zaterdag, september 10, 2011

De academie

dame van keramiek MaastrichtImage by Gerard Stolk presque 64 via FlickrVoila, gisteren ben ik dus naar "school" geweest... Voor de eerste keer aan het keramieken... Bij meester Jan, maar daar is geen eerste jaar, en vandaag bij een mevrouw, in het eerste jaar...
Gek?
Ja, maar dat is mijn schuld...
Ik heb gevraagd of ik in de namiddag kon gaan, want 's avonds is voor mij dubbel lastig, dan ben ik al moe voor ik begin, en hou ik het wellicht niet uit van de pijn. Gisteren was het al hoog tijd dat het tijd was.. allee, dat de klas uit was.
Gek, maar alhoewel ik koos voor beelden, en niet voor potjes, zitten maar 3 mannen in een groep van vrouwen... En er zitten er bij die echt prachtig werk maken !
Mijn eerste oefeningen?
Potjes maken...
Eerst met de duim holtes maken in een klomp, dan in een klomp die een bepaald model heeft...
Dan potjes maken met het worst-systeem... Je rolt worsten, en bouwt met die worsten potten op.
Het doel ?
Hol leren werken. En dat is lang niet zo eenvoudig als het klinkt !
Ik heb verdraaid gesukkeld vooraleer ik er in slaagde een cilinder te maken, die werkelijk recht was en bleef. Toch kreeg ik felicitaties van leraar Jan... Blijkbaar hoor ik toch bij de mensen met kleigevoel... Ook al is het hol.
Ik dacht er aan die eerste probeersels weer in de zak met klei te stoppen, maar Jan zei me dat ik ze moest bewaren, als eerste stukjes en als ding waarop ik later kleuren kan leren opbrengen... Dus staan die potjes ginder te drogen.
Deze namiddag ga ik dus bij de mevrouw les volgen...
Jan zei me dat ik nu eens een bol moet maken, met het worstensysteem... Ik zal er weer werk aan hebben. Eén van de moeilijkste dingen is dat je de klei niet alleen aan de buitenkant moet ineen werken, maar ook aan de binnenkant, en dat zonder druk uit te oefenen die je pot vervormt.
Het is nodig dat je dat leert, want maak maar eens een been, als je die kunst niet verstaat...
Ik ben toch blij dat ik al eerder met klei werkte in de afdeling beeldhouwen, lang geleden... Vorm en klei zijn vertrouwd.

Ook voor u zit er iets in dat academie-lopen... Als we naar de rommelmarkt gaan in de voormiddag op zaterdag, en in de namiddag naar de academie, dan rest er geen tijd meer om te bloggen... Sorry...

Vandaag begint de kermis in Mater... Veel is dat niet, maar er was toch weer een rommelmarkt(je)... Het nieuwe feestcomité is toch wel degelijk gestart, een beetje te laat om alles nog echt op poten te krijgen, maar we moeten ze krediet geven... Alle begin is moeilijk.

Heel de miserie met het feestcomité is ontstaan, toen het oude feestcomité de pijp aan Maarten gaf, door dat een bende vandalen heel hun werk om de plaats van Mater te versieren voor Kerst en Nieuwjaar zo nodig moest kapot slaan en vernietigen... Wat hebben die kerels daar aan ?

Schoonbroer is gisteren geopereerd, en alles was goed verlopen... God zij dank! Een mens zit er toch mee in ! Het is een zware operatie, en je hebt schrik voor alles wat zou kunnen verkeerd gaan. Volgende week ga ik wel eens op bezoek, nu ligt hij nog op intensief.

Voila, dat is het weer voor vandaag...
tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: