het probleem is dat je met extremen heel moeilijk tot een akkoord kunt komen... Kijk maar naar de regeringsvorming...

Dat brengt ons meteen naar een ander item... Spanje ken je wel, een land waar ook "gemeenschappen" bestaan... Catalonië en Basken... In een van die Spaanse onderdelen zijn nu speciale maatregelen uitgevaardigd, maar die tellen alleen voor de echten, niet voor Spanjaarden, die nu migranten zijn in eigen land.... Een ideetje voor Dewever ? In Vlaanderen Franssprekenden de werkloosheidsvergoeding ontzeggen...  Een grandioos middel om begrip te kweken voor elkaar...

djudedju, de Belgische politici hebben niet het patent op stom zijn...
je moet gewoon maar politieker zijn, in welke natie ook...

ik krijg nachtmerries

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

2 opmerkingen:

koenie zei

Die kevertjesschilden zouden afkomstig zijn van een Chinese lekkernij. Beetje gelijk mosselschelpen.
Tenminste dat beweert Jan Fabre, de kunstenaar zelf...

een beetje zoet, een beetje zuur zei

't Kan zijn, ik weet het niet... Dat zou het in ieder geval wat aanvaardbaarder maken... Alhoewel vegetariërs het daar wellicht niet mee eens zijn...