vrijdag, augustus 05, 2011

Ambrosia...

Ambrosia artemisiifoliaImage via WikipediaAmbrosia doet me denken aan Ambrozijn, de drank der goden die het eeuwig leven geeft... Mis dus.
Ambrosia artemisiifolia is een geniepige plant, die, zoals de naam het al zegt erg lijkt op de artemis ofte bijvoet.
Waarom daar een blog aan wijden ?
Welnu, de ambrosia is een hier meer en meer oprukkende, woekerende plant van vreemde origine.
En dat zou niet eens zo erg zijn mocht er niets iets grondig mis zijn met deze vreemde plant.
Ambrosia is immers een plant die in hoge maten allergie veroorzaakt, en bovendien zo onhebbelijk is later te bloeien dan onze inheemse planten, waardoor het allergie-seizoen we twee maanden langer wordt.
Slecht nieuws dus voor de vele allergische personen onder ons.
Vandaar ook dat er steeds meer stemmen opgaan om deze wilde intensief te gaan bestrijden en de bevolking op te roepen om de plant manu militari te vernietigen.
Maar dat is niet zo simpel, het meest efficiënt is de plant gewoon met wortel en al uitrukken, maar... zoals gezegd, de plant lijkt sterk op de bijvoet, die helemaal niet schadelijk is, en die men niet graag zou zien verdwijnen. Bovendien is er nog een plant waarmee men kan verwarren: het boerenwormkruid.

Als plantenliefhebber zie ik niet goed hoe dat mogelijk is, want voor mij verschillen boerenwormkruid en bijvoet heel erg van elkaar, maar ze hebben inderdaad met een beetje goede wil alle twee wel wat gelijkenis met ambrosia... Alhoewel de plant volgens mij heel wat dichter bij de bijvoet staat dan bij het boerenwormkruid. Om het dan ook simpel te houden, als je bijvoet kent, weet je dat die plant aan de onderzijde van het gevederde blad wat grijzig is. Als je dus een bijvoet ziet die aan de onderzijde van het blad niet grijzig is: uitrukken, het is ambrosia.
Om de zaak een goed te bekijken, google eens naar Ambrosia en bekijk de plant eens goed, en doe dan hetzelfde met bijvoet en met boerenwormkruid... Zodat de plant je niet helemaal vreemd is.

Oh ja, hoe de plant hier in onze contreien belandde ???? De vruchten schijnen nogal eens deel uit te maken van vogelzaad....
Enne... het is niet alleen schadelijk als allergie-plant, er zijn velden bekend waar ze tussen de aardappelen groeiden, en heel wat schade aanbrachten aan onze geliefde patatjes...
Uitroeien dus ! Voor je medemens en voor je patatjes.

Iets heel anders...
Heel wat van mijn blogs vinden hun inspiratie in het nieuws... Nieuws die ik voornamelijk ook lees op mijn kwampjoetertje... op divers nieuwssites... Ik heb er u in het verleden al laten kennis maken met enkele van de betere, maar sinds een paar dagen ben ik ook lezer van DeWereldMorgen.be....  Je moet daar echt eens gaan kijken !
Het is niet echt een site met nieuws in de zin van je dagelijkse krant, maar het zijn heel veel, heel interessante artikels door heel veel mensen geschreven, met een duidelijke visie.
Dit is meteen zijn sterkte èn zijn zwakte... Net zoals ik hier mijn mening poneer, doen ze het daar dus ook. Ben je niet akkoord met het artikel in kwestie, dan is dat jammer, maar het heeft je dan in ieder geval op iets gewezen, en het heeft je doen nadenken.

En nadenken, dat is waar het eigenlijk altijd zou moeten om draaien ! Want we worden heelder dagen om de oren gezwaaid met de media-meningen, die ons als een kudde schapen in één bepaalde richting willen dwingen.
Ik ben geen schaap
Dus wil ik ook niet met de massa mee in één richting worden geduwd, en vind ik het tof andere meningen te leren kennen, en zo gedwongen te worden mijn eigen grijze cellen aan het werk te zetten.

Ik weet zeker dat je ook nu en dan zit te ergeren over dingen die ik neerschrijf, maar dat is dan ook een beetje de bedoeling. Soms is het goed de goegemeente eens een stamp onder de broek te geven, zodat ze weer één moment wakker wordt.

Ik ga ook niet beweren dat ik het altijd bij het goede eind heb, maar als ik jou doe nadenken, en jij op die manier iets dichter komt bij de waarheid of bij een eigen idee, dan heb ik mijn doel bereikt. Ik wil geen gelijk krijgen, dat is mijn zorg niet, ik wil dat je zelf leert nadenken, dat je alert bent en blijft, en niet alles zo maar slikt als zoete koek.
Dus... raad ik je aan om ook eens te gaan kijken op www.DeWereldMorgen.be

en als het je meevalt, je kunt je laten verwittigen via je facebook van het verschijnen van nieuwe artikels.

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: