maandag, augustus 08, 2011

Winkelen in la Douce France...

Marcasite from chalk of cap Blanc-Nez (France)...Image via Wikipedia't Was weer de moment om te gaan winkelen naar Auchan. Een en ander was uitgeput, en dus kreeg ik een netjes ingepakt verzoek om mijn trouwe gade naar Auchan te Leers te voeren.
Ach, niet dat we zo verschrikkelijk veel nodig hebben, maar een paar Franse producten hebben ons hart gestolen. Ik denk hierbij in de eerste plaats aan kaas... Ik ben verslingerd aan Ecume de Wimereux. Dat moet je echt eens proeven, dus als je in Le Nord bent, koop dan dat kaasje maar eens, het is heel lekker ! Natuurlijk zijn er daar heel wat meer kazen, en net als Nederland en België en wellicht nog een pak andere landen, zijn er in Frankrijk een massa lekkere kazen. Voor iemand die de reuk kan verdragen, en houdt van pittig kan ik Vieux Lille en/of Maroilles aanraden (deze beiden liggen heel dicht bij elkaar qua smaak en geur !)
Wij houden van Kaas, met een hoofdletter. Anny heeft ze liever wat zachter, ik liever wat pittiger en van mij mogen ze ook felle geur hebben... Maar die écumes de Wimereux is niet echt zeer geurig, en is ook niet echt pikant... maar het is verdraaid lekker.
Misschien is het ook een tip voor een uitstapje, ga naar de Pas de Calais, en je zit meteen in de regio waar ook het mooie kuststadje Wimereux ligt... Met heerlijke duinen.
Voor Mensen uit West Vlaanderen en Zuid-Oost Vlaanderen is het maar een uitstapje, maar je bent meteen in een andere wereld. Leuk om mee te pakken Cap Blanc Nez, waar je de krijtrotsen hebt. Met wat geluk is het net laag tij, en dan kun je op het strand niet alleen silexknollen vinden, maar ook pyrietknollen (markassiet). Voor kinderen die stenen verzamelen een paradijs !

Wil je er een ietwat langere trip van maken, bezoek de St Omer, en ga eens varen op de Watergangs, dat zijn restanten van de drooglegging van de moerassen die daar eertijds lagen. Nu kilomeeeeterssss kleine kanaaltjes met verrukkelijk helder water, je ziet er echt de vissen zwemmen !

Hehe, ik lijk wel een toeristische gids voor Frans Vlaanderen, maar het is dan ook een streek die heel wat biedt. Je moet het echt een of enkele keren bezoeken , en het is bovendien niet ver. In Cassel heb je bv ook radio Tyl Uylenspieghel, een radio in Frankrijk die grotendeels "Vlams" uitzendt. Bezoek er ook eens de kerk, er hangt een mooie Rubens !

Het wordt steeds moeilijker, maar met wat geluk hoor je er hier en daar ook nog "Vlams" klappen.
Voor niet West-Vlamingen een moeilijke taal, voor West Vlamingen een thuiskomen in de taal van je grootouders.

De winkel in Leers is weer een helemaal anders ingericht, en je moet meer wat zoeken, maar nu en dan vind je dan ook dingen die je hier niet of zeer zelden ziet... Onder meer een ganse afdeling Oriëntales, waar je alles niet alleen Halal ziet, maar ook kruiden en lekkers die ons niet bekend is. In Ronse hebben wij ook zo'n winkel, maar toch zag ik er nog wel wat andere dingen.

Maar alhoewel wij deze morgen al vroeg op weg waren, is het toch zowat middag als we terug kwamen, dat is dus de reden van die late blog... Sorry voor wie al eens ging piepen.

Tot op heden kregen we nog geen telefoontje van het rusthuis, dus tanteke is nog altijd onder ons. Ik hoop dat ze niet moet afzien. Doodgaan lijkt me niet erg, als je er niet moet bij afzien. De dood hoort nu eenmaal bij het leven. Natuurlijk is het wel erg voor wie heel vroeg moet gaan, maar na een normaal vol leven lijkt het me inderdaad een stuk van het leven. Ik zit er niet op te wachten, maar ik heb al heel wat meer jaren gekregen dan wijlen ons vader. Dus ben ik dankbaar voor iedere dag.
Ik schreef bijna voor iedere mooie dag, maar dat mooi, dat maak je zelf. Net zoals geluk... Dat is gewoon leren het leven te nemen zoals het komt, en er al het goede uit te peuren.

Misschien moet je het goede leren vinden, maar dat is vooral een kwestie van niet te ver te zoeken. Geluk dat is de kleine dingen van alle dagen.

Ik ga stoppen, het eten is klaar !

tot de volgende ? (op de foto: pyriet of markassiet... Meestal vind je dat in een roestbruine knol, eventjes open kloppen, en daar is het mooie !)
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: